Baca gazı filtreleri olamadığı için kapatılan termik santrallerin bazı rehabilitasyon çalışmaları sonucu emisyon değerlerini düşürerek geçici çalışma izni alabilecekleri öğrenildi. Santrallerin gerektiğinde ünite güçlerini düşürerek çevre mevzuatına uygun değerlerle çalışabilecekleri formülü de gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevre mevzuatı açısından termik santrallere ek süre verilmesini öngören tasarıyı veto etmesi ardından aralarında Çatalağzı Termik Santralinin de bulunduğu 5 santralin kapatılması sürecinde yeni bir aşamaya gelindiği belirtildi.
Edinilen bilgilere göre, yasanın veto edilmesiyle asgari bir yılda yapılabilecek bacı gazı filtre sistemi yatırımının bir ayda yapılması istendi. Çünkü, normal periyotta 12-18 ay süren projelendirme, inşaat ve montaj işlemlerinin bu kadar süre içinde tamamlanması teknik açıdan mümkün değil. Ayrıca enerji sektörünün içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeniyle finans sorununu çözmeden projeye start vermesi ihtimali çok zayıf. Santrallerde bir ünitesinin bacı gazı filtre sistemini kurma maliyetinin 100-120 milyon arasında değiştiği kaydedildi. Bu yüzden şirketlerin mevcut finansal yapıları, çalışan personelin maaşlarını ve kömür tedarikçilerinin alacaklarını santrali çalıştırmadan karşılamaya uygun pozisyonda değil. Bir başka gerçek de kömür ve maden yatırımlarına Çin'den başka büyük ölçekte kredi veren ülkenin bulunmaması.
Türkiye ekonomisi ve cari açığı bakımından yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesi büyük önem taşıdığından bu gelişmelerin ardından iki aşamalı bir plan üzerinde durulmaya başlandı. Buna göre; toz, azot, karbon monoksit ve kükürt dioksit emisyon değerlerinin acil revizyonlarla değerlerin altına çekilmesi planın birinci aşaması. Bu formülde, her bir ünitenin gücünü düşürerek çevresel değerleri yakalaması da seçenekler arasında. Bunu gerçekleştiren santrale yapılacak ölçümler sonucunda değerlerin normal çıkması halinde geçici çalışma izni verilmesi. İkinci plan ise santrallerin işçiler ile kömür tedarikçilerini mağdur etmeden çalışmaya başlamasından sonra uzun vadeli planlamaların bir süreç içinde yürütülmesi. Kalıcı tedbirlerin devreye sokulması.
Çatalağzı Termik Santralinde emisyon değerlerinin sınırların altına çekilmesiyle ilgili yoğun bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Santralin kül depolama sahasını yeni yönetmeliğe göre kurumsal akademik raporun revize edildiği belirtildi. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapılacak ölçümler sonucu Çatalağzı Termik Santraline geçici çalışma izni verebileceği kaydedildi.