Zonguldak´ta, 1989´dan itibaren faaliyet gösteren özel maden ocakları, yıllık 900 bin ton civarındaki üretimleri karşılığı 2009´da Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 9 milyon 967 bin lira pay ödediler.
Alınan bilgiye göre, Maden Yasası´nın 2004´de yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1989´dan itibaren faaliyet gösteren ocakların üretimi durdurularak, sahalardan da 24´ü kurum tarafından ihaleye açılarak tekrar kiralandı.
Ocaklardan, 2008´de 9 milyon 120 bin lira, 2009´da 9 milyon 967 bin lira rödevans geliri elde eden TTK, bu yıl da 10 milyon lira civarında gelir bekliyor.
Yaklaşık 43 milyon ton rezerve sahip sahalardan üretime önemli katkı sağlamaları hedeflenirken, 40 milyon dolar civarında da yatırım gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, yaptığı açıklamada, rödevanslı sahaların kira sözleşmelerinin devam ettiğini, gündemlerinde yeni sözleşme imzalanması ve saha ihalesi olmadığını söyledi.

-İSTİHDAMA KATKI-

Üretim yapmayı düşünmedikleri alanlarda özel sektörün ülke ekonomisine katkı sağladığını anlatan İnan, şöyle konuştu:
´´Milli kaynakların değerlendirilmesi çok önemlidir. 1 ton kömür üretildiğinde, dolaylı ya da direkt 10 kişi ekmek yiyor. Özel sektörde 4 bine yakın işçi çalıştırılarak istihdama katkı sağlanıyor. Rödevanslı sahaların faaliyetlerini başarılı şekilde sürdürmesinden yanayım. Ayrıca, kuruma 10 milyon lira civarında ek gelir sağlıyorlar. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kömürün bölgemizden daha fazla karşılanması açısından özel sektörün önemi yadsınamaz. Kurumun atıl sahalarındaki üretim sayesinde ülkemizin dışa bağımlılığı azalmaktadır. Özel sektör, vergisini de ödeyerek ülke ekonomisine katkı vermektedir.´´
Genel Müdür İnan, özel kömür ocakları sahiplerinin sahalarında kaçakçılara izin vereceğini zannetmediğine dikkati çekerek, ´´Taşeronluk sistemi var. Bundan dolayı kamuoyunda özel sektör firmalarının kaçakçılara göz yumduğu düşüncesi yanlıştır. İnandırıcı gelmiyor bana´´ dedi.

-YATIRIMLAR ARTIYOR-

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı ve Demir Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir, Maden Yasası´nın yürürlüğü girmesinin ardından da yatırımları artırdıklarını, istihdama da önemli katkı sağladıklarını söyledi.
Maden Kanunu´nun özel işletmecileri güvenceye kavuşturduğunu anlatan Demir, şunları kaydetti:
´´Sözleşmeler güvenilir hale geldi. Özel firmalar da yatırımları sayesinde kömür üretimini artırdı. Yer altına yönelik yatırımlarımızın yanı sıra istihdama katkımız artarak devam edecektir. Madenlere yatırım, çok maliyetli ve özveri isteyen bir iştir. Bölgemize ve ülkemize katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Böylece, yurt dışından ülkemizin alacağı kömür miktarı da azalacaktır.´´
Editör: Pusula Gazetesi