İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre Haziran ayında en az 188 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. 188 işçiden 6'sı Zonguldak'tan.

HAZİRAN AYINDA 188 İŞ CİNAYETİ

İSİG Meclisi'nden yapılan açıklama şöyle:

Yüzde 81'ini ulusal basından; yüzde 19'unu ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan edinilen bilgilere dayanarak tespit edilen kadarıyla Haziran ayında en az 188 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi ve Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 934 işçi arkadaşımızı kaybettik. 188 emekçinin 147'si ücretli (işçi ve memur), 41'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 4'ü kadın işçi, 184'ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Sekiz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti. Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri. 8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6'sı Afganistanlı, 1'i Suriyeli, 1'i Türkmenistanlı. Ölen işçilerin 3'ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.

İŞ CİNAYETLERİNİN ŞEHİRLERE GÖRE DAĞILIMI

15 ölüm İstanbul'da; 11 ölüm Konya'da; 8 ölüm Sivas'ta; 7'şer ölüm Aydın, Gaziantep ve Kocaeli'de; 6'şar ölüm İzmir, Şırnak ve Zonguldak'ta; 5'er ölüm Bursa, Samsun ve Uşak'ta; 4'er ölüm Ankara, Kahramanmaraş, Kastamonu, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya ve Şanlıurfa'da; 3'er ölüm Elazığ, Giresun, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Muğla ve Trabzon'da; 2'şer ölüm Adana, Adıyaman, Artvin, Bartın, Batman, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Kilis, Manisa, Mersin ve Van'da; 1'er ölüm Antalya, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Hakkari, Kırıkkale, Kırşehir, Rize, Siirt, Tekirdağ, Tokat, Yozgat, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, İran, Polonya ve S.Arabistan'da yaşandı.