20 Haziran 1944'te Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan bir teklifin yasalaşmasıyla ilçe olan Zonguldak'ın Çaycuma İlçesinde bu tarih "Çaycuma Günleri" adı altında bir dizi etkinlikle kutlanmaya başladı. 19-22 Temmuz tarihleri arasında yapılacak etkinlikler çerçevesinde ilk olarak Kaymakam Serkan Keçeli ve Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'yı ziyaret eden Gürcistan ve Makedonya ekiplere Çaycuma'yı simgeleyen çeşitli hediyeler verildi.

Akşam ise Cumhuriyet Meydanında, Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya ve Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Folklor ekiplerinin dans gösterileri sunularak, Çaycumalı yerel sanatçılar sahne aldı.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENDİ

Etkinlik için Belediye bandosu eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne yabancı konuklar ve Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları topluluğunun yanı sıra CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kaymakam Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, AK Parti İlçe Başkanı Veysel Karani Doğancı, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, önceki dönem Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma önceki Belediye Başkanlarından Orhan Yardımcı, GMİS eki Başkanlarından Ramis Muslu, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı; "Çaycuma bugün kültürel bir aktivitenin merkezi durumunda. Aynı zamanda bir şenlik havası yaşıyoruz. Bize bu güzelliği yaşatan komşu ülkelerimizden gelen değerli halk oyunları ekiplerine ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çaycuma bugün mutlu ve huzurlu bir havayı teneffüs ediyor. Çaycuma Günleri umuyorum, Çaycumalılık ruhunun gelişmesine de yardım edecektir. Çaycuma bir hzuur memleketi, insan odaklı hizmetlerin ve huzurlu bir yaşamın başkenti durumundadır.

'KUTLAMALAR FESTİVAL HAVASINDA OLACAK'

Çaycuma TBMM kararı ile 20 Temmuz 1944'de ilçe olmuştu. Bizde bunu bir festival havası birleştireceğiz. Çaycuma büyüyor ve sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. Onun temellerini biz bugün atmış olduk. 4 yılda yapmış olduğumuz çalışmalar ile Çaycuma'da şu anda 20 bine yakın konutun yapılabileceği alanların imarı tamamlandı. Çaycuma büyüme ile beraber bir kültür kenti durumu taşıma ve geliştirmede de son derece kararlı adımlarla yürüyecektir. İlçemiz uluslar arası bir etkileşime de açık bir yerdir. Gelen yabancı konuklarımız ile bu bağları daha da sıkılaştıracağız. Seneye de başka ülkelerden da katılım sağlayacağız. Modern kentlerin içinden nehirler geçer. Çaycuma'dan da Filyos gibi bir mücevherlerin sahibidir. Biz nehre yakın alanlarda da yaşam alanlarını çoğaltacağız. Çevre dostu bir şehir yaratacağız. Kadın ve gençlerimizle geleceğe güvenle bakacağız"diye konuştu.

'ÇAYCUMA BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI'

Kaymakam Serkan Keçeli Çaycuma'nın bölgenin parlayan yıldızı olduğunu belirterek; "Çaycuma'nın geleceği geçmişinden çok daha büyük ve güzel olacak. Ama bu güzelliği sağlayan sadece biz değil, Çaycuma'nın insanlarıdır. Bu güzelliği oluşturan Çaycumalılara huzurunuzda teşekkür ediyorum. İlçeye bakınca 27 bin nüfusu görürsünüz. Ama içinde yaşamaya başladığınızda 57 -60 bin nüfus hareketliliğine sahip. İlçe olmasına rağmen Makedonya, Bulgaristan ve Gürcistan'dan gelen misafirlerimizi ağırladığımız küçük bir başlangıçtır. Çaycuma Günlerinin hayırlı olmasını dileyerek, gelenekselleşmesini diliyorum. Belki erken ama 1944 yılında Çaycuma'nın ilçe oluşunu kutluyoruz. İnşallah bizlerden sonra belediye Başkanları ve Kaymakamlar Çaycuma'nın il oluşunu kutlarlar diye temenni ediyorum"şeklinde konuştu.

Etkinliklere katılan Makedonya, Bulgaristan ve Gürcistan halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ardından Öğretmen evi önünde Yazar Doğu Karaoğuz'un imza etkinliği gerçekleştirildi. Çaycuma Günleri etkinliği 4 gün sürecek.

Editör: Pusula Gazetesi