TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hüsnü Meydan, ülkede yaşanan ekonomik krizden en çok meslektaşlarının etkilendiğini belirterek "Krizin bedelinin emekçilere ve yoksullara ödetilmesine hayır diyoruz! Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler arasında mühendis, mimar ve şehir plancıları da yer alıyoruz. Meslektaşlarımız, ülkemizdeki kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı ve borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalıyoruz" dedi.

TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Maden Mühendisleri Odası Şube Lokali'nde ülkede yaşanan ekonomik kriz ve etkileri ile ilgili basın açıklaması yaptılar.

İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hüsnü Meydan, açıklamasında "Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler arasında Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da yer alıyor" dedi.

"ŞİRKETLERİN KONKORDATO İLANLARI VE TOPLU İŞÇİ ÇIKARMALARI HAYATLARIMIZA YANSIYOR"

Meydan, yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Ülkemizde uzun süreden beri derin bir ekonomik kriz yaşanıyor. Halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapanmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik kriz her geçen gün hayatlarımızı daha fazla etkiliyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Ekim Ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi % 25.24, Üretici Fiyat Endeksi yüzde 45 düzeyine çıkmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından başlatılan Enflasyonla Topyekun Mücadele Kampanyasına rağmen fiyat artışları kontrol altına alınamamış ve son 15 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştır. Enflasyondaki bu artışın yanı sıra, yine TÜİK tarafından açıklanan veriler, ülke ekonomisinin hızla durgunluğa doğru sürüklendiğini göstermektedir. Sanayi Üretim Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2.7 azalmıştır. Fabrikaların üretimi durdurması, yatırım projelerinin iptal edilmesi, şirketlerin konkordato ilanları ve toplu işçi çıkarmaları olarak hayatlarımıza yansıyan bu veri, Ağustos Ayında yüzde 11.1 olarak açıklanan işsizlik oranının Eylül ayından itibaren çok daha yüksek düzeylere ulaşacağının habercisidir."

"KRİZİN YANINDA MESLEĞİMİZE ÖZGÜ SORUNLARLA DA BOĞUŞMAK ZORUNDAYIZ"

"Ülkemiz bu denli büyük bir krizle boğuşurken, iktidar sahipleri 'savurganlık' ve 'yolsuzluk' içinde yaşamaktadır. AKP'li Belediyelere kadar uzanan bu savurganlık ve yolsuzluklar, Sayıştay Raporlarında açık biçimde tespit edilmiştir. Halkı tasarrufa çağıran yöneticiler, büyük bir şatafat içerisinde yaşamaya devam etmektedir. Ülkeyi yönetenler lüks içerisinde yaşarken, halkın yoksulluğa mahkum edilmesini kabul etmiyoruz. Krizin bedelinin emekçilere ve yoksullara ödetilmesine hayır diyoruz! Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimler arasında Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da yer almaktadır. Gerek kamuda, gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız krizden olumsuz biçimde etkilenmektedir. Meslektaşlarımız, ülkemizdeki kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı ve borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalmaktadır."

Editör: Pusula Gazetesi