Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada Gazi Ortaokulu'nun yeni binasına 467 Evler ve Mithatpaşa İlkokulu'nun taşınacağı söylentilerini eleştirdi.

Yılmaz'ın açıklaması şöyle:

Bir başka sorun ise il merkezinde yaklaşık 30 aydır yıkımı ve yeniden yapılması süren Gazi Ortaokulunun 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında yeni binasında eğitim ve öğretime başlaması gerekirken, alındığı söylenen kararla, yeni binada 467 Evler ve Mithatpaşa İlkokullarının olacağı, neredeyse 2,5 yıldır yeni binalarını bekleyen Gazi Ortaokulu öğrencileri ve velilerinin Mithatpaşa İlkokulu binasında eğitim öğretime devam edeceğine dair bir söylenti dolaşıma çıkmış bulunuyor. "Şüyuu, vukuundan beter" yani bu eski bir deyiş sözü, bir şeyin dedikodusunun yapılması, lafının çıkması onun gerçekleşmesinden daha kötüdür anlamı taşımaktadır. Alınan kararla Gazi Ortaokulunun yeni binasına taşınmama gerekçesi öğrenci mevcutları ise proje yapılırken neredeydiniz? Ayrıca trafiğinin arap saçına döndürülmesi ile ünlenen kentimizin bu okul birleştirmeleri ile şehrin tam merkezine taşınacak yeni okullar ile yaşanacak kaosun tam bir karabasana döneceğini göremiyor musunuz?

Bu okul birleştirme söylentilerinin bir diğer yanı ise Gazi Ortaokuluna kayıtlı öğrencilerden "esmer olanların yeni okulu yıkıp-kıracaklarına bu yüzden Mithatpaşa İlkokulunda kalmalarına karar alındığı" şeklindedir. Bu kafatasçı anlayışın ortaya koyduğu söylenti eğer gerçekten doğru ise bu düşünceyi taşıyan kafa derhal ortaya çıkarılmalı ve gereği yerine getirilmelidir.

Çingeneler bu ülkenin yurttaşlarıdır ve her etnik yapıdan diğer yurttaşlar gibi eşit haklara sahiptirler. Çocukların kamu malını korumaları ile ilgili bilinç aile ve okul ile birlikte verilir. Okullar yalnızca bilgiyi öğretmek için değil insanları eğitmek içindir. Eğer bu bilinç ailede yeterince verilemiyorsa okullarımızın, yalnızca Fen Lisesine, Tıp Fakültelerine öğrenci hazırlamak için değil öğrencilerimizi eğitmek için var olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun olduğu yerde sorunun olması kadar doğal bir şey yoktur. Okullar olası sorunların çözüldüğü, çözüm yollarının öğretildiği yerlerdir. Ve okullarımız insanların etnik yapılarına ya da dini inanışlarına göre değil, temel insan haklarına göre çocuklara haklarını ve ödevlerini öğretirler.

Biz EĞİTİM SEN olarak birçok öğrenci ve velimizi tedirgin eden bu söylentinin ortadan kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Unutmayın ki okul birleştirmeleri ile sağlıklı bir planlama yaptığınızı sandığınız okullar daha bir yıl geçmeden kentin en kalabalık okulu olacaklardır. Site eğitim bölgesinde yaşadığımız okul taşınmalarının buna çözüm olmadığı apaçık ortada iken gelin bu yanlış hesabınızdan Bağdat'a varmadan geri dönün."