Bartın Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri siyasi parti ziyaretlerine dün de devam etti. Meclis Başkanı Ahmet Bayar Başkanlığında ilk ziyaretini Cumhuriyet Halk Partisi&8217;ne gerçekleştiren Meclis üyeleri burada İl Başkanı Hakan Ceylan&8217;la karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Çevre Meclisi Başkanı Ahmet Bayar; &8220;Santralin durdurulması Bartın için yaşamsal bir konudur. Eğer santral durdurulamazsa sonuçları ölümcül olacaktır&8221; dedi. Ahmet Bayar, &8220;Bartın Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak Cumhuriyetimizin temel partisi, siyasi kuruluşu, demokrasinin yıkılmaz kalesi ve ebediyen yıkılmamasını temenni ettiğimiz Cumhuriyet Halk Partisi&8217;nin Bartın İl Başkanlığına gelmekten mutluyuz. Bizlere bu toplantıyı düzenledikleri için de kendilerine müteşekkiriz. Çevre Meclisi&8217;nin şu anda gündemde tuttuğu ve ilgilendiği Bartın için yaşamsal, şayet başarılamazsa ölümcül olma ihtimali olan çok önemli bir konusunu tartışmak ve mücadelemizi kolektif bir dayanışma içinde götürerek Bartın&8217;a hizmet etmeyi düşünüyoruz&8221; dedi.


Büyük tehlike altındayız


Bayar; &8220;Amasra bölgesine 2 bin 400 megavatlık bir termik santral inşa etme çalışmaları yapması sebebiyle karşı karşıya olduğumuz tehlikeyi halkımızla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz. Bu olayın insani yönü, doğa yönü, teknik yönü ve ölümcül etkileri vardır. Bu termik santralin belirlenen yer içinde teşkil edilmiş veya edilecek olması kesinlikle mümkün değildir. Böyle bir tesisin hükümete dayalı olduklarını söyleyerek ve Bartın&8217;a hizmet edeceklerini var sayarak Bartın halkını kandırmalarına ve böyle bir tehlikenin kucağına atmalarına elbette ki izin vermeyeceğiz. Yapılması düşünülen santralin bu coğrafyada yapılması mümkün değildir. Biz bu bilgileri belediyelerle paylaştık. Artık birlik olma zamanıdır Herkesle aynı fikirdeyiz. Siyasi partilerle bu fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ak Parti İl Başkanı ile de bunları paylaştık fakat bizlere verilen cevaplar pek doyurucu gelmedi. İnşallah onları da gerçeklerle etkilemiş olmayı temenni ediyoruz. Biz ayrıca Çevre Meclisi olarak Bartın&8217;ın özlü ve köklü problemlerinde daima halkımızın tarafı olarak varız. Bütün siyasi partilerimiz ile beraberiz&8221; diye konuştu.


Santrale parti olarak karşıyız


Çevre Meclisi&8217;nin gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP İl Başkanı Hakan Ceylan, ise parti olarak Amasra&8217;da kurulmak istenen termik santrale karşı net bir tavır içerisinde olduklarını ifade etti. Ceylan; &8220;Bilindiği gibi Çevre Meclisi ve Kent Konseyi kurulmadan önce siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek termik santral konusu çıktığında Makine Mühendisleri Odası&8217;nda bir toplantı olmuştu. Bizim tavrımız o gün de aynı şekilde netti. Avrupa Birliğinin termik santralleri kaldırıldığını ve yenilenebilir enerji ile ilgili çalışmalar yaparak bunlara yöneldiğini biliyoruz. Bartın Milletvekilimiz Rıza Yalçınkaya mecliste gündem dışı söz alarak Amasra&8217;ya kurulacak termik santralle ilgili konuşma yaptı ve Amasra&8217;ya kurulacak bir termik santralin Bartın&8217;a ihanet olduğunu, Bartın&8217;ın coğrafi güzelliğini yok edeceğini söyledi&8221; dedi.


