Açıklamada; hayvanların mutlu ve sağlıklı yaşamaları amaçlandığı ifade edilerek; "Tüm amacımız, yasalarla bize verilmiş olan yetkiler çerçevesinde, sokak hayvanlarının mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlamak ve olumsuz koşullar nedeniyle hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların önüne geçerek halk sağlığını korumaktır.

GEREKLİ TIBBİ MÜDAHALELERİ YAPILIYOR

Bu kapsamda personelimiz tarafından tespit edilen ya da vatandaş şikayetine konu olan sokak hayvanları, ekiplerimizce toplanarak rehabilitasyon merkezimize getirilmekte, burada muayeneleri yapılan hayvanlara, tespit edilen hastalığına göre tıbbi müdahalede bulunulmaktadır.

KISIRLAŞTIRILMASI YAPILIYOR

Rehabilitasyon merkezimize gelen erkek ya da dişi tüm hayvanlar mutlaka kısırlaştırılmakta, başta kuduz olmak üzere gerekli tüm aşıları yapılmaktadır.

KULAK KÜPESİ TAKILI TÜM HAYVANLAR TAKİP EDİLİYOR

Yapılan genel değerlendirme sonucunda sağlığına kavuştuğu anlaşılan hayvanlar kulaklarına işaretleme amacıyla küpe takılarak alındığı ortama geri salınmakta, kulak küpesi takılan tüm hayvanların kaydı tutularak, takibi yapılmaktadır.

SAHİPLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Esas amacımız sokak hayvanlarını sahiplendirerek onların sevgi ortamı içinde yaşayacakları bir yuvaya sahip olmalarını sağlamaktır.

SOKAK HAYVANLARINI SAHİPLENELİM

Hayvan sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın satın almak yerine bizimle iletişime geçerek sokak hayvanlarından birini sahiplenmesi, bu amacımızın yaşama geçmesi için büyük önem taşıdığı kadar, belediye vatandaş işbirliğinin de güzel bir örneğini oluşturacaktır.

UNUTMAYIN TÜM AÇIK ALANLAR HAYVANLARIN YAŞAM ALANIDIR

Belediyelerin sokakta yaşayan hayvanları toplayıp, yaşamlarının sonuna kadar bir merkezde tutma, bulundukları yerden uzaklaştırma gibi bir yetkisi yoktur. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sokakları, parkları, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri ağaçlıklı alanları, yeşil bahçeler ve tüm açık alanları hayvanların yaşam ortamı olarak tanımlamaktadır.

HİÇBİR HAYVAN İTLAF EDİLEMEZ

Halk sağlığını tehdit eder boyutta hastalığı olanlar dışında hayvanların itlaf edilmesi kesinlikle yasak olduğu gibi belediyemizin tüm canlıların yaşam hakkına duyduğu saygı gereği uygulanması mümkün değildir.

HİÇ BİR HAYVANIN KEYFİ OLARAK YERİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Belediyelerin sokak hayvanlarını kısırlaştırma dışında toplama yetkisi yoktur. Yasa, Belediyeleri, kısırlaştırıp bakım ve tedavisini yaptıktan sonra aldığı yere bırakmakla görevlendirmiştir. Hiç bir hayvanın keyfi olarak yeri değiştirilemez. Hayvanların doğası gereği alıştığı ve yaşadığı yerde yaşaması yasa tarafından güvence altına alınmıştır.

HAYVANLARA ZALİMANE DAVRANILAMAZ, AÇ SUSUZ BIRAKILAMAZ

Ülkemizdeki yasal mevzuata göre, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek kesinlikle yasaktır.

Sahipsiz hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi çaba harcayan Çaycuma Belediyesi, tüm canlıları ekosistemin bir parçası, insanların can dostu olarak görmekte, yaşam haklarını kutsal saymaktadır. Gerek insani ve vicdani gerekse yasal boyutta hayvanlarla birlikte yaşamayı zorunlu görmektedir"denildi.

Editör: Pusula Gazetesi