Zonguldak&8217;ın Devrek ilçesinde ortaya çıkan yardım skandalı Türkiye genelinde yankı buldu. Başbakan Tayyip Erdoğan&8217;ın kaymakamlara yönelik uyarılarını hiçe sayarak ihtiyaç sahiplerini bir hafta ile inşaatta çalışmaya zorlayan Devrek Kaymakamı Yakup Tat hakkında İç İşleri Bakanlığı inceleme başlattı.


Türkiye genelinde uygulanan kömür yardımında Zonguldak Devrek Kaymakamı Yakut Tat, kömür verdiği yoksul ailelerin kömüre kavuşabilmeleri için bir kamu inşaatında beş-yedi gün boyunca çalışma şartı getirdi. Olayı, Haber Özel Programı ortaya çıkardı. Yardım adı altında yapılan skandalın boyutlarını araştıran Haber Özel, kömüre ihtiyacı olan ve daha önce kaymakamlığa kaydını yaptıran Y.B isimli vatandaşla Devrek Kaymakamlığı´na gitti. Oğlu için kömür istedi. Oğlunun çalışacak durumda olmadığını belirten Y.B, onun yerine çalışmak üzere yeğenini getirdiğini söyledi. Haber Özel´in tespitine göre, Kaymakam Yakup Tat, teklifi olumlu bularak kabul etti. Vatandaşla kaymakam odasında geçen diyaloğun en ilginç noktası ise vatandaşın yorgun olup Kaymakam´dan oturmak için müsaade istemesiydi. Kaymakam vatandaşa, &8220;Yok biraz bekle... Geri dur!&8221; diye yanıt verdi.

AKP´li Ergün: Kabul edilemez

Olayla ilgili konuşan AKP Grup Başkan Yardımcısı Nihat Ergün ise şöyle dedi: &8220;İlçede yanlış bir uygulamayla 15-20 kişi bu şekilde çalıştırılarak kömür yardımı yapılmış. Türkiye´nin herhangi bir yerinde hiçbir vatandaşımızın bu şekilde yardım alması söz konusu değil. Kaymakamın kendi insiyatifiyle ortaya çıkardığı bir uygulama. Valiliğimiz hemen araştırma yapıyor. İçişleri Bakanlığımız olayı incelemeye aldı. Bu bir sadaka değildir. Bu ülkenin kaynaklarının bir kısmını ülkenin mağdur insanlarına götürme meselesidir.
İlçede yanlış uygulamayla 15-20 kişi bu şekilde çalıştırılarak kömür yardımı yapılmış. Bu kaymakamlığın tamamen kural dışına çıkarak yaptığı bir iştir. İçişleri Bakanlığı olayı incelemeye aldı&8221; CHP Milletvekili Çetin Soysal da, &8220;Manzara dehşet verici. 21 yüzyılda köle anlayışı içinde insanların yardım karşılığında çalıştırılması kabul edilebilir bir şey değil&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi