Ereğli'nin çileği meşhurdur. Kralların, padişahların yiyeceği olarak bilinse de, Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, Osmanlı zamanından kalma bir çilek türü değildir.

Osmanlı Çileği, ortaya 1920 yılından sonra üretimi yapılmaya başlanmıştır. Ekimine 1920 yılında başlanan çilek bölgenin ve diğer ekilen çileklerle ve kestane toprağı ile etkileşim içine girdikten sonra aroma kokusu ile Ereğli'ye has bir çilek türü olarak kalmıştır.

Bu çileğin esas organik tohumu ilk toprağa verilmesinin de 1900 yılların başında çiçeğinin Halil Paşa'ya gönderildiği, ilk olarak da Halil Paşa'nın arabacısının ektiği söylenenler arasındadır. Ereğli'de yetişen diğer çilek adları şöyledir. Ateş, Alo, Osmanlı, Kara, Dağ ve Yaban çilekleridir.

Ereğli'de Osmanlı çileğinin ortaya çıkması ile ilk konserve fabrikası kurulmuştur.
Osmanlı çileği aslında Fransa'dan getirilip, Ereğli'de yetiştirilen bir çilek ama Ereğli'ye has özeliği oluşması yıllara yayılmış.

Editör: Pusula Gazetesi