16 yaşındaki genç kendini astı 16 yaşındaki genç kendini astı

Uzun yıllar Belçika’da bulunan ve çikolata imalatı konusunda akademik eğitim alan Mesut Kırımlı, Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle Cumhuriyetin eserlerini ve tarih önemli kişilerin eserlerini 1 yılda 12 ton çikolata kullanarak esere dönüştürdü.

5 yıl önce Safranbolu’da Osmanlı mimarisini yaşatan konak, çeşme, han, hamam ve camilere sahip eserlerinin yanı sıra Safran çiçeği, cam teras ve Meclis mağarasını çikolatadan yapan Kırımlı, bu kez Cumhuriyetin 100 yılı için 12 ton çikolata ile Kongre merkezleri, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Mehmet Akif Ersoy, Şerife Bacı, Sütçü imam gibi bir çok kahramanı çikolatan yaptığı eserle tanıtıyor.

Her türlü çikolata kaplama teknikleri uygulanarak inşa edilen Cumhuriyetin çikolata eserlerinin yapımı 1 yıl sürerken, kullanılan 12 ton çikolata ile müzeyi gezenlerin de mutluluk hormanları tavan yapıyor.

Çikolata yapım uzmanı Mesut Kırımlı, müzedeki eserler için 12 ton çikolata kullanıldığını belirterek, “Konseptimiz artık sadece Safranbolu değil, Cumhuriyet şehri Karabük’te bir Cumhuriyet müzesi kurmayı amaçladık. Cumhuriyet’in 100. yılına hitaben bunu yaptık. Cumhuriyetin bütün tarihini işledik. 19 Mayıs 1919’dan başlayarak Cumhuriyet kuruluncaya kadar bütün aşamaları teker teker bütün eserleri çikolatadan inşa ettik. 12 ton çikolata kullanırken maksadımız rastgele bir rakam kullanmak değildi. İnsanların bu müzeyi gezerken günlük mutluluk hormonlarının tavan yapması için bu 12 tonu kullandık. Normalde bayanların 5 dakika erkeklerin 6-7 dakika bu müzde gezmesi günlük mutluluk hormonlarının tavan yapması demek. Aynı zamanda konseptimizin Cumhuriyet olmasının amacının bir tanesi de cumhuriyetin kolay kazanılmadığını yani bu cumhuriyetin kazanılırken zorlu mücadeleler verildiğini, vatanımızın her karış toprağında yüz binlerce belki şehit verildiğini insanlara tekrar hatırlatmak istedik. Bunun da Karabük’e ve Safranbolu’ya yakışacağını düşündük. Memleketim Safranbolu olduğu için aslında Mehmetçik vakfı için benim hazırladığım çizdiğim bir projeydi bu. Mehmetçik Vakfıyla bu projenin detaylarını konuşmuştuk. İstanbul Mehmetçik Vakfı tesislerini göstermişlerdi, ama ben bunu Karabük’e daha iyi uyuyacağını düşünerekten kendi memleketime Safranbolu’ya kazandırmak istedim. Bir iki üç projemiz daha var. Bir tanesi Ankara için düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl nasip olursa Ankara’ya da yeni bir konseptle bir belki de Türkiye’nin o zaman en büyük çikolata müzesini kurmayı amaçlıyoruz. Müzede yer alan Atatürk, İnönü gibi diğer kahramanların Genel Kurmay arşivlerinde yer alan boy ve kiloları neyse hepsi ona göre hazırlandı.” dedi.

Müzede ayrıca, Cumhuriyetle birlikte kurulan Karabük’ün demir çelik tesisleri ile ilçelerinin de önemli alanlarını hatta, çizgi film karakterlerini de işlediklerini de ifade eden Kırımlı, “ Safranbolu Karabük’ün göz bebeği, hatta Türkiye’nin göz bebeği. Ancak Karabük Safranbolu’dan ibaret değil. Karabük’ü Karabük yapan bir Karabük Demir Çelik Fabrikası var. İlk Türk demiri Karabük’te, üretilmiş. Atatürk’ün beraber kurmayı planladığı bir fabrika bu. Bunu da göz ardı edemezdik açıkçası. Ama Karabük’ün diğer ilçelerine de dikkat çekmek istedik. Yenicesi, Ovacık, Eflani ve Eskipazar gibi tarihi turistlik yerleri var. Karabük’te ciddi bir turizm potansiyeli var. Safranbolu göz bebeği olabilir ama diğer ilçelere de dikkat çekmek istedik. Ama amaçlarımızdan bir tanesi de Safranbolu’ya gelen turistlerin bir gün konaklayıp başka rotalara gitmeleri değil de en az iki günü Safranbolu’da vakit geçirmelerini sağlamak istedik. Hem turizme katkı olacak bir proje bu. Hem de Cumhuriyete dikkat çekmek istedik.” diye konuştu.

Öte yandan resmi açılışı 19 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhuriyet Müzesini gezme fırsatı bulanlar, konsepti çok beğendiklerini ve güzel bir düşünce ile çocuklara güzel bir anlatım sunacağını belirttiler

Kaynak: İHA