Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, ilçedeki bazı sivil toplum kuruluşlarını ve partileri ziyaret ederek Hema Endüstri A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santrale karşı verilen mücadeleye destek istedi. Başkan Timur beraberinde Meclis üyeleri Ömer Bora Işıkal ve Ünal Altınyay ile birlikte dün ilk olarak Amasra Taşkömürü İşletmesindeki (ATİ) Maden Teknikerleri Derneği&8217;ni ziyaret ederek, dernek başkanı Tahir Erçatan ve yönetim kurulu üyeleri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Başkan Timur; &8220;Hema&8217;nın yaptığı ÇED başvurusunun aldatmaca olduğunu söyledi.


Amasra turizm alanıdır


Çevre Düzeni Planında bölgenin turizm alanı olarak belirlendiğini kaydeden Timur; &8220;Termik santralin ÇED raporu başvurusunun çelişkilerle, rapordaki verileri gerçeği yansıtmıyor, çevre düzeni planında bu bölgelerin turizm bölgesi, kül depolama alanlarının olmadığı gibi, termik santralden çıkacak olan külün ocaklardaki boş galerilere doldurulması ise tamamen aldatmacadır. Ayrıca Amasra´da adı geçen firma henüz şimdiye kadar kömür çıkarmış değil, kömür çıkarsa bile buradan çıkan kömür termik santralde yanacak kadar çok olmayacak. Bu konudaki veriler belli. Dolayısıyla ithal kömür yakacaklar ve bu kirliliği daha da arttıracak. Firma yetkilileri sanki 5 yıldızlı bir otel yapacaklarını anlatıyorlar&8221; diye konuştu.


Amasra halkı santrale karşı


Amasra halkının termik santrale karşı olduğunu ifade eden Başkan Emin Timur; &8220;Ben termik santrallerin çevreyi nasıl kirlettiğini çok iyi biliyorum. Kaldı ki Amasra halkı termik santrali istemiyor Halka rağmen bu bölgeye bu yatırımı yapmak için uğraşmaları insanın aklına başka şeyler getiriyor. Bu yüzden termik santralin yapılmaması için desteğinizi istiyorum&8221; şeklinde konuştu. Ziyarette konuşan Dernek Üyesi Ali Gündüz Apaydın da yaptığı konuşmada; &8220;Biz mesleğimiz gereği termik santralin nasıl işlediğini ve ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Çevreyi böylesine kirleten bir santrale evet dememiz mümkün değil. Kaldı ki bir termik santral günde 10 bin ton kömür yakacak. Burada bu miktarda kömürü çıkarmak mümkün olmadığı gibi, çıkacak külün de depolanması mümkün değildir&8221; ifadesini kullandı.


Santrali bıraksın kömüre baksın


Dernek üyelerinden Şenol İncereis termik santralin doğa harikası Amasra&8217;ya kurulamayacağını söyledi. İncereis; &8220;Türkiye&8217;de enerji nakil hatları eski dolayısıyla buralardan Türkiye nin kaybı yıllık yüzde 30 civarındadır. Öncelikle bu kaçakları azaltmak için nakil hatlarının yenilenmesi gerekir. Bunu yaptığımız takdirde enerji açığının büyük bölümünü kapatmış oluruz. Tarlaağzı ve Gömü köyüne işimiz gereği bizde sık sık gidiyoruz. Buralar doğa harikası yerler, harika koylar ve müthiş doğası var. Güzellikleri yok etmek cinayettir. Firma gelsin buraya turizm yatırımı yapsın kömürü çıkarsın biz de destekleyelim. Aksi takdirde böylesine çevre düşmanı bir santrale bizde karşıyız&8221; dedi.


İkinci ziyaret Amele Birliği&8217;ne


Ziyarette son olarak söz alan Maden Teknikerleri Derneği üyelerinden Ali Bayrak ise, acil olarak hukuki yolların kullanılmasını istedi. Bayrak; &8220;Bu santrale bizde karşıyız&8221; diye konuştu. Başkan Emin Timur; Maden Teknikerleri Derneği&8217;nin ardından Amele birliği bürosunu ziyaret etti. Derneğin ikinci Başkanı Ferhan Kara ve madenciler karşılıklı görüş alışverişinde bulunan Belediye Başkanı Emin Timur, kurulmak istenen termik santrale karşı Amele birliği çalışanlarından da destek istedi. Başkan Timur destek turunu DSP Amasra İlçe Başkanı Erol Ünlütürk´le tamamladı. DSP İlçe Başkanı Ünlütürk, Termik santrale karşı destek vereceklerini, Amasra&8217;nın turizm alanında gelişmesinden yana olduklarını ifade etti. Başkan Timur dün ayrıca Bartın merkezde basın kuruluşlarını da ziyaret ederek, santral karşıtı mücadeleye yayınlarla destek verilmesini istedi.

Editör: Pusula Gazetesi