Denetimler; konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikah yapılan yerler, berber, kuaför, güzellik merkezleri, internet kafeler, şehirler arası toplu ulaşım araçları, ticari taksiler, piknik alanları ve bilumum yaşam alanlarını kapsayacak şekilde planlandı.
Denetimler öncesinde gerçekleştirilen toplantının ardından basına bilgi veren Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, ilçedeki son durumu anlattı.
Çalışmaların amacının farkındalık olduğunu ifade eden Çorumluoğlu şu ifadeleri kullandı.
"Biraz sonra ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de denetimler başlayacak. Arkadaşlarımız zçaten devam ediyorlar. Yukarıda bir değerlendirme toplantısı yaptık, bu değerlendirme toplantısında zaten periyodik olarak bu denetlemeleri icra ediyoruz. Sağ olsun gerek tarımdaki, gerek milli eğitimdeki arkadaşlarımız bu denetlemeleri sürekli olarak yapıyorlar.
Bugün bir farkındalık olması için, "Sağlık için hepimiz için" diye bu motto ile bir denetleme gerçekleştirilecek. Bu denetlemenin amacı ceza yazmak değil, insanları uyarmak, bu konuyu anlatmak. Gerçi bu iş başladığından beri biz insanlara bu uyarıları yapıyoruz. Ama ne yazık ki bazen düğünlerde, bazen sahillerde çok fazla uyulmadığını görüyoruz. Özellikle Kurban Bayramı'nı kötü geçirdik doğruyu söylemek gerekirse. Burayı hem sahillerdeki vatandaşlarımız açısından, hem de bayramlaşma anlamında, hem de düğünler olarak kötü geçirdik. Bunun yansıması on onbeş gün içinde ilçemizde olacaktır. Böyle bir yansımayı bekliyoruz.
Ama şunu net olarak söylemek istiyorum. Devlet olarak bütün kurallar alınmıştır, uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın yorulduğunu biliyorum. Kolay değil. Belki bizim çalışan arkadaşlarımız da biraz yoruldu. Ama virüs gücünden hiçbir şey kaybetmedi. Bulaşıcılığı konusunda biraz önce yaptığımız değerlendirmede arkadaşlarımız daha da arttığını söylediler. Dolayısıyla kıştan önce bu meseleyi çözmemiz gerekiyor. Eğer kıştan önce bu meseleyi çözemezsek, daha sıkıntılı, daha ölümcül sorunlarla karşı karşıya gelebiliriz. Çünkü kışın grip, zatürree gibi hastalıklar daha da arttığı için ona da dikkat etmemiz gerekiyor.
Ereğli özelinde rakamlara bakıldığında günlük 2-3 rakamları geliyor. Sadece bayramda bir gün 4 rakamı geldi. Ama bu bizi yanıltmasın. Tecrübeyle sabittir, bu vakalar 3-4 gibi geliyor, yayılmaya bir başladığı zaman 20-30 bir yerde görülüyor. Nitekim biz bu rakamları Zonguldak'ta görüyoruz. Dikkat edeceğiz, çalışacağız, uğraşacağız. Burada basın mensubu arkadaşlarımıza da vatandaşı uyarma anlamında çok görev düşüyor. İnşallah başaracağız. Çalışma arkadaşlarımızla, yerel idaremizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, sizlerle beraber başaracağız.
Ceza konusuna gelirse, üç düğün için de cezai işlem uygulanıyor sosyal mesafeye uymadıkları ve kalabalık oldukları için. 3 düğüne ceza yazmak zorunda kaldık. İnşallah bu şekilde götüreceğiz.Ö lüm vakası olarak halen 4 rakamındayız. Ereğli'deki vefat sayımız halen 4. Ama ne yazık ki her gün siz de seyrediyorsunuz, Zonguldak'taki rakamlar da geliyor. Vefat eden vatandaşlarımız halen var. İnşallah düğün, sahiller gibi konuları dikkate alarak, okulların açılmasından önce bu konuyu çözmüş olarak Eylül ayına girmeyi düşünüyoruz. Okullarımız için de Milli Eğitim Bakanlığı'nın önerileri doğrultusunda gerekli hazırlıkları da yapıyoruz. Ama bakanlığın aldığı kararlara hepimiz beraberce uyacağız."
Kaymakam Çorumluoğlu, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
HASTANELERDE YATANLAR...
Yatan ağır hastamız yok. Sağlık bakanlığında şöyle bir değişiklik yapıldı. Eğer sizde Covid virüsü tespit edildiyse, pnömaniniz gelişmediyse, zatürre gelişmediyse, hastanede yatırmadan eve gönderiyoruz. O açıdan hastanemiz şu anda kontrol edilebilir düzeyde, bir sıkıntımız yok. Çünkü bazı hastaneler kışınki zamana döndüler, bizim hastanemizde bu sıkıntı yok. Ama sıkıntının olmaması sebebini tekraren söylüyorum. Pnömaniniz gelişmemiş, durumunuzda bir sıkıntınız yoksa biz sizi eve gönderiyor, evde filyasyon alıyorsunuz.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI...
Şu ana kadar bize böyle bir şey gelmedi. Bakanlığımızın da bir açıklaması yok. Dün o haberi gördüm ama bize resmen ulaşan bir haber yok. Zannediyorum bakanlığımızın bundan sonraki uygulama metodu bölgesel ve noktasal karantinaya alma şeklinde olacak. Yani daha önceki karantina tedbirleri gibi olacak. Bu şu açıdan önemli... Köyleri ziyaretimde de söyledim. Bir köyün hatası yüzünden bütün ilçe, bir ilçenin hatası yüzünden bütün il sıkıntıya giriyor. Ama bundan sonra b ir köyde bir hata olduysa, o köyü karantinaya alıp orada bu hastalıkla mücadele metodunu seçeceğiz. Köylerimizden bana şöyle bir sıkıntı gelecektir. Fındık zamanı, iş zamanı, şu zamanı falan. Ama herkes tedbirli olursa hiçbir yerleşim yerini karantinaya alma niyetinde değiliz. Çünkü karantinaya aldığımız her yerleşim yerine içme suyu, gıda ve benzeri malzemeleri biz kaymakamlıktan gönderiyoruz. Bu bize ciddi bir yük, masraf teşkil ediyor.
Onun için ben hassaten köylerimizin, mahallelerimizin kendi tedbirlerini almasından yanayım. Yanınızdaki bir arkadaşınız maskesini takmadığında siz uyarmak zorundayız. Çünkü senin yüzünden bir mahalle karantinaya alınırsa, tüm mahalle sıkıntı çekiliyor. Onun için her mahallenin, bu merkez için de geçerli, bazı mahallelerimizde virüsün daha yaygın olduğu görülüyor, o mahalleleri de biz karantinaya aldığımızda vatandaşlarımız mağdur olacaklar. İçişleri bakanlığımızdan hafta sonu ile ilgili bir yazı gelirse biz kısa zamanda sizlerle paylaşıyoruz. Zaten bugüne kadarki yazılar eşzamanlı olarak basına da veriliyor.
MESİRE ALANLARI VE DİĞER YERLER...
Denetleme her yerde yapılacak. Arkadaşlarımızın oluşturduğu bir komisyon var. Plajları denetleyen komisyon, otobüsleri komisyon, berberleri denetleyen komisyon ayrı. Taş ocağını denetleyen arkadaş var, gemiyi denetleyen liman başkanı da var. Herkes bugün kendi iş kolunu denetleyecek. Ne yazık ki Ereğli özelinde denize girilen her noktada, bayram sürecinde plajlarımız kalabalıktı, orada tam düzeni sağlayamadığımızı üzülerek gördüm.
BAYRAMIN ETKİLERİ...
Bugünlerdeki artış,bayramdan önceki hareketliliğin artışı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerden erkenden tatile gelen kişilerin etkisi. Bunu ben ayrıntısını vermeyeyim. 7 ila 14 gün arasında bu sıkıntıyı tekrar yaşıyoruz. İnsanlar ne kadar çok gezerse, seyahat ederse bu artış bu kadar fazla olacak. Biraz önce İlçe sağlık müdürümüz gerekli bilgileri verdi. Özellikle İstanbul'dan gelen vatandaşlarımızla sohbetlerimizde kendimizi korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçli olmalı.
KARANTİNA VAR MI? CEZALAR NEYE GÖRE KESİLİYOR?
Şu anda karantina uygulanan bir yer yok. Düğünler için 3 bin 180 lira ceza yazıyoruz. Oradaki kalabalıktan dolayı yazacağız. Elimizde kayıt olmadan kestiğimizde mahkemeden geri dönüyor. Düğün sahibi de düğünün kalabalık olduğunu en iyi bilen kişi. Düğün cezaları organizasyon kiminse ona yazılıyor.
TOPLAM RAKAM KAÇ?
Son rakamları paylaşmayayım. Yüzün üzerinde olduğunu söyleyeyim. Toplam rakam bu. Ereğli olarak da bu şekilde kalmasını temenni ediyorum ama tekraren söylüyorum. Rakamın azlığı bizi şaşırtmasın. Bir çırpıda rakam az oluyor, bir günde 20-30 oluyor. O manada biz bugün belki rahat olabiliriz ama yarın ne yazık ki bazı alanları karantina altına almış olabiliriz."
Çorumluoğlu ve beraberindekiler, daha sonra kaymakamlık binasının bulunduğu bölgeden başlamak üzere, işyerleri ve kamuya açık alanlarda denetimler gerçekleştirdi.