Amasra B sahasında kömür çıkarmak için çalışmalarını sürdüren Hema&8217;nın termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığı&8217;na yaptığı ÇED başvurusuna Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il teşkilatı düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi. CHP İl Binasında yapılan toplantıya CHP İl Başkanı Hakan Ceylan, Merkez İlçe Başkanı Mehmet Gümüş, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, CHP&8217;li Bartın Belediye Meclis Üyeleri ve parti yöneticileri ve üyeleri katıldı. Partisi adına açıklamayı yapan CHP İl Başkanı Hakan Ceylan; Uzun zamandır uykuda bekleyen bölgemizin üzerine kara bulut gibi çökecek termik santral konusu ısıtılıp yine gündeme getirilmiştir. İlgili bakanlık ve Bartın Valiliği internet sayfasından detayları ile öğrendiğimiz Amasra´ya termik santral projesi tanıtım dosyasında belirtilen kapasitedeki yatırım ile ilgili kaygılarımızın gerçek olduğunu görmekteyiz. Hazırlanış biçimi ile dahi ciddiyetten uzak, birçok detayı barındırmayan raporda gizlenen en önemli gerçek Çevre Düzeni Planına ilgili firmanın yaptığı itirazın kabul görmemesidir&8221; dedi.


Halkımızın takdirine bırakıyoruz


Yaşanan gelişmeleri vatandaşların takdirine bıraktıklarını belirten Ceylan; &8220;Valilik internet sayfasında verilmiş "Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Askı Süresi İçerisinde Gelen İtirazlara İlişkin Değerlendirme Tablosunda görüleceği üzere ilgili firmanın 10.06.2009 Tarihli "1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı´nda Bartın İli-Amasra İlçesi-Tarlaağzı Mevkii´nde Ayrılan Turizm Alanı´nın, Bu Alanda Amasra Termik Santrali Yapılmasının Planlandığı Gerekçesiyle Kaldırılması, Bölgenin de Turistik Bölgeden Çıkarılması" talebi kabul edilmemiştir. Aynı plan, revizyonları ile 02.10.2009 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü internet sayfasında yayınlanmıştır. Çevre Düzeni Planı´nda kabul görmemiş, plana işlenmemiş bir yatırımın ÇED sürecinin başlatılması konusunu halkımızın takdirine bırakıyoruz&8221; diye konuştu.


Bindiğiniz dalı kesiyorsunuz


Termik santrale onay verilmesinin Amasra&8217;yı mahvedeceğini vurgulayan Ceylan; &8220;Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü´nün internet sayfasından ülkemizde planlanan yatırımlar için hazırlanmış ÇED raporlarında olumsuz sonuç almış yatırım yok denecek kadar azdır. Özellikle enerji yatırımlarının doğal ve kültürel kaynaklarımızın yok olması pahasına çevresel etkilerin azaltılarak ve birçok raporda benzer önlemlerin tarif edilip uygulanmadığını da görmekteyiz. Bugün Yatağan, Afşin-Elbistan gibi geri dönüşü mümkün olmayan doğal afetlerin de önünü açan yatırımlardan bir yenisini Amasra için önermek oturduğu dalı kesmek demektir. Anayasanın 56. Maddesinde "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir" denilmektedir&8221; şeklinde konuştu.


Oyalamalara izin vermeyeceğiz


Hema&8217;nın yaptığı çalışmalara karşı duracaklarını yineleyen Ceylan; &8220;Bugünkü koşullarda doğal ve kültürel yapısı ile ülkemizin nadir zenginliklerinden biri, önemli bir kıyı kenti olan Amasra´da sağlıklı yaşam hakkımızı termik santral gibi devasa bir yatırım ile elimizden almak isteyenlere geçmişte söylediğimiz gibi bugün de hayır diyoruz. Kömür çıkartma amacı ile bölgemize yatırım için gelen, geldiği günden bu yana Bartın halkının güvenini kazanamamış firmanın, özellikle istihdam konusunda halen şüpheli rakamlar ile Bartın halkını oyalamasına bizler izin vermeyeceğiz. Bir zamanlar termik santralin sözünü bile etmeyen, sonraları 10 000 kişinin istihdam edileceği savıyla vatandaşlar; kayıt altına alan, sırtını bugünkü hükümete yaslamış bir firmanın bölgemizin geleceğe yönelik planlanması ve stratejilerini gösteren 1/100 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı´na rağmen, yatırımda ısrarcı tavırları bizlerin şüphelerini artırmaktadır, ilgili firma bu güvenceyi nereden almaktadır&8221; ifadesini kullandı.


