Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ´´Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Limanı´nın özelleştirilmesi için ileri sürülecek hiçbir mazeret yoktur. Biz bu girişime her şart altında karşı çıkacak, gelirlerinin başkalarına aktarılmasına izin vermeyeceğiz´´ dedi.
Muslu, GMİS Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, yerin binlerce metre altında kömürün kazılması ile limandan yüklenmesine kadar geçen sürecin birbirinden kopartılması durumunda kurumun verimli ve sağlıklı çalışamayacağını her fırsatta tekrarladıklarını belirtti.
Zonguldak Limanı´nın, 1896´da kurulan Fransız sermayeli Ereğli Şirketi´nden alındığını, 1937´de ise ilgi sayılı kanunla Etibank tarafından kurumsallaştırıldığını anlatan Muslu, şunları kaydetti:
´´Limanın sahibi ve işletmecisi halen TTK´dır. Kurum tarafından işletilen liman, özel sektöre ve kamuya hizmet vermektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda hem kurum, hem de limandan hizmet alanları açısından herhangi aksaklık yaşanmamıştır. Limanın özelleştirilmesi için ileri sürülecek hiçbir mazeret yoktur. Biz bu girişime her şart altında karşı çıkacak, gelirlerin başkalarına aktarılmasına izin vermeyeceğiz. TTK, limanın sahibi ve işletmecisi olmasından dolayı ihtiyacı olan kömür ve malzeme nakillerini sorunsuz yapmaktadır. Kurumun, liman işletmeciliğinde yaklaşık 50 çalışan ile son derece başarılı olduğu ve kar sağladığı bilinmektedir. Limanın 2009 yılı programında 1,5 milyon dolar (2,3 milyon lira) kar etmesi öngörülmüştür.´´

-LİMANIN ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLECEĞİ İDDİASI-

Kurum yönetimince liman hizmetlerinin özel sektöre devredilmesi konusunun mahalli basında yer aldığını ve halen komisyon çalışmalarının devam ettiği bilindiğini savunan Muslu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
´´TTK yönetiminin bu girişimi son derece yanlıştır. Liman, kurumun üretim ve sevk zinciri açısından önem arz etmektedir. Kurum, ürettiği kömürün satışının büyük bölümünü kara yoluyla yapmaktadır. Ancak üretimin artırılarak, ağırlıklı demir-çelik fabrikalarına yöneldiğinde deniz yoluyla pazarlanan kömür miktarı bugünkünün çok üstünde olacaktır. Böyle bir ortamda, yani kurumda işlerin düzelmeye başladığı ve geleceğe umutla bakılan süreçte, sorunsuz, karlı çalışan TTK Limanı´nın elden çıkartılması düşüncesi, Zonguldak ve Türkiye kamuoyuna ´acaba burası kimlere verilecek ve bu işten kimler para kazanacak?´ sorusunu sorduracaktır. Sendika olarak gelişmeleri büyük dikkatle takip ediyor, TTK yönetiminin yanlıştan derhal vazgeçmesini istiyoruz. Bu çalışmalar devam ederse gerek hukuki gerekse fiili olarak karşısında olmaya devam edeceğiz.´´
Editör: Pusula Gazetesi