Zonguldak tarihi; fotoğraf arşiv zenginliği bakımından Türkiye'nin büyük şehirleri kadar şanslı.... Neden mi? Yerin altındaki zengin taş kömüründen...
Dış sermayenin kalorisi yüksek taş kömürünü kendi sanayilerinde kullanmak amacıyla şehrimize akın etmesi, yanlarında teknolojiyi de taşımaları bu işe vesile olmuştur.

1900'lü yılların sonlarından, 1920'li yıllara kadar olan eski Zonguldak fotoğraf arşivlerinde yabancıların payı büyüktür. Şimdi tebrik kartı isimlendirmesi yaptığımız kartlar, o yıllarda postcard denilen gerçek zamanlı çekilen fotoğraflardı. O yüzdendir ki eski tarihi fotoğrafların büyük bir bölümünde pul, damga ve yazı bulunurdu.
1920'li yıllardan sonra, yerli fotoğraf arşivinin çoğaldığını gözlemlemekteyiz.

Foto Nazım, Foto-kartlarında ve tabelasında, 1934 tarihindeki soyadı kanununa kadar "Foto Nazım", soyadı kanununun kabulünden sonra "Foto Baysal" ve ya " Nazım Baysal" ismini kullanmıştır. Kent arşivi adına özel günler, toplantılar, açılışlar, tesisler ve mekan fotoğraflarının büyük bir bölümü Foto Nazım'ın objektifinden arşivlenmiştir.

Nazım Baysal 1927 yılında Yugoslavya'dan Zonguldak'a gelir. Çeşitli işler yaptıktan sonra alamünit (şipşak) makine ile fotoğraf çekmeye başlar, daha sonra Zonguldak'ın ilk fotoğraf stüdyosunu kurar. Oğlu Kemal Baysal'ı iyi bir fotoğrafçı olarak yetiştirir. Kemal Baysal daha sonra Zonguldak'ta kazandığı deneyimini dünya çapında kullanmak üzere şehirden ayrılır. Baba Nazım Baysal, yakın bir zamana kadar aynı isimle anılan Gazipaşa Caddesindeki kendi stüdyosunda fotoğrafçılık işlerine devam eder. Zonguldak'ın tarihsel arşivi olabilecek fotoğrafların yanında, Zonguldak halkının fotoğraf ve aksesuar malzemesi hizmetini de verir.

Parmak sayısı kadar az olan fotoğrafçıya sahip şehrimizin en eski fotoğrafçılarından biri, aynı zamanda "Fotoğraf Stüdyosu" ismlendirmesini icat eden Nazım Baysal'ın oğlu "Kemal Baysal"dır...

Baba Nazım Baysal 9 Şubat 1965 yılında Zonguldak'ta hayatını kaybetmiştir.

1985 yılında Nazım Baysal adına meslektaşları, Birol Üzmez, Fahri Bozbaş ve Ertuğrul Ünal ortak çalışması Zonguldak'ın ilk fotoğrafçılarından Foto Baysal arşivinden derlenen " Bir Zamanlar Zonguldak" adı altında ilk kez eski Zonguldak tarihi fotoğraflarından oluşan sergi düzenlenmiştir.

Yüksel Yıldırım.
Not: Nazım Baysal'a ait fotoğraf Kürşat Coşgun tarafından Atlas Dergisinde yayınlanan sosyal medyadaki paylaşımıdır.
Zonguldak Nostalji

Editör: Pusula Gazetesi