Türkiye Kızılay Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün, son zamanlarda derneğe iş için müracaat eden dul kadınların ve üniversite mezunlarının sayısının arttığını belirtti. Aygün, işsizlik nedeniyle boşanmaların artığını ve yaşları 20-25 arası değişen dul kadınların en az birer, ikişer çocuğu ile yardım istediğini ifade etti.
Ayda 10´a yakın üniversite mezunu insanların Kızılay´a iş bulmalarında aracı olmaları için müracaat ettiğini belirten Aygün, üstelik bu insanları asgari ücretlerle çalışmaya razı olduklarını belirterek, üniversite mezunlarının Kızılay´dan iş istediğini söyledi. İşsizliğin giderek artığı Zonguldak´ın halinin perişan olduğunu dile getiren Aygün; "Zonguldak´ta son zamanlarda üzülerek gözlemlediğimiz durumların başında işsizlik nedeniyle eşleri tarafından boşanan dul ve genç kadınların yardım için derneğimize müracaatların artışı geliyor. İnsanlar Kızılay Derneğimizi yardımlaşma derneği olarak bildiği için bütün mağduriyetlerini bize bildiriyorlar. Biz yardımlaşma derneği adı altında hizmet veriyoruz ama bizim asıl amacımız Allah tüm milletimizi korusun, deprem, yangın, sel felaketi ve buna benzer doğal afet durumlarında vatandaşa yardım eli uzatmak. Ama biz bunun yanında fakir fukara ve ihtiyaç sahibi çok ve bu nedenle ufukta olsa elimizden gelen bazı yardımlara koşuyoruz. Bu nedenle Kızılayımıza günde 5-6 bayan yardım için müracaat ediyor ve bunların hepside dul. Çocuğun var mı diye sorduğumuzda, hepsinin birer veya ikişer tane çocuğu olduğunu öğreniyoruz. Üstelik bu bayanların yaşları 20-25 arası değişiyor. Çok gençler ve araştırmalarımıza göre hepsinin nedeni de işsizlikten dolayı kocaları çocuklarıyla terk etmiş olduğunu öğreniyoruz. İşsizlik nedeniyle çoluk çocuklarını terk edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Bazı durumlarda elimizden gelen bir şey olmadığında çok üzülüyoruz. Biz isteriz ki bu insanlarımızın hepsini buradan yüzleri güler bir şekilde evlerine göndermek. Zonguldak´ımızın hali her geçen gün perişan ve bunun başında da işsizlik geliyor. İşsizlik oranında yaş ortalaması 20 ile 40 yaş arası değişti. Ben 40 yaşında emekli oldum ve şimdi 40 yaşındakiler işsiz bir şekilde sokakta. Eskiden 40 yaşında emekli olunup bir kenara çekilirken şimdi 40 yaşında iş arayan insanlarımız var. Üstelik bu insanlar hiçbir yerde işe girememiş ve sağlık güvencesi bile yok" dedi.

Üniversitelile Kızılay´dan iş istiyor
Kızılay Derneği´ne ayda 10´a yakın üniversite mezunu insanların iş bulmalarında aracı olmaları için müracaat ettiğini belirten Kızılay Derneği Başkanı Nihat Aygün; "Üniversite mezunları bile bize gelip asgari ücretle iş isteyen insanlar var. İş için derneğimize ayda en az 10 tane üniversite mezunu insanlar işe yerleştirmede aracı olmamız için bize müracaat ediyorlar. Zonguldak´ta bırakın sıradan vatandaşın iş bulmasını üniversite öğrencilerine dahi asgari ücretle iş bulmak zor" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi