Level Hospital Cildiye Uzmanı Dr. Tanzer Nesil, Zonguldak Merkez ve ilçelerde son zamanlarda artan 'Uyuz' vakaları ile ilgili açıklama yaptı. Dr. Nesil, uyuzun korkulacak bir hastalık olmadığını belirterek "Tedavi edilebilir basit bir hastalıktır!" dedi.

Cildiye Uzmanı Dr. Tanzer Nesil "Şiddetli kaşıntıyla ortaya çıkan uyuz, ilerleyen zamanda vücutta yaraların oluşmasına neden oluyor. Hastaların utanarak tedaviden kaçmasının hastanın kendisi ve çevresindekiler için büyük risk taşıdığını, özellikle çalışma ortamının kalabalık olduğu yerlerde ve okullarda kaşınan kişilerin iyi gözlemlenip mutlaka doktora yönlendirilmeleri gerekmektedir"dedi.

UYUZ NEDİR?

Uyuz, gözle görülmeyecek kadar küçük parazitlerin üst deri tabakasının altına yerleşip kendine 'tünel' açarak cilt içinde ilerleyip kreatinle beslenerek kaşıntı ve döküntüye neden olmasıdır.

Temas yoluyla bulaştığı için eller sık sık yıkanmalıdır. Kaşınan kişilerin mutlaka cildiye uzmanına muayene olması gerekmektedir.

UYUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntıdır. Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende. Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar görülebilir. Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler. Küçük çocuklarda daha ağır seyreder. Tüm vücutta döküntü, el içi ve ayak tabanlarında yaralar şeklindedir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ KAÇ GÜN İÇİNDE ORTAYA ÇIKAR?

İlk defa uyuza yakalanan bir kişide belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Ancak daha önce uyuza yakalanan bir kişide, belirtiler genellikle maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.

Parazitler deriye bulaştıktan 2-3 hafta sonra şiddetli kaşıntıya neden oluyor. Bu kaşıntının en önemli özelliği gece artış göstermesi, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenmesidir. Uyuz, sanılanın aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. Geceleri yoğun şekilde kaşıntıya neden olan hastalık zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yaralar oluşturabilir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ NASILDIR?
Hastalığın tedavisinde kişinin kullandığı kıyafet, yatak örtüsü, çamaşır, havlu gibi ürünler kaynatılarak yıkanır ve kızgın ütü ile ütülenir. Hasta da yıkatılır ve cildiye uzmanı kontrolünde ilaç tedavisi krem solüsyon tedavisi uygulanır. Tedavi için tüm ailenin kaşınmayan bireyler bile olsa aynı anda tedavi olması gerekir. Satın alınan giyecekler mutlaka yıkandıktan sonra giyilmelidir.