Gerçekler neden saklanıyor


CHP İl Başkanı Hakan Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü; &8220;Hükümetin gerek merkezi gerekse yerelde sözcüleri neden gerçeği Bartın halkından saklamaktadır? "Zararı varsa yapılmaz, zararı yoksa yapılır", " Bartın halkı istemezse yapılmaz, isterse yapılır" gibi sözlerle yıllardır vatandaşı oyalayan zihniyet, ÇED Halkın Katılımı toplantılarında nasıl bir sonuç beklemektedir ki, bugün bu süreci bizlere yaşatmaktadır. Bartın halkı geçmişte olduğu gibi bugün de termik santral ile Bartın´ın nefesini kesmek isteyenlere, Çeşm-i Cihan´a karanlık çökerteceklere en sert yanıtı verecektir. CHP İl örgütü olarak, termik santral gündeme geldiği günden bu yana bu konuya gönüi vermiş tüm Sivil Toplum Örgütlerinin yanında yer aldık. Milletvekilimiz Sn. Rıza Yalçınkaya ile TBMM kürsüsünden de " Hayır" çağrılarımızı yineledik.


Amasra termik santralle mi marka olacak?


Aynı çağrımızı bugün de yineliyoruz. Amasra termik santrale kurban edilemez! Bu yatırıma bugün evet diyenlerin gelecekte geri dönülmesi mümkün olmayan bir vebale imza atacaklarını bilmelerini istiyoruz. Çağrımız tüm Bartın halkına, çağrımız yatırımın önünü açmaya çalışan merkezi hükümetedir. Amasra´ya Kıymayın. Merkezi hükümeti önce Bartın halkının sesini, sonra kendi vicdanlarının sesini dinlemeye davet ediyor ve uyarıyoruz. AKP Bartın Milletvekili Sayın Yılmaz Tunç´a soruyoruz; Daha dün Amasra yolcu İskelesi´nin yapımıyla ilgili verdiğiniz demeçte, Amasra ilçesinin doğal güzelliği ve tarihi dokusuyla Türkiye´nin turizm potansiyeli en fazla olan ilçelerden birisi olduğunu belirterek, bu turizm potansiyelini harekete geçirmek için çalıştığınızı söylemiştiniz ve ayrıca Amasra´yı marka yapmaktan bahsetmiştiniz. Acaba bu turizm potansiyelini Termik Santral´le mi harekete geçireceksiniz? Amasra termik santralle mi marka olacak!


Samimi cevaplar bekliyoruz


30.06.2009 tarihinde Batı Karadeniz Star gazetesine verdiğiniz ve internet sitenizde de yayınlanan röportajda aynen şunları söylüyorsunuz; " Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Buna da karşı değiliz, son teknoloji kullanılarak termik santral yapılabilir ancak bunun yapılacağı yer Amasra değildir. Çünkü Amasra´mız 3000 yıllık tarihi geçmişi olan doğal güzellikleri ile Türkiye´nin cennet köşelerindendir. Gözümüz gibi korumalı ve turizmde değerlendirmeliyiz. Termik santral için Amasra´nın ısrar edilmemesi gerekir, çok daha uygun yerler bulunabilir. Çevreye duyarlıyız, sanayi, turizm ve tarımı dengeli bir şekilde geliştireceğiz " Madem bu konuda samimisiniz o zaman neden 1/100.000 Ölçekli çevre düzeni planında olmayan bir santral için ÇED sürecinin önünü açıyorsunuz? Biz bu sorularımıza samimi cevaplar bekliyoruz.


Bu cinayet yatırımdan vazgeçin


Eğer Amasra´ya termik santral kurulursa; Önümüzdeki 10 yıl içinde 70 km yarıçapında dairesel bir alan içinde kalan toprağın verimi yüzde 50´nin altına düşecek. Bu alandaki birçok bitki türü yok olurken ormanlar kuruyacak. Deniz canlı türlerinin pek çoğu yok olacak yer altı ve yerüstü suları kirlenecek. Önümüzdeki 10 yıl içinde Amasra Bartın ve çevresinde solunum hastalıkları, kanser, kısırlık ve sakat doğum oranları dramatik şekilde artacak. Dünya Mirası olan Küre dağları milli parkı yok olacak. Sayın Tunç, bu ülkenin Avrupa Birliği çevre müzakerelerinin başladığı şu günlerde böylesi bir yatırıma onay vermekle hukuk tanımaz bir tutum içerisine giriyor, yarın Bartın´da, Amasra´da karşı konulması güç bir direnişin önünü açıyorsunuz. Gelişmiş ülkeler son 20 yıldır termik santrallerden vazgeçerken ve dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken, yol yakınken, bu cinayet yatırımdan vazgeçin&8221; Toplantıda konuşan Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ise, Hema&8217;nın ÇED süreci ile ilgili olarak kendilerine bir başvuruda bulunmadığını ifade ederek belediye olarak termik santrale karşı olduklarını ifade etti. Timur; &8220;Amasra turizm kenti, Hema santral kurmak istiyorsa, santral kurulan iller var o bölgelere gitsin. Amasra&8217;yı mahvedecek uygulamalardan uzak dursun&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi