Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Filyos Beldesi'nde yaşayan doğuştan Skolyoz hastası 8 yaşındaki Mustafa Ege Menteş hayatını kaybetti.
Prematüre olarak dünyaya gelen küçük çocuğun tedavisi için ailesi tüm imkanlarını seferber ederken, ameliyatı için gerekli parayı toplayamamıştı.
Baba Deniz Menteş Skolyoz rahatsızlığı olan oğlunun doğumdan hemen sonra felç geçirdiğini ve yatağa bağımlı olduğunu söyledi.
Skolyoz Nedir?
Görülme sıklığı % 0.2 - 6 arasında değişen Skolyoz bilinen en eski omurga deformitesidir. Travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebildiği gibi, skolyoz olgularının %80'inin nedeni bilinmemektedir. Genellikle gelişme çağının başlangıcında, çocukta omuz asimetrisi, sırtın bir bölümünde kabarıklık, kalçaların aynı seviyede durmaması gibi bulgularla anne ve baba tarafından fark edilir.
Skolyoz omurganın yana 10 derecenin üzerindeki eğilmedir. Normal ve sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır.
Skolyoza bağlı olarak omurga dışında kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde de kaymalar oluşur, duruş ve görüntü bozukluğu ortaya çıkar. Gelişme çağındaki çocuklarda bu durum, gelişen ve büyüyen omurgada anormal yüklenmeye ve bunun sonucu olarak da omurlarda deformelere neden olur.

Editör: Pusula Gazetesi