Zonguldak'ta 19 yıldır kültür-sanat ortamı sunan Sergi Odası'nın; okul, mahalle, işyeri gibi bulunduğu ortamlarda kültür ve sanatın yaygınlaşması için emek veren; sanatın insanlarla buluşması amacıyla gönüllü ortam yaratan kişilere verdiği İbn-i Sina Ödülü'nün 2017 yılında sahibi Tarih Araştırmacısı-Yazar Erol Çatma'nın oldu. 2012 yılından beri İbn-i Sina'nın "Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözünden yola çıkılarak konulan ödülün töreni Sergi Odası'nda yapıldı. Erol Çatma'nın, ödülünü, Sergi Odası'nın kurucusu İbrahim Akyürek'in elinden aldığı törene, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü yöneticileriyle seçkin bir izleyici topluluğu katıldı.

Törende konuşan Tarihçi Erol Çatma, tarihe ezilenlerin penceresinden baktığını söyleyerek, "Böyle bir seçkin topluluk karşısında böyle bir ödülü almak beni yazmaya mecbur kılıyor. Ulaştığım tarihi gerçekleri yazmaya devam edeceğim" dedi.

Erol Çatma'nın daveti üzerine konuşan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise, belediyelerin vatandaşlarını mutlu etmek için çalıştığını, kültürel birikimin insanın mutluluğunu sağlamak için en az yol kaldırım yapmak kadar önemli olduğunu söyledi. Karşılıklı soru cevaplarla zenginleşen söyleşide, kent tarihi üzerine yapılacak çalışmaların daha kapsamlı hale getirilmesi için başta yerel yöneticiler olmak üzere herkese görev düştüğü konusunda görüş birliğine de varıldı.

YAYIMLANMIŞ BEŞ KİTABI BULUNUYOR

Emekli bir maden işçisi olan Erol Çatma, Zonguldak kömür havzası tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Tüm ülkede, akademisyenler dahil, emek tarihi çalışanlar arasında da tanınan bir isim olan ve kaynak kişi olarak üretimlerinden yararlanılan Çatma'nın, "Zonguldak Kömür Zonguldak Madenlerinde Hükümlü İşçiler", "Kömür Tutuşunca (1965 Madenci Direnişinin Öyküsü)", "Asker İşçiler", "Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi, Birinci Kitap, 1840-1865" ve "Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi, Ereğli Maden-i Hümayun İkinci Kitap, 1865-1908" olmak üzere yayımlanmış 5 kitabı bulunuyor. Çatma bugünlerde Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi'nin üçüncü kitabı üzerinde çalışıyor.

İLK ÖDÜL 2012'DE VERİLDİ

Karaelmas İbn-i Sina Ödülül, 2012 yılından itibaren veriliyor. Ödülün ilk sahibi emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik oldu. Ödülü 2013'de Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce ve Dr. Yücel Namal, 2014'te M. Çetin Sezgin, 2015'de Karikatürist-Yazar Mete Arif Tokmak, da 2016 yılında da tarih araştırmacısı, Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman kazandı.

Editör: Pusula Gazetesi