Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kuruma ait kent merkezindeki Zonguldak Merkez Lavuarı (kömür yıkama tesisi) teknik donanım olarak miadını doldurduğundan, TTK´nın hizmet alımı karşılığı müessese müdürlüklerinden Üzülmez´de 1 Mart 2006´da ve Kozlu´da da 3 Nisan 2006´da modüler lavuarlar faaliyete başladı.
Söz konusu lavuarlar hizmete alınmasının ardından, yıkanan kömürde verim büyük oranda artarak TTK´ya maddi kazanç sağladı.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan yaptığı açıklamada, lavuarın kaldırılmasıyla TTK´nın müessese müdürlüklerinden Kozlu ve Üzülmez´deki kömürlerin hizmet alımı yoluyla yıkattırılmasına yönelik ihale yapıldığını söyledi.
Eski lavuarda randımanların yüzde 51 olduğunu, kalan kısmın da yüzde 49´unun taş diye atıldığına dikkati çeken İnan, şöyle dedi:
´´Yeni lavuarlarda verimimiz yüzde 70´lere çıktı. Bu şekilde elde ettiğimiz kömürle bile özel sektör bize bedava kömür yıkamış oluyor.
Eski tesislerimiz çok eskiydi ve fazla işçi istihdam etmek zorunda kalıyorduk. TTK´nın işçi maliyetlerinin yüksekliği de eklenince yeterli verim alamıyorduk. Özel sektör kanalıyla bu işi yaptırmak istediğimizde tepkiler aldık ama kulak asmadık.
Zaman bizim haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Önümüzdeki dönemde Çatalağzı lavuarı özel sektöre açılacak. Çok daha ucuza iyi ürünler elde ediyoruz.´´
İnan, eski tesiste yıkanan kömürün tonunun 8 dolara mal olduğunu, özel sektörün işi 2,45 dolara yaptığını belirterek, ´´Aradaki fark çok fazladır. Ayrıca, yeni teknolojiler bizim kömürümüzü daha iyi değerlendirmemizi sağladı´´ dedi.


-GALERİ ÇALIŞMALARI-
Yer altında galeri açma çalışmalarının özel sektör kanalıyla açılması gündeme geldiğinde ´´ocağa yabancılar giremez´´ diye tartışmalar yaşandığını hatırlatan İnan, şunları kaydetti:
´´Bugün bakıyorsunuz galeri açma çalışmalarının neredeyse 3´te 2´si tamamlandı. Açılan galerilerle 97 milyon ton kömür rezervi üretime hazır hale geldi. Müesseselerde rezerv sorunu yok, önleri çok açık. Yeterli işçi olduğu sürece kazılacak kömürümüz hazır. Bu ihaleler olmasaydı, o galerileri sürecek personelimiz yoktu. Yapılan çalışmanın 10´da 1´ini bile tamamlayamazdık.
TTK´nın 25-30 yıl rahat kömür üretimi yapacağı hazırlıklar gerçekleştirildi. Yatırımlarımız hızla sürdürülüyor.
Müessese müdürlükleri-mizden, Amasra hariç bütün bölgelerde özel sektör galeri sürmeye devam ediyor. Tamir ve bakım işleri de gerçekleştiriliyor.´´
-ALT YAPI EKSİKLİKLERİ-
Genel Müdür İnan, müessese müdürlüklerinden Karadon´da 2 kuyunun devreye alındığını, Armutçuk´da eksi 300 metre kodunda çalışan kuyunun, 400 metreye derinleştiril-diğine işaret ederek, şöyle devam etti: ´´Bütün kompresörleri yeniledik. Bu önemli ölçüde enerji tasarrufu sağladı. En son müesseselerden Kozlu´da İncirharmanı ve Karadon´da Aslanbahçe´de havalandırma kuyuları işini Çinliler´e verdik.
Bugünlerde çalışmalara başladılar. Söz konusu işlerin tamamlanmasıyla TTK´nın altyapı eksiklikleri hemen hemen giderilmiş olacak.
Şu anda Çatalağzı kuyusu var. Buraya gelen suyu dışarı atmak için çok fazla enerji harcanıyor. Bu kuyudan kurtulmak istiyoruz.´´
TTK´nın özelleşeceğini düşünmediğini, kendisine bu konuda herhangi bir şey de empoze edilmediğini vurgulayan İnan, sadece özel sektöre verilmesi gereken işleri ihale ettiklerini kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi