Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren Eren Enerji yetkilileri basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltı sonrası Eren Enerji İdari Tesisler Müdürü Cem Çiftçi, Teknik Tesisler Müdürü Deniz Şahin, tesisin çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) üretimin durdurulmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Şahin "ÇATES'in durumunu biliyoruz ve yakından da takip ediyoruz. Uzun zamandır yatırım, çevre emisyonlarını düzenlemek, limit değerlerin altında tutabilmek adına onlara bir süre verilmişti. Çevre yatırımlarını yapmadılar" dedi.

ÇİFTÇİ: "YAPTIĞIMIZ SOSYAL YARDIM BOYUTLARINI KİMSEYE DUYURMAYA ÇALIŞMIYORUZ"

Çifti, yapılan genel değerlendirmede şunları söyledi; "Göreve geleli 2 yıl oldu. Deniz Bey ile bire bir basınla bir araya geldik. Bir kaynaşma kahvaltısı olsun istedik. Basının ne kadar zor şartlarda ayakta durmaya çalıştığını farkındayız. Biz size desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Şirket olarak sizden talebimiz doğruları yazmanızdır. Bizi göklere çıkarın da demiyoruz. Yaptığımız sosyal yardım boyutlarını kimseye duyurmaya çalışmıyoruz. Sayısal verileri paylaşmıyoruz."

ŞAHİN: "220 MİLYON DOLARA YAKIN ÇEVRE YATIRIMLARI İÇİN PARA AYIRDIK"

ÇATES'te üretimin durdurulması ile ilgili soruyu yanıtlayan Şahin, şunları söyledi; "Bizim herhangi emisyon anlamında bir sıkıntımız yok. ÇATES'in durumunu biliyoruz ve yakından da takip ediyoruz. Uzun zamandır yatırım, çevre emisyonlarını düzenlemek, limit değerlerin altında tutabilmek adına onlara bir süre verilmişti. 2019 yılında bu süre doluyordu, dolayısıyla eldeki veriler ve yönetmeliklere bakıldığında diğer illerle birlikte ÇATES de bunlara takılanlardan birisi oldu. Çevre yatırımlarını yapmadılar. Bizi etkileyen tarafını sorarsanız çevre emisyonları anlamında biz zaten bir sıkıntımız, sorunumuz yoktu. Bugüne kadar çok ciddi yatırımlarımız da oldu. 220 milyon dolara yakın çevre yatırımları için para ayırdık. Çok nadir arızai durumlar dışında bir durum yaşamıyoruz. Biz çevreci bir santraliz."

ŞAHİN: "7 MİLYON TON KÖMÜRÜN YÜZDE 5'İ KADARINI ZONGULDAK'TAN ALIYORUZ"

Santralde kullanılan kömür ve Zonguldak'tan aldıkları kömür miktarıyla ilgili bilgi veren Şahin, şunları söyledi; "7 milyon ton kömürün yüzde 5'i kadarını Zonguldak'tan alıyoruz. Biz hem özel kuruluşlar olsun, özel maden ocaklarından olsun kömür alıyoruz. Geçtiğimiz sene 250-300 bin ton kömür aldık. Bu sene 400 bin ton hedef koyduk. Buradaki şartlar öngördüğü ölçüde almaya çalışıyoruz. TTK'dan kömür almak için çalışma aşamasındayız. Görüşmeleri sürdürüyoruz. ÇATES'te üretimin durmasından dolayı TTK'da bir stok artışı ve kömür fazlalığı oluşması TTK'yı rahatsız ediyor. Biz de bu çerçevede TTK yanı başımızda, bir devlet kurumu, elimizden geldiğince destek vermek için uğraşıyoruz. Ne kadar yakabiliriz, şartlar nedir, kömürlerinin kalori değerleri ve nem oranları bizim kazan teknolojimize uygun olmasa da bunu kazanda ya da dışarıda belli oranlarda karışımlar yaparak yakabilmeyi düşündük. Kendimize bir miktar belirleyip alabildiğimiz ölçüde almaya çalışacağız, onları da rahatlatmak adına. Böyle bir çalışmamız var."