İşsizliği kullanıyorlar


Hema&8217;nın işsizlik üzerinden prim yapmaya çalıştığını kaydeden Ceylan, &8220;Süreç Hema ve Enerji Bakanlığı tarafından tıkır tıkır işletiliyor. ÇED raporu teknik ekip tarafından, Çevre Meclisi Üyeleri ile beraber iyice analiz edilmelidir. Bu halka anlatılmalıdır. Devam eden termik santral sürecini halka anlatmamız lazım. Mevcut şirket halka iş taahhüt ediyor. Kendilerinin termik santral hakkında iki gün önce yaptıkları açıklamalarında Sabah Gazetesi&8217;nde çıkan &8216;Bartın&8217;ın iş riskleri arasında birinci&8217; olduğunu oradaki insanlara dağıtarak, &8216;Bartın işsizlik konusunda birinci sırada, siz termik santrale hayır demeyin&8217; diye konuşuyorlar. Biz şirketi kömür çıkartmaya davet ediyoruz. Bizim derdimiz Amasra&8217;daki kömürün çıkartılmasıdır. Hema&8217;nın önceliğinin termik santral değil, Amasra&8217;daki taş kömürünü yer altından yukarıya çıkartıp bunu ortaya koymak olmasını istiyoruz. Bu konudaki ÇED süreci de çok önemlidir. Onu da ilerleyen dönemde göreceğiz. Biz parti olarak termik santralin Bartın&8217;da kurulmasını istemiyoruz. Kömüre evet, santrale hayır diyoruz&8221; ifadesini kullandı.


Tüm partilere çağrıda bulundu


Hakan Ceylan konuşmasına şöyle devam etti: &8220;Özellikle Sayın Milletvekili Yılmaz Tunç, Milletvekilimiz Rıza Yalçınkaya&8217;nın 100 bin kişi ile yürürüz sözünün ardından en önde yer kapmak için Rıza Yalçınkaya&8217;nın gerisinde kalmamak için termik santrale hayır dediğini söylüyor ama bu samimiyet ile olur. Ben buradan bütün siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. AKP, MHP, SP, DSP ve diğer tüm partilere çağrıda bulunuyorum. Hepimiz beraber bir araya gelelim. Bir toplantı yapalım. Sayın Yılmaz Tunç Enerji Bakanlığı&8217;ndan bize randevu alsın. Yılmaz Tunç madem santrale hayır diyorsa ben buradan çağrı yapıyorum, zamanını belirlesinler, siyasi partiler olarak toplanalım ve hep birlikte Bartın&8217;a termik santral istemediğimizi söyleyelim. O zaman bu konuda kimin samimi olduğunu, kimin hayır dediğini görürüz. AKP hükümetinde Enerji Bakanlığı&8217;nda HEMA ile ilgili termik santralin kurulması ile ilgili bir birim çalışmakta ve bu birim işlerini gayet iyi bir şekilde yapıyor, süreci çok güzel işletiyor. Yaptığımız çağrının da takipçisi olacağız.


Şirketin Enerji Bakanlığı&8217;nda birimi var


Bartın&8217;ın böyle hayati konuları öne geldiğinde bu Kent Konseyi neden bir araya gelmiyor. Çevre Meclisi çalışıyor ama bu konuda Kent Konseyi ne diyecek. Bu konseyin bir sürü komisyonları var. Ayrıca hala bir Kent Konseyi Başkanımız yok. Buları devamlı olarak gündeme getirmeye çalışıyorum çünkü ortada hayati konular var. Şu anda kimsenin samimiyetini bilemiyoruz ama termik santrale hayır konusunda bir birlik beraberlik oluşmuş durumda. Yapılan çalışmaları takdir ediyorum ama bunlar yeterli kalmıyor ve yeterli değil. Çünkü karşımızda profesyonel ekibiyle çalışan, ekonomik gücü olan, AKP hükümetinin Enerji Bakanlığı&8217;nda birimi olan bir şirket var. Diyor ki 10 bin işçi alacağım. Yalan söylüyor. Daha nisan ayında 60&8217;a yakın işçi çıkarttılar. Bartınspor&8217;u birinci lige çıkarmak gibi vaatleri öne koyarak termik santrale evet kamuoyunu oluşturmak istiyorlar. Ardından muhtarlarla bir araya gelerek bilgilendirme toplantıları yapıyorlar ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile toplantı yapmak için temas halindeler ve biz artık buradan çıkmamız lazım. Karşımızda santral kurulması için bu süreci devam ettiren bir yapı varken bizim bu organizasyon üzerinde neler yapacağımızı konuşmalıyız&8221;


