Makina Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, Zonguldak kent merkezindeki trafik yoğunluğu ile ilgili önerilerde bulundu. 7 maddelik öneride bulunan ve bunların daha da çoğaltılabileceğine dikkat çeken Şahin, "kent içi ulaşımla ilgili birkaç öneriyi de paylaşma gereği duyuyorum. Yinelemekte yarar var, bu tür önermeler daha da çoğaltılabilecek ve çeşitlendirilebilecektir. Önemli olan konunun tartışmaya açılmasıdır.

1- Gazipaşa Caddesi' nin bir bölümü, belirli zaman aralıkları dışında araç trafiğine kapatılmalı, kent içi ulaşım, Acılık Deresinin her iki yanında oluşturulacak gidiş-geliş güzergahlarına yönlendirilmelidir.

2- Zonguldak-Asma, Zonguldak-Kozlu ve Zonguldak-Kilimli-Çaycuma-Gökçebey hatlarındaki mevcut raylı sistemden yararlanılarak bu istikamette bulunan yerleşim birimlerine ulaşımı sağlayacak çağdaş, güvenli "raylı ulaşım sistemi ağı" kurulmalıdır.

3- Kentiçi ulaşımda mümkün olduğunca raylı sistem ve toplu taşımacılığa yönelinmelidir. Yerel yönetim öncülüğünde dolmuş ve taksi sahiplerinin de paydaş olduğu özgün ve yerel bir finans modeli oluşturularak, kent sakinlerinin tek ücretle gerek raylı sistemden ve gerekse kent yollarına uygun çağdaş ve donanımlı araçlardan oluşacak, bütün kent içi ulaşımdan yararlanmasının önü açılmalıdır.

4- Rat, Rüzgarlımeşe, Üzülmez, Dilaver, Gökgöl civarındaki semtlere ulaşımı sağlayacak karayolu taşımacılığı, Zonguldak-Asma raylı hattının işler hale getirilmesi de düşünülerek bu sistemle uyumlu ve kentin ana arterleri ile çakışmayacak şekilde tasarlanmalıdır.

5- Kapuz, Yeşilmahalle, Uzunkum, İnağzı, Kilimli, Çatalağzı, Muslu istikametinde karayolu taşımacılığı yapacak araçların kalkacağı ulaşım merkezi Mithatpaşa Tünelleri'nin girişine yakın, kentiçi trafik yükünü arttırmayacak bir noktaya taşınmalıdır.

6- Site, Bahçelievler, İncivez, Gümüşhane, Ontemmuz semtlerinin yolcu taşımacılığı Soğuksu ve Acılık semtlerinde oluşturulacak merkezden kalkacak araçlarla sağlanmalı, bu araçların kent merkezine girişi önlenmelidir.

7- Hava ve deniz koşullarının uygun olduğu dönemlerde denizden yolcu taşıma olanaklarının önü açılmalıdır. Bu anlamda avlanma yasağının olduğu yaz aylarında boş duran balıkçı teknelerinden de yararlanılabilir. Kozlu ve Kilimli yönlerine yapılacak denizden ulaşım ile hem karayollarının trafik yükü azaltılacak hem de yeni istihdam olanağı yaratılabilecektir. Yazın, Zonguldak-İstanbul ve Zonguldak Sinop arası denizyolu taşımacılığı yapılması için girişimler başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

zonguldak-denizle-bulusmali-dedi-6-oneri-getirdi
'Zonguldak denizle buluşmalı' dedi, 6 öneri getirdi

Editör: Pusula Gazetesi