Vali Erdal Ata, kaçak ocaklarla mücadele noktasında Jandarma, Emniyet ve Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli olarak çalıştıklarını belirterek, bu konuda vatandaşın da destek olması gerektiğini söyledi.
Redevanslı saha sahiplerinin son günlerde basında yer alan şikayetleri üzerine Vali Erdal Ata´ya alınan önlemleri ve yapılacak çalışmaları sorduk.
Tek tek araziyi taramanın faydası olmadığını, kimi vatandaşların evlerinin içinden ocak açtıklarını ifade eden Vali Ata, gelen ihbarlar doğrultusunda yapılan çalışmaların daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Vali Ata, kaçak ocaklarla ilgili Pusula´ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Kaçak ocaklarla ilgili Emniyet, Jandarma, TTK ve diğer birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Ama bu konuda yüzde yüz başarılı olduğumuzu söylememiz doğru değil. 2009 yılında tahmin ediyorum 100´ün üzerinde ocak imha edildi. Halen daha Emniyet, Jandarma, TTK gerekli çalışmaları yapıyor.
Hem kurum olarak araştırmalarını yapıyorlar hem de ihbarları değerlendirip gereğini yapıyorlar. Yol denetimlerimiz devam ediyor. Yakalanan kömürlere el koyuyoruz. Taşıyanlara da gerekli cezai işlem uygulanıyor. Kaçak ocakların önüne tabiî ki geçilebilir. Ama herkesin yardımcı olması lazım. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber TTK´nın redevans saha sahiplerinin, mahallelerdeki bir takım vatandaşların yardımcı olması gerekiyor. Bölgemiz arazi olarak çok engebeli hem de ormanlarla kaplı olduğu için ihbar edilmezse araziyi tek tek taramak lazım. Ama oda çok zor bir olaydır. Ancak bir şikayet, ihbar veya tesadüfen rastlanırsa bir işlem yapılabiliyor. Bize gelen şikayetlerde vatandaş evinin içinden bile yeri kazıp kömür çıkartıyor. Bunları şikayet olmadan da bulmak mümkün değil. Kısacası bu konuda herkesin duyarlı olması lazım. Yani sadece bizim Jandarma veya Emniyetin alacağı tedbirlerle bunun önüne geçmek zor."


Tepkiler neydi?


De