Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Avrupa Obezite Araştırmaları Derneği (European Association for the Study of Obesity, EASO) tarafından üç yıllığına (1 Temmuz 2019-30 Temmuz 2022 arası) obezite yönetimi yapan bir merkez olarak akredite edildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, konu ile ilgili şunları söyledi:

"Obezite, her geçen gün yaygınlaşarak çağımızın bir pandemisi haline gelen, birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir hastalıktır. Dünyada ve Avrupa'da obezite ile mücadele eylem planları gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ve bölgemizde obezite ile mücadelede eğitimler veren, araştırmalarda bulunan, mükemmeliyet merkezi şeklinde çalışan sağlık kuruluşlarından biri olarak faaliyetlerini sürdüren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017'de faaliyete geçti ve bu sürede Merkezimize yaklaşık 10 bin kişi başvurdu. Bunların içerisinde vücut kitle indeksi (VKİ) 30-40 kg/metrekare arasında tespit edilen 1845 obez/şişman ve VKİ 40 kg/metrekare üzeri 1065 morbid obez (ölümcül şişman) olan hastaların tanı, tedavi ve takipleri özenle yapılmaktadır. Hasta ve toplum eğitimi, sağlık profesyonelleri eğitimi, sağlık alanında ön lisans, lisans, yüksek lisans, tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitimi, obezite araştırmaları ile Merkezimiz; ulusal ve uluslararası alanda giderek fark edilmekte ve hak ettiği değere ulaşmaktadır. Ayrıca Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan ve kısa sürede ulusal TR Dizin'e kabul edilen 'Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi' ile bilimsel yayın ve araştırmalara önemli katkı sağlanmaktadır.

Türkiye Obezite Araştırmaları Derneği ve Avrupa Obezite Araştırmaları Derneği üyesi olarak faaliyetlerini sürdüren Merkezimiz; bu sene içerisinde Avrupa Obezite Araştırmaları Merkezi akreditasyonu (EASO Collaborating Centres for Obesity Management COMs) için Avrupa Obezite Araştırmaları Derneği'ne (European Association for the Study of Obesity, EASO) başvuru yapmış ve EASO tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 1 Temmuz 2019 - 30 Temmuz 2022 tarihleri arasında üç yıllığına Avrupa'da obezite yönetimi yapan bir merkez olarak akredite edilmiştir. Merkezimiz, Avrupa'da 102 merkezden biri, Türkiye'de ise akredite edilen dokuz merkezden birisi olmuştur. (http://obezitearastirma.org/avrupa-obezite-merkezleri/) Merkezimizin faaliyete geçmesinde ve bu belgenin alınmasında emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı'ya, önceki Rektörümüz Mili Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer'e, Tıp Fakültesi Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Murat Can'a, Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap'a, Merkezimiz Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna, akademik ve idari çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunarım. Bu arada eylül ayında Merkezimizin de içinde bulunduğu Merkez Müdürümüzün başkanlığında gerçekleşecek 'Endokrin Hastalıklara Multidisipliner Güncel Yaklaşım Kongresi/4'üncü Zonguldak Endokrin Günlerinde (http://zeg.beun.edu.tr/)' Türkiye Obezite Araştırma Derneği ile birlikte "Obezite Tanı ve Tedavi Kursu" gerçekleştirilecektir. Tüm meslektaşlarımı ve bilim insanlarını bu etkinliğe davet ediyorum."

ZBEÜ Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin akreditasyonu ile ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı ise, ZBEÜ'nün uluslararasılaşma yolunda giderek artan kalitesine dikkat çekti. "Bir mükemmeliyet merkezi niteliğinde faaliyetlerini yürüten Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezimizin, Avrupa Obezite Araştırmaları Derneği'nce obezite yönetimi yapan bir Avrupa Araştırma Merkezi olarak üç yıllığına akredite edilmiş olmasından memnuniyeti duyuyorum" diyen Rektör Prof. Dr. Çufalı, bu başarılı süreçte emeği geçen başta Merkez Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu'na, akademik ve idari personele teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Editör: Pusula Gazetesi