Devrek'in Çolakpehlivan Köyü'nden geçen Kozludere'nin Devrek Çayına karıştığı bölgede çevre felaketi yaşanıyor.

Devrek Çayı üzerinde kurulan Çayaltı-1 ve 2 HES'lerinin yarattığı çevre katliamına bir yenisini daha ekledi. Barajın Devrek Çayı ile Kozludere'nin birleştiği mevkide derenin suyu kirlilikten yeşil bir tabakayla kaplandı ve üzerinde de çoğu plastik atıklardan oluşan bir çöp yığınıyla kaplandı.

Kozludere'nin Devrek Çayı ile birleştiği mevkiindeki dere suyunun bir bölümü temiz bir bölümü de kirlilikten görünmez bir hal aldı. Bu durum Devrek'in doğal güzelliğini de tehdit eder bir durum aldı. Bu kötü duruma bir de çevredeki tavuk çiftliklerinin kokusu da karışınca ortaya tam bir felaket çıktı.

Eski Çolakpehlivan Köyü Muntarı Mustafa Cin, vaktiyle bu barajın yapılmasına karşı çıktıklarını belirterek, "Haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Bu baraj çevre kirliliğini, balık ölümlerini de beraberinde getirdi. Köyümüzden geçen Kozludere'mizin haline bakın, pislikten ve kokudan yanına varılmıyor. Yetkililer bu soruna bir çözüm getirmeli"diye konuştu.

Bir başka köylü Fahrettin Akyaz da, yetkilileri göreve çağırdığını belirterek; "Burada bir çevre katliamı yaşanıyor, hiç kimse oralı bile değil ama bu köyde yaşayanlar bu duruma üzülüyor, ben de çok üzülüyorum. Elimizden bir şey gelmiyor. Buradan kaymakamı, valiyi göreve çağırıyorum, bizi bu durumdan kurtarsınlar."

Köylüler bu derede balıkların yaşadığını ve HES'in kurulmasıyla yok olduklarını da ifade ederek, "Herkes biliyor, bu HES'lerin tonlarca balık ölümüne neden olduğunu. Hatta kamauoyunda balık ölümleri nedeniyle büyük cezalar yediklerini herkes biliyor. Kozludere'de doğa ve çevre felaketinin yaşanması bu HES'lerin sonucudur." diye tepkilerini dile getiriyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi