Devrek Belediyesi, Corona virüs önlemleri kapsamında dezenfeksiyon tüneli oluşturdu. Corona virüs Bilim Kurulu, alınacak önlemlerde tünellerin çok sağlıklı olmadığını açıklamıştı.

Devrek Cumhuriyet Meydanı'nda halkın hizmetine sunulan dezenfeksiyon tüneli hakkında açıklama yapan Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt "Bizlerin içeresinde bulunduğumuz şu durumda birinci önceliğimiz, halkımıza hijyen ortamı sağlamaktır. Ekiplerimiz sayesinde İlçemizin dört bir yanında sterilizasyon, yıkama ve hijyen çalışmalarını aralıksız sürüyor. Dezenfektasyon çalışlarımıza vatandaşlarımızı düşünerek bir yenisini daha ekleyip, dezenfeksiyon tüneli oluşturduk ve halkımızın daha kolay ulaşması anlamında Cumhuriyet Meydanına yerleştirdik. Dezenfektasyon tüneli, butona basıldığı takdirde, solüsyon buharı salgılayarak içine giren kişiyi saniyeler içinde dezenfekte ediyor. Kullanılan solüsyon buharının insan sağlığına zararlı hiç bir etkisi de bulunmuyor. Bu mücadelenin en önemli ayağı hijyen ortamı sağlamaktır. Halkımızın sağlığı için biz üzerimize düşen görevi eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu tür tedbirlerle kısa zamanda bu virüsü yeneceğiz ve normal hayatımıza döneceğiz" ifadelerine yer verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan dezenfeksiyon tünellerine ilişkin açıklama yaptı.

Dezenfeksiyon tünellerinde buharın sadece su ile oluşturulsa bile partiküllerin hastalıklı bir kişinin bıraktığı mikroplarla sonraki kişilerin hastalanmasına neden olabileceğini söyleyen Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikli zarar vermememiz gerekir. Çok zararlı bir işlem. Ne veriyorsa versin zararlı bir işlem. İnsan sağlığını tehdit eden bir işlem. Su bile verilse orada, buharlaştırıyor ve dikkat ederseniz çok küçük partiküller halinde çeviriyor suyu. Bu kez sizden bir önce giren kişi diyelim ki hasta ve nefes aldı bir kere de öksürdü. O küçük su buharlarının kendinize düştüğünü düşünün. Bir önceki kişide oldu. 'Havada asılı kalmaz' diyoruz, doğru ama o küçük partiküllerin arasında virüs de kalabilir. Tüberküloz mesela çok daha kolay kalabilir. Bir sonraki de onu alabilir. Bazen kaş yapalım derken değil göz değil kulak bütün vücudu ortadan kaldırıyoruz.

BELEDİYELERE UYARI

Bunu Ankara ve İstanbul ile birlikte diğer belediyeler de yaptı. Bakın otobüsleri dezenfekte yapacak hiçbir durum yoktur. Burada yapmamız gereken şey, evde temizliği nasıl yapıyorsanız onu yapın. Bir adım öteye götürecek bir durum yok ortada. Neyse yapıyorsanız yapın. Ekstra dezenfekten kullanmayın. Biz zaten mikroorganizmaların olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Bunu bozduğumuz zaman onun bedeli çok daha ağır olarak ödenebiliyor.

Biz karşımızdaki düşmanı tanıdık mı? Belli bir noktaya kadar tanıdık. Nedir bu düşman? Özelliği şu ki güneşten çok etkileniyor herhangi bir deterjandan çabuk etkileniyor ve anında parçalanıyor. O nedenle de normal kullandığımız sabun ve deterjan hemen ortadan kaldırıyor."

NE OLMUŞTU?

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nce koronavirüs salgınına karşı 'Aircor 52' adını verilen dezenfeksiyon tüneli tasarlanmıştı.

Kent meydanına konulan 5 metre uzunluğunda bir kabinden oluşan tünelin özellikleri şu şekilde açıklanmıştı:

"Tünel otomatik sensörler aracılığı ile devreye giriyor. İçerisine giren kişileri algılayan tünel, özel karışımlı 360 derecelik solüsyon buharı salıyor. Buharla birlikte kişilerin kıyafetlerinin üzerindeki olası zararlı bakteriler temizleniyor. Sokağa çıkmak zorunda kalanlar, evlerine dönüşleri sırasında elbiseleri ile tünele girerek dezenfekte oluyor."

Belediye dezenfekte tünelinin marka tescili için başvuruda bulunmuştu.