Bu büyük bir mücadele


Meclis Üyeleri günün ikinci ziyaretini DSP İl Başkanı Fahri Güler&8217;e yaptı. DSP İl Binasında gerçekleşen ziyarette konuşan Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun; &8220;Her partinin ve her sivil toplum örgütünün kendi çapında ulaşabileceği kişiler ve kurumlar var. Hepimizin bu konuda çok iyi bir mücadele çıkarması gerekiyor. Çünkü karşımızda büyük bir güç var. Önümüzdeki günlerde ziyaretlerimiz bittikten sonra özellikle santral yapılacak bölgedeki köylerden başlayarak halkı bilgilendirme toplantılarına başlayacağız. Bunları yaparken siyasi partilerden destek bekliyoruz. Buralara ne kadar büyük bir kitle ile ulaşabilirsek etkimizde mutlaka çok büyük olacaktır. Çünkü hepimizin bildiği gibi santrali yapacak şirket işsizlik kozunu çok iyi kullanıyor. Ancak HEMA&8217;nın kömür çıkarmasına da karşı değiliz. O nedenle biz köylerdeki arkadaşlarımıza santralin tarımımıza, turizmimize ve insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu konusunda bilgiler vereceğiz. Termik santralle hiçbir iş olanağı yaratılamayacağını ve elimizdeki iş olanaklarının da yok edileceğini anlatacağız&8221; dedi.


Birlik beraberlik içinde olmalıyız


Ziyarette konuşan DSP İl Başkanı Fahri Güler ise, &8220;Ben iki ayı aşkın zamandır DSP İl Başkanıyım ve bu arada da bütün siyasi partileri ziyaret ettim. Bu ziyaretlerimde de öncelikle Bartınlı olduğumuzu vurguladım. Siyasi farklılığı bir kenara bırakarak bu konunun üzerine gitmeliyiz. Ben önceki konuşmalarımda da siyasi partilerin İl Başkanları olarak bir araya gelerek önce kendimiz birlik beraberlik içinde olduğumuz göstermeliyiz demiştim. Şimdi arkadaşlarımdan hiç karşı tepki gelmedi. Hepsi olumlu karşıladı. Türkiye&8217;de siyasi partiler arasında olan ayrışma söz konusu olmasıdır. Mecliste bir parlamentoya yakışmayacak görüntüler görüyoruz. Bunların ilimizde yaşanmamasını istiyoruz. Zaten Bartın&8217;ımız küçük bir yer. Önce siyasiler olarak bizim burada birlik oluşturmamız lazım. Bartın&8217;ın sorunlarını biliyoruz&8221; diye konuştu.


Havamızı ve suyumuzu elimizden alacaklar


HEMA şirketinin kavşak suyu havzasında yaptığı çalışmalar yüzünden kavşak suyunun da her an kaybedilebilme tehlikesi ile karşı karşı kalındığını söyleyen Fahri Güler, &8220;Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biride kavşak suyumuz. Zaten suyumuz bize zor yetiyor. HEMA şu anda suyumuza da zarar verecek çalışmalar yapıyor. Asker suyu gibi kavşak suyumuzu da kaybedeceğiz. Termik santralde de ucuz kömür kullanılarak havayı kirletecekler. Tabi bu santralden çıkan küller denizimizi kirletecek, tarımımızı yok edecek, insanlarımızı hasta edecek. Çernobil olayında olduğu gibi hiçbir zararı yok deniyor. Batı Karadeniz&8217;de içilen çaylar yüzünden kanser ve sakat doğumlarda patlama var. Bunların acısı yıllar sonra çıkıyor. Biz belki bunun etkisini görmeyeceğiz ama bizler buranın yerlisiyiz ve mücadele etmezsek bizden sonra gelecek nesiller atalarımız yurdumuza sahip çıkamamış diye lanet edeceklerdir. İlimiz cennet gibi bir yer. Şimdi bu yeşilliği biz siyasi olarak ayrışarak elimizden kaçırırsak geri alamayız. Parti olarak santrale karşı yapılacak bütün çalışmaların yanında olduğumuzu söylemek isterim. Nerede nasıl çalışılacaksa bu çalışmaların peşinde değil içinde olmaya hazırız&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi