ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nde damarların "koil" isimli tel yardımıyla açılması operasyonlarında yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü. Başhekimliğe yapılan şikayette, sadece 2 hastada 13 koil tel kullanıldığı halde 74 adet olarak sisteme girildiği ve devletin 60 bin TL'ye yakın zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Bir doktorun şikayetiyle ortaya çıkan olayın üzerinin kapatıldığı ve doktorun tayinini istemek zorunda kaldığı da gelen iddialar arasında.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nde kalp ve damar rahatsızlıkları için gerçekleştirilen "Evar" işlemi sırasında kullanılan "koil" tellerinin kullanıldığından fazla gösterilerek, sadece 2 hastada devletin 60 bin TL zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Bir skandal iddia ise, ileri sürülen yolsuzluğun Başhekimliğe şikayet edilmesi halinde gizlendiği ve üstünün örtüldüğü oldu. Yapılan yolsuzluğun bir yıldan fazladır devam ettiği ileri sürülürken, devletin uğradığı zararın ne kadar olduğunun hesaplanması ve sorumluların cezalandırılması istendi.

SADECE 2 HASTADA 60 BİN TL YOLSUZLUK YAPILDI İDDİA EDİLDİ

ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü'nde meydana geldiği iddia edilen olayda, Prof. Dr. U.T.'nin Evar (Damar içinden karın bölgesinde oluşan damarların balonlaşması tedavisinde kasıklardan kateterle ilerletilen stent ile damardaki baloncukların tamir edilmesi) işlemlerinde hastada kullanılan koil (anjio esnasında anevrizma kapatılması için kullanılan tel) miktarının kullanıldığından fazla gösterilerek devletin ve üniversitenin sadece 2 hastada 60 bin TL'ye yakın zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

7 ADET KOİL TEL KULLANMIŞLAR, SİSTEMDE 41 ADET GÖSTERMİŞLER!

Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nde görevli ve Evar işlemlerinde de yer alan bir doktor, 2 hastada kullandıkları koil miktarı ile sisteme girilen koil miktarı arasında uçurum olduğunu fark etmesi üzerine konuyla ilgili araştırma yaptı. Doktor, Evar işlemi yapılan Rahmi Çelik isimli hastada 6 adet koil kullandıklarını, ancak bu hastada kullanılan koil adetinin kayıtların tutulduğu Miamed Sistemi'ne 33 adet olarak girildiğini fark etti. Yine aynı şekilde hastanede operasyon geçiren Niyazi Bezir isimli hastada da 7 adet koil tel kullanıldığını, ancak bunun da sisteme 41 adet olarak girildiğini tespit etti.

YOLSUZLUĞU, İŞLEMLERE GİREN DOKTOR TESPİT ETTİ

Yapılan işlemlerde bir yolsuzluk olduğunu tespit eden doktor, ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'ne durumu detaylı olarak anlatan bir şikayet dilekçesi yazdı. Dilekçede; kullanılan koil miktarı ile sisteme girilen koil miktarlarının uyuşmadığı, arada uçurumlar olduğu ve devletin zarara uğratıldığı ifade edildi. Ayrıca şikayet dilekçesinde başka üniversite hastanelerinde 200'den fazla Evar işlemi yapıldığını ve bunlar incelendiğinde kullanılan koil miktarının 6-7'yi geçmediği ifade edildi.

DOKTOR, YOLSUZLUKLAR KARŞISINDA DİRENDİ, TAYİNİNİ İSTEDİ

Konu, ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'ne 2 defa şikayet edildi, ancak olayın üstü kapatıldı. Olayı ortaya çıkartan doktorun ise, yaşanan yolsuzluklara müdahale edilmediği için tayinini istediği ve başka bir hastaneye geçtiği öğrenildi.

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

ZBEÜ Rektörlüğü ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi yönetimi bu olayla ilgili inceleme yaptı mı?

Bahsedildiği gibi kullanılan koil miktarları ile sisteme girilenler arasında fark var mı?

Varsa, adı geçen profesör hala görevde mi?

Görevdeyse, neden görevden alınmadı?

İnceleme yapılmışsa, bu inceleme ne kadar geriye dönük yapıldı ve kaç hasta incelendi?

Bir yolsuzluk tespit edilmişse, bu yolsuzluğun tarafları kimlerdir, hangi firmalardır?

Bu firmalar hakkında dava açıldı mı?

Editör: Pusula Gazetesi