Zonguldak Özel Level Hospital'in Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeref Cavuldak, ebeveynlerin yaz aylarında görülen ishallere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.

Uzman Dr. Şeref Cavuldak, "Yaz aylarında çocuklarda özellikle havuz ve deniz suyunun yutulması, hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen bozuk gıdalar yaz ishallerine neden oluyor. Özellikle küçük çocuklarda yoğun sıvı kaybına neden olabilen yaz ishalleri doğru tedavi yapılmadığında ölüme bile neden olabiliyor. Bağışıklık sistemi tam gelişmediği için 6-12 ay arasında en sık ve tehlikeli olmak üzere 0-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülüyor" ifadelerini kullandı.

Uzman Dr. Cavuldak, ishalle ilgili bilinmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

"İshal nedir?

İshali 24 saatte üçten fazla sulu cıvık dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlayabiliriz. Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre birkaç saatten 2-5 güne kadar uzayabiliyor. İshalin yanı sıra ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı, halsizlik görülebilir ve genellikle 3-7 gün içerisinde geçer.

İshal etkenleri nelerdir?

Bakteriler, virüsler( Rotavirus, Norwalkvirüs gibi enterik virüsler ya da parazitler ishal nedeni olabilir. Bazen de toksinlere bağlı olabilir.

Tedavisi nasıldır?

İshal ile birlikte kusma, vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi çok önemlidir. Çocuk yeterince beslenemez ve sıvı alımı yeterince olmazken kusma ve ishal ile kayıp devam ederse böbrek yetmezliğinden ölümlere kadar ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan sıvı-elektrolit paketleri damardan sıvı tedavisine duyulan ihtiyacı önemli ölçüde azaltmıştır.

Genel durumunun iyi olduğu, bulantı ve kusmanın olmadığı hastalarda 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve hazırlanan karışım sık aralıklarla içilir. Daha ağır durumlarda kişi ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun süren ishal varsa, mutlaka hastane şartlarında damar yolu ile sıvı ve elektrolit takviyesi yapılmalı, dışkı incelemesi yapılarak ishal tedavi planlaması yapılmalıdır.

İshalli çocuk nasıl beslenmelidir?

İshalde önemli olan vücudun sıvı kaybının giderilmesidir. Bol su ve sıvı gıdalar almak önemlidir. Bebekler anne sütü ya da mamaya devam etmelidir. Yetişkinler ishale iyi gelen yiyecekler arasında pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt yer almaktadır. Patatesin ve muzun, potasyum kaybını önlemek açısından en önemli gıdalar olduğu söylenebilir. Yağlı, lifli ve asitli yiyecekleri tüketmemek gerekir. İnatçı, kusmasının eşlik ettiği ve kronik bir ishal durumunda mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır."

Editör: Pusula Gazetesi