Yayla Mahallesi'nde muhtarlık yapmak için adayı olan 28 yaşındaki Başar Çengel, Pusula'ya projelerini anlattı. Genç aday olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ı örnek aldığını belirten Çengel, gençlerin siyasete atılması için kendisinin örnek teşkil edeceğini belirtti.

Genç muhtar adayı Çengel'in özgeçmişi şöyle;

Zonguldak Ereğli'de doğdum. İlkokulu Yayla İlkokulu, ortaokulu Ahmet Erdoğan Ortaokulu'nda, lise öğrenimimi Başöğretmen Anadolu Lisesi'nde gördüm. Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Bölümü'nü bitirdim. Ardından Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Endüstri İlişkileri mezunu oldum. Sonraki aşamalarda İnsan Kaynakları, Çevre Koruma Eğitimi, Tehlikeli Madde Güvenliği gibi sertifikalı eğitimler aldım.

"DENİZ YAVUZYILMAZ BENİ ÇOK ETKİLEDİ"

Gençlerin siyasete atılması için kendisinin örnek teşkil edeceğini belirten Çengel, şunları söyledi; "Adaylığımı Yayla Mahallesi'nden koydum. Genç olarak bir fark yaratmak için aday oluyorum. Bu konuda Deniz Yavuzyılmaz beni çok etkiledi. Ondan ilham aldım diyebilirim. O da bizim mahallede oturuyor. Gençler için ben de ilham kaynağı olmak istiyorum. Yayla Mahallesi'nin eski nezihliğini tekrar geri getirmek istiyorum. 'Nezih' kelimesi artık Yayla Mahallesi ile birlikte anılmıyor. Şu an ki muhtar ne yazık ki yetersiz durumda. Genç, girişimci ve yeni nesil olarak ben bu özelliklerimi kullanmak istiyorum."

"VİRANE YAPILARIN YIKILMASI İÇİN UĞRAŞACAĞIM"

Muhtar seçildiği takdirde yapmak istediği çalışmalardan bahseden Çengel, şunları söyledi; "Fikirlerim var. Bunlardan biri güvenlik. Güvenlik kameralarının eksikliğini tespit ettik. O eksiğin giderilmesi için uğraşacağız. Onun dışında çöp kutuları ile ilgili çok şikayet alıyoruz. Çok eski durumdalar. Hastalık yayma riskleri çok yüksek. Yeni çöp kutuları, atık kutuları, plastik atık kutuları ve elektronik atık gibi, sokak sokak sayılarını arttırmak istiyoruz. Sayı konusunda da çok eksik var. Mahallelerde başıboş köpeklerden çok rahatsız olanlar varmış. Onlar için kısırlaştırma ve barınak ayarlama gibi bir projem var. Projeleri hazırlama aşamasındayız. Alt yapı çok kötü durumda. Temizlik hiç yapılmıyor. Liman Caddesi ve Varagel Tünelleri civarı çok ıssız. Uyuşturucu satıcılarının, diğer kötü amaçlı insanların gelip gittiği yer olmaya başladı. Bizim oturduğumuz yerlerin yakınında virane yapılar var. Burada gençlerin sigara, uyuşturucu, alkol gibi kullanım alanlarının yıkılması için uğraşacağım."


"BENİM ÇOCUKLUK HAYALİM BELEDİYE BAŞKANI OLMAK"

Siyasette hedefleri olduğunu belirten çengel, şöyle konuştu; "Muhtarlığı siyaset olarak düşünmüyorum. Bence siyasetin içerisine girmiyor muhtarlık. Benim çocukluk hayalim Belediye Başkanı olmak. Çocukluğumdan beri belediye başkanlığı hayalim vardı. Muhtarlık eskisi gibi değil. Sistem olarak değişti. Muhtarlığın yaptığı işler e-devletten yapılıyor. Ben belediye başkanı ile sürekli istişare halinde bulunacağım. Yol mu bozuldu, hemen müdahale ettireceğim. Ağaç mı devrildi hemen müdahale ettireceğim, mahallede sürekli aynı yerde kaza mı oluyor, bunun için emniyet müdürlüğü ile görüşeceğim. Küçük belediye başkanı olarak düşünebiliriz. Çocuk parkı özellikle mobese kameralarının en yoğun olduğu kısım olacak. 100'üncü Yıl Gezi Sokağı var. O kısımlar biraz sıkıntılı yerler. Akşam veya gece gezemiyor insanlar. Alkol alan insanlar oluyor. Bir tane mobese kamerası gördüm ama o yetersiz. Mobese kameraları küçük bir detay olarak görülüyor ama aslında büyük bir detay. Okulların olduğu bir yer. Burası güvenlik olarak Zonguldak'ın en önemli yeri olmak zorunda.

"YAŞLI NÜFUSU VE BİSİKLETLİ GENÇLER İÇİN ŞART"

Zonguldak'ta çılgın projeler yapmak istediğini belirten Çengel, şunları söyledi; "Yayla yokuşunda şöyle bir sıkıntımız var. Yayla Mahallesi'nde yaşlı nüfus yoğunluğu var. Yokuşu çıkmakta zorlanan insanlar var. Özellikle bisikletli gençlerimiz var. Bunlardan biri de benim. Oradan çıkmakta zorlanıyoruz. 100 metreye yakın bir yürüyen merdiven yapma projem var. Bunun bir örneği Karabük'te var. Karabük, Zonguldak coğrafi bakımdan daha farklı. Zonguldak'ın bu yönde ciddi ihtiyaçları var. Bu projeyi belediye başkanımız ve sayın valimizle istişare yaparak gerçekleştirmek istiyorum."

Editör: Pusula Gazetesi