Dünya Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Merve Sinoplu Çekme "Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru, çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım"dedi.

Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmeti vazgeçilmez olduğunu belirten Çekme; "Her çocuğun hayata sağlıklı bir başlangıç yapmayı hak ettiği kabul edilerek bağışıklaşmanın önemi konusunda farkındalık oluşturmak ve hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için bağışıklaşma çalışmalarının güçlendirilmesi ve her yaştan insanın korunmasının sağlanması hedeflenmelidir.

Bu kapsamda 24-30 Nisan 2017 tarihlerinde "Dünya Aşı Haftası" etkinlikleri ülkemizde de düzenlenmekte olup; Aşısız ya da eksik aşılı çocukların aileleri tarafından Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak aşılarını yaptırması gerekmektedir.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere ulaşıp, onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin ( antikorların) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi, aşılandığı hastalıklara karşı bağışıklık kazanır yani o hastalığa karşı dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca, onu etkisiz kılmak için savaşır.

Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP)

Kapsamında; BCG: Tüberküloz, DaBT-İPA-Hib: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemafilus İnfluenza tip b Aşısı, - (Beşli Karma) , KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı , OPA: Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı , Td : Erişkin Tipi Difteri-Tetanoz Aşısı, KPA Konjuge Pnömokok Aşısı , DaBT-İPA: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio (Dörtlü Karma ), Hepatit A, Hepatit B, Suçiçeği , Menenjit Aşıları uygulanmakta olup; yapılan çalışmalarla aşı ile önlenebilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Ulaşılan GBP hedeflerimizin sürdürülmesi için aşılama hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin bilgilendirilmesi, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması çalışmalarına devam edilmesi her zaman büyük önem taşımaktadır"dedi.

Editör: Pusula Gazetesi