Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Özlü, yapmış olduğu açıklamasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

SIKI DENETİMLER

Özlü, açıklamasında, Kurban Bayramı'na ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Sıkı denetimlerin yapılmasını ifade eden uzman isim, "Toplu taşımada, hayvan nakilleri, turistlik tesisler, yol güzergahlarındaki tesisler, hayvan pazarları ve kesim yerlerinde sıkı denetimler yapılmalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalı" dedi.

İLAN EDİLMELİ

Açıklamasına devam eden Özlü, kurban kesimine ilişkin ise şu noktalara dikkat çekti:

"Hayvan pazarı, kesim yerine gitmeden, insanların kurbanı kesilip, eti teslim edilmeli. Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin sayısı artırılmalı, alanlar genişletilmeli; yeterli sayıda lavabo, sıvı sabun, kağıt havlu, el dezenfektanı olmalı. Buraların bakımı; girişte ateş ölçümü, semptom sorgulaması, alana göre içerideki kişi sayısının kontrolü, fiziki mesafenin korunması, maskesiz girilmemesi, hijyene uyulması için ilgili kişi ve kurumlar ile bunların görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanıp ilan edilmeli"

BAYRAM NAMAZI KILINACAK MI?

Milyonlarca vatandaş, Kurban Bayramı'nda bayram namazının kılınıp kılınmayacağını merak ediyordu. Özlü, açıklamasında Bayram namazında alınacak olan tedbirleri ve uyulması gereken kuralların din görevlileri ve müftülükler tarafından önceden belirtilmesi gerektiğini şu şekilde ifade etti:

"Denetimleri kimin ne sıklıkla, nasıl yapacağı ve cezai yaptırımların nasıl uygulanacağı netleştirilmeli. Mümkünse, bayram namazı açık havada kılınmalı, kişiler arası en az 1 metre mesafe olmalı, maskesiz gelinmemeli, giriş ve çıkışta kalabalıklaşma olmaması için uyarılar yapılmalı, namaz sonrası bayramlaşma, temas, tokalaşma olmamalı. Namaz öncesi cami, halılar, lavabo, abdest alma yerleri, tuvaletler ve çevre yüzeyleri temizlenip dezenfekte edilmeli, cemaat evinden seccadesini getirerek, onun üzerinde namaz kılmalı, müftülükler, din görevlileri, bu kuralları önceden cemaate duyurmalı"

Ramazan Bayramı'nda salgın sebebiyle, bayram namazı camilerde kılınmamıştı. Kurban Bayramı'nda herhangi bir kısıtlamanın olmayacağı tahmin ediliyor.