İl Genel Meclisi İl Özel İdare 2018 yılı Performans Programının görüşüldüğü toplantıda Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın ayrılması AK Partili Üyeleri ikiye böldü. Uzun zamandır içlerinde Demirtaş'ı eleştirenler ve savunanlar olarak ikiye ayrılan AK Partililer, mecliste birbirleriyle tartıştılar. İsmail Terzi ile Vacit Durdubaş, Demirtaş'ı eleştirirken Çaycumalı Halil Gencer ile Alaplılı Ayhan Akmaz, Demirtaş'ı savundular.

Zonguldak İl Genel Meclisi'nin Kasım Ayı 19. Birleşimi Meclis Başkanı Necdet Karaveli Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Mecliste; İl Özel İdare'nin 2018 yılı Bütçe Tasarısıyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun hazırladığı gelir cetveli, ayrıntılı harcama programı, 2018 yılı finans programları ve bütçe kararnamesi görüşüldü.

2018 yılı bütçesinden ilçe ilçe ayrılan ödenek tutarları şöyle;

Alaplı:509 bin 500 TL.

Çaycuma: 493 bin TL.

Devrek: 493 bin 650 TL.

Kdz. Ereğli: 610 bin 500 TL.

Gökçebey: 412. Bin 427 TL.

Gelir cetveli, ayrıntılı harcama programı, 2018 yılı finans programları ve bütçe kararnamesi tek tek oylanarak oy birliğiyle kabul edildi. Gündem dışı konuşmalarda Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın meclis toplantısının ikinci bölümüne katılmaması tartışma yarattı. Genel Sekreter Recep Demirtaş'a yapılan eleştiriler AK Partili Üyeleri ikiye böldü.

DURDUBAŞ: "DEMİRTAŞ SAYGISIZLIK YAPIYOR"

AK Partili Üye Vacit Durdubaş, toplantıdan ayrılan Demirtaş'a tepki göstererek "Aslında soracak çok sorularım vardı ama Genel Sekreterimiz gitti. Ben bunu meclise bir saygısızlık olarak görüyorum. Bir insanın yüzüne konuşacağım şeyleri arkasından konuşmam. Takdiri Zonguldak halına bırakıyorum. Bir koltuğa sahip olmak önemli değil ama layık olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

ZAMAN: "ELLERİNDE OLAN BÜTÇELERLE HİZMET VERMEYE ÇALIŞTILAR"

Cumhuriyet Halk Partili(CHP) Üye Fikret Zaman, 2018 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek "Emeği geçen tüm müdürlerimize teşekkür ediyorum. Sayın Valimizin de belirttiği gibi 2019 yılından itibaren il genel meclisleri kapanacak. Bizim son meclisimiz olabilir. Karşımızda duran daire müdürlerinin de bir çoğunun bütçesi kesilecek ve bir çoğu olmayacak. Önce 2018'de müdürlerimizi azalacak 2019'dan sonra da il genel meclisi olmayacak. Ellerinde olan bütçelerle hizmet vermeye çalıştılar. Bütçe hayırlı olsun" dedi.

TERZİ: BÜTÇEYE EL KALDIRDIK AMA SENEYE YİNE AYNI KONULARI TARTIŞACAĞIZ"

AK Parti Gurup Başkan Vekili İsmail Terzi, Demirtaş'a ağır eleştiriler yaparak şöyle konuştu; "Sayın Genel Sekreterin burada olması lazımdı, en azından nezaket açısından. Biz burada Genel Sekreter varken Genel Sekreterin şahsıyla kavga etmek için demiyoruz. Noksanlarımız varsa bunları müzakere edelim anlamında burada olsun istiyoruz. Koyduğumuz paralarla yaptığımız programlar neden uygulanamıyor. Biz bu bütçeyi yapıyoruz, el kaldırdık ama seneye yine aynı konuları tartışacağız. Daire müdürü arkadaşlarımız alanında tecrübeli arkadaşlarımızdır. Eğer onlar kendi işlerini yapmada idare tarafından serbest bırakılırsa yemin ediyorum performans iş bitirme bakımından yüzde yüz olacaktır. Bir daireye her yıl bir şey alınır mı? Noksan olursa alınır. Adı konmayan bir sürü şey olmuyor. Bürokratların da bizim de görevimiz millete hizmet etmek ise şapkamızı öne koyup biz ne yapıyoruz, ne ediyoruz diye düşünmemiz lazım. Bize genel idareden bir para geliyor. 85 milyon lira para gelmiştir. Bu parayla bu millete hizmet edin. Biz ne yapmışız. Eğitimi 15 bin lira yol ve suya 15 bin TL'dir. Geriye kalan para personelin parası, onun parası bunun parasıdır. Özel İdare'nin hiç bir yere borcu yoktur. Para varken niçin biz bu planlanan işleri tamamlayamıyoruz."

TERZİ: "BÖYLE ADALET, BÖYLE DOĞRULUK, BÖYLE DÜRÜSTLÜK OLUR MU?"

CHP'lilerin daire müdürlerinin arkasında durmasından dem vuran Terzi, şunları söyledi; "Bizi engelleyen nedir? Birisi yapmayın mı diyor ya da muhalefet mi yapmayın diyor? Bunlar yıpransın da biz iktidar olalım mı diyor? Bu yüzden mi sürekli Mecliste el kaldırıp onaylıyorlar? Ben artık şüphelenmeye başlıyorum bence bir anlaşma var. Biz iktidarız, iş yapalım diye uğraşıyoruz ya da muhalefetteki arkadaşlarımız bizim puan almamızı istemeyebilirler. Sürekli her konuya el kaldırıp onaylıyorlar. Bize göre performansı yüzde yetmiş ama muhalefet yüzde yüz onayı veriyor. Eğer burada bir güven kaybı varsa bu benden kaynaklanıyorsa ben kendimi düzeltmeye çalışayım. Eğer bu güven kaybı başkasından kaynaklanıyorsa o da kendini düzeltsin ya da muhalefetten kaynaklanıyorsa muhalefet kendini düzeltsin. Bu işleri kim düzeltecekse, ucu kime dayanıyorsa arkasında kim varsa bu işleri düzeltsinler. Bizler millet adına buradayız. Eğer Genel Sekreter şu an burada olsaydı, ben belki de bu kadar konuşmayacaktım. En azından bir cevap verecekti ve ben de yanlış anladığımı söyleyip özür bile dileyecektim. Böyle adalet, böyle doğruluk, böyle dürüstlük olur mu? Yarın hep beraber milletin karşısına çıkacağız. Genel Sekreterin nezaketen bütçede, performansta burada olması lazımdı ama maalesef olmuyor. Genel Sekreterin burada olmaması zaten her şeyi anlatıyor."

GENCER: "GENEL SEKRETERİN ŞAHSIYLA İLGİLİ BİR PROBLEMİNİZ VARSA GİDİN ODASINDA SÖYLEYİN"

Çaycuma İlçesinin İl Genel Meclisi Üyesi Halil Gencer, Terzi'nin idareye olan eleştirilerine katılmadığını belirterek şöyle konuştu; "Çaycuma'da işlerin yolunda gidiyor. İşlerin yolunda gitmesinin sebebi şantiye şefinin erkenden işin başında olmasından kaynaklanıyor. Bu başarının ardında Genel Sekreterin olduğu söyleniyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Ayrıca genel sekreterin makamında oturan birisi var. Eğer makama söyleyecek bir şey varsa beraber söyleyelim. Arkadaşlarımızın genel sekreterin şahsıyla ilgili bir problemi varsa gitsinler bunu onun odasında söylesinler. Ya da nerede söylerlerse söylesinler. Biz Çaycumalılar olarak başarılıyız. Bu başarının ardında Recep Demirtaş yok, şantiyedeki arkadaşlarımız var."

Alaplı İlçesi Üyesi Ayhan Akman da ilçelerinde başarılı olduklarını ifade etti. Gencer'e ve Akman'a Meclis Başkanı Necdet Karaveli, Vacit Durdubaş ve İsmail Terzi tepki gösterdi.

KARAVELİ: "SİZ NEDEN BU İŞLERE GİRİYORSUNUZ?"

Karaveli, tartışmanın başka yerlere gittiğini belirterek "Ne mutlu size Halil bey, biz genel sekreterin şahsıyla ilgili bir şey söylemedik ki, yapılmayan işlerden bahsediyoruz. İşlerin yürümediği yerlerle ilgili sorunlar var, siz neden bu işlere girdiniz?" dedi. Saadettin Arslan, AK Partili üyelerin kendi içlerinde bölündüklerini belirterek tüm üyeleri birlik ve beraberliğe davet etti.

Editör: Pusula Gazetesi