Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili sözlerini yorumlayan isimlerden biri de, geçmişte TTK konusunda çetin mücadeleler veren 22’nci Dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Harun Akın oldu.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, yine o dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güner’in özel sektör ve TTK olarak yıllık 9,5 milyon ton üretim ve 10 bin istihdam sözünü hatırlatan Akın, Zonguldak’ın kandırıldığını, TTK’nın beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi…

Kurumun yaşaması için elinden geleni yaptığını belirten Akın, “Enerji Bakanı, ‘TTK böyle gitmez, yeni bir yapılandırma gerekli’ diyor. Özelleştirmeden bahsediyor. Öncelikle AKP hükümetinin özelleştirme yapmadığı iş değil. AKP, bu güne kadar 50 milyar Doların üzerinde özelleştirme yaptı. Bu ülkenin en önemli kaynaklarını ve kurumlarını sattı. Özelleştirmede anlayış, istihdamın ve üretimin artmasıdır. Ama özelleştirilen kurumların hiç birisinde bu olmadı. Bugün sattığın kurumlardan 50 milyar Dolar kazanabilir misin? Hayır, kazanamazsın, satılan gidiyor. TTK’yı var eden şehrimizin zaman zaman gösterdiği dirençlerdir, bizlerin ve bizden önceki arkadaşların çalışmalarıdır. Aslında AKP, TTK’nın özelleştirilmesinde çok geç kaldı, artık canları sıkılmaya başladı. TTK’yı 2003 yılında satmak, özelleştirmek istemişlerdi. Dönemin Başbakanı, şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bunu canlı yayında ulusal bir kanalda ifade etmişti. TTK’nın zarar ettiğini, böyle gitmeyeceğini söylemişti. ‘TTK ve Tekel satılacak’ demişti. O gün, bu gündür sıranın TTK’ya gelmesi bekleniyor” dedi.

“BAKAN ALBAYRAK ‘BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMİŞ OLAN TTK’NIN FİŞİNİ ÇEKMEK İSTİYORUM, HAKKINIZI HELAL EDİN’ DİYOR”

TTK’da artık sona doğru gelindiğini üzülerek gördüğünü belirten Akın, “Bu kurumun yaşaması için bir Zonguldak evladı olarak elimden geleni yaptım ve vicdanım rahat, ama huzursuzum. Zonguldak kömürü, stratejik ve koklaşabilir olan bir kömürdür. Zonguldak kömürünün satış hedefi, Erdemir ve Kardemir’dir. Buralarda harcanmadan da ÇATES kurulmuştur. Bunlar TTK’nın inşaatıdır. Şimdi ben soruyorum: TTK’dan Erdemir ve Kardemir’e şimdi kömür veriliyor mu? Yok denecek kadar az… ÇATES’e veriliyor mu? Yok denecek kadar az… TTK’nın taşıma iş kolları ne oldu? İhale edildi. TTK’nın yeraltı iş kolları ne oldu? Hepsi talan edildi. TTK’nın lağım sürme işi ne oldu? O da ihale edildi. Fiyasko, bildiğiniz gibi o firmaların çalışmaları esnasında da çok ciddi bir grizu yaşandı. Norm kadroya üretim işçisi alınıyor mu? Alınmıyor. Şimdi bunların hepsi olumsuz dururken, yaşanan süreç, TTK’yı bitkisel hayata sokmuştur. Bana göre TTK’nın beyin ölümü ger-çek-leş-miş-tir. Beyin ölümü gerçekleşen bir hasta olduğu zaman doktor dışarıya çıkıyor ve hasta yakınlarına, ‘Hastanızın beyin ölümü gerçekleşmiştir. Eğer arzu ederseniz, fişi çekeceğiz’ der. Aile başlar ağlamaya, sızlamaya, ama 2 veya 3 gün sonra fiş çekiliyor. Zaten hasta da kaybedilmiş oluyor. Şimdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘Ben beyin ölümü gerçekleşmiş olan TTK’nın fişini çekmek istiyorum, hakkınızı helal edin’ diyor. Fişi çekmenin gerekçelerini de söylüyorum. Buradan geriye dönüş gerçekten çok zor, imkansız değil, ama çok zor" diye konuştu.

Akın, yeni dönemde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) önderliğinde Zonguldak’ın ne istediğini çok daha iyi bilen kararlı bir adım atmak zorunda olduğunu, hızlı bir rehabilitenin de şart olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Pusula Gazetesi