Bartın'da yayın yapan Ajans Bartın Haber Sitesi Sahibi Sercan Engin, WhatsApp yazışmalarını paylaşarak bir takım iddiaları ve "Haberleşmenin Gizliliğini Alenen İfşa" ettiği iddiasıyla şikayette bulunduğu Bartın İl Genel Meclis Üyesi U.Y. ile 'bağış yapma' şartıyla uzlaştı.
Adalet Bakanlığı'nın ceza muhakemelerinde dostane çözüm yolu olarak uygulamaya koyduğu uzlaştırma ile yurttaşlar, 4 yılda 805 bin 344 dosyada anlaştı. Taraflar, 2017'de 223 bin 469, 2018'de 208 bin 14, 2019'da 238 bin 905 dosyada uzlaşmayı tercih etti. 2020'de ise 11 Eylül itibarıyla 134 bin 956 dosyada uzlaşmaya varıldı. Toplam 977 bin 858 dosyanın 805 bin 344'ünde uzlaşma sağlandı. Dört yılın ortalamasına bakıldığında uzlaşma oranı yüzde 82'yi buldu.
Uzun Yargılama Süreçleri Sona Eriyor
Mağdur ve fail arasındaki anlaşmazlığın etkin ve hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağlayan uzlaştırma sayesinde taraflar mahkemeye gitmek zorunda kalmıyor. Böylece mahkemelerin iş yükü azalmış oluyor ve uzun yargılama süreçleri sona eriyor. Taraflar uzlaştırma kurumundan ücretsiz faydalanıyor. Uzlaşma gerçekleştiğinde uzlaştırmacı ücreti ile giderlerin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Taraflar, "ihtiyaç sahiplerine bağış", "Ramazan aylarında gıda paketi yardımı", "öğrenci kırtasiye yardımı", "kan bağışı", "mağdurdan veya suçtan zarar görenden özür dileme", "kamu yararına hizmet veren kuruluşlarda çalışma", "maddi ve manevi zararın karşılanması ile bağışta bulunma karşılığında yargılanmaktan kurtuluyor.
Uzlaşmaya Örnek Teşkil Edecek Bir Talepte Bulundu
Bu uygulamanın bir örneği de geçtiğimiz günlerde ilimizde yaşandı. Geçtiğimiz aylarda Ajans Bartın'da yer verilen bir haber üzerine, Bartın İl Genel Meclis Üyesi U.Y. ile başlayan tartışma, Uzlaştırma Bürosunda alınan karar ile sonlandı. Ajans Bartın Sahibi Sercan Engin ile İl Genel Meclis Üyesi U.Y. arasında geçen diyalog adliyeye taşındı. Uzlaşma Bürosu'na yönlendirilen taraflardan Bartınlı Gazeteci Sercan Engin, şikayetçi olduğu Bartın İl Genel Meclis Üyesi U.Y.'den belirlediği yardım derneklerine maddi yardım yapması şartıyla U.Y. ile uzlaşabileceğini söyledi. Muhabir Engin, Bartın'daki uzlaşmaya örnek teşkil edecek bir talepte bulunarak, şikayetçi olduğu kişiden özel yazışmaları bir takım iddialarla çarpıttığı için bağış yapmasını istedi. Bunun üzerine İl Genel Meclis Üyesi U.Y., Gazeteci Engin'in talebini kabul etmesi ile taraflar arasında uzlaşma sağlandı. İl Genel Meclis Üyesi U.Y.'nin Türk Kızılayı Bartın Şubesi'ne 2 bin 500 TL, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne 2 bin 500 TL bağışlaması ile soruşturma dosyası kapandı.
Ne Olmuştu?
Geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclis Üyesi U.Y. tarafından kendi sosyal medya hesabından Ajans Bartın Sahibi Sercan Engin ile Whatsapp üzerinden gerçekleştirdiği yazışmaları paylaşmış ve bir takım iddialarda bulunmuştu. İl Genel Meclis Üyesi, Ajans Bartın Sahibi Engin'in röportaj için para talep ettiğini ve 100 TL vermediği için adının kullanıldığını ifade etmişti. Paylaşılan Whatsapp yazışmalarında herhangi bir para konusu olmamasına rağmen Muhabir Sercan Engin'i hedef alan bir takım iddialar ortaya atılmıştı.
Başsavcılık Dosyada Uzlaştırmacı Görevlendirdi
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Ajans Bartın Sahibi Sercan Engin çok sayıda gerekçe ile İl Genel Meclis Üyesinden şikayetçi oldu. Şikayet dilekçesinde şüphelinin, sosyal medya hesabından yaptığı ve suç unsuru içeren paylaşımları da şikayet dilekçesinde ek olarak sunularak, soruşturma açılması istendi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı suçlamanın uzlaşma kapsamındaki suçlardan olması nedeniyle dosyada uzlaştırmacı görevlendirdi. Süreçte uzlaştırmacı aktif görev aldı.
Engin'in 2 Derneğe Bağış Şartını Kabul Etti
Ajans Bartın Sahibi Sercan Engin uzlaştırmacı ile yaptığı görüşmede İl Genel Meclis Üyesi U.Y. ile Türk Kızılayı Bartın Şubesi'ne 2 bin 500 TL ve Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne 2 bin 500 TL bağışlaması şartıyla uzlaşabileceğini bildirdi. Engin'in 2 derneğe bağış şartını kabul eden İl Genel Meclis Üyesi U.Y., Türk Kızılayı Bartın Şubesi'ne 2 bin 500 TL ve Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne 2 bin 500 TL bağışta bulunduğunu gösteren makbuzları uzlaştırmacıya sundu. Dosyada "uzlaştırma raporu" tutulmasının ardından dosya taraflar arasındaki uzlaşmayla kapatıldı.