Türkiye'nin eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitülerinin hikayesini, dönemin Milli Eğitim Bakanı ve projenin mimarı Hasan Ali Yücel'in hayatı üzerinden anlatan "Yücel'in Çiçekleri" adlı belgesel film, bir Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) etkinliğiyle 13 Mart 2019 Çarşamba akşamı 18.00'de AKM'de gösterilecek.

Sıra dışı bir yapımla karşı karşıyayız. Öyle ki Köy Enstitüleri, hiç anlatılmadığı bir dille karşımızda olacak.

Filmde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç ile arkadaşlarının, karşılaştıkları siyasal, toplumsal ve ekonomik zorluklara karşı verdikleri mücadele anlatılıyor. İkilinin köy köy gezerek gerçekleştirdikleri bir eğitim devriminin sonucu olan Köy Enstitülerinin anlatıldığı "Yücel'in Çiçekleri" filminde, daha önce yayınlanmamış, arşivlerde saklı fotoğraflar ve videolar da yer aldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ü Mahir Günşıray'ın canlandırdığı belgeselde, İsmail Hakkı Tonguç rolünde Muhammet Uzuner oynadı. Yücel'i ise çocukluk dönemlerini Ege Şenoğul, gençlik dönemlerini Kutay Şahin, yetişkin dönemlerini ise Mehmet Tokat olmak üzere üç oyuncu canlandırdı.

Hasan Ali Yücel'in torunu Ali Eronat, filmin galasında Yücel ile Köy Enstitüleri için "kırık bir aşk hikayesi gibidir" ifadelerini kullanarak, konuyla ilgili, "O dönem enstitü toplantıları yapıldığında ben 6 yaşındaydım. O zamandan bugüne de Köy Enstitülerini 58'inci kez anıyoruz. 12 Eylül'ün karanlığındaki dönemlerde bile hiç sektirmeden andılar. O kırık aşk hikayesinin bir kahramanı Hasan Ali Yücel, bir kahramanı İsmail Tonguç, bir diğer kahramanları ise köy enstitülü öğretmenlerdir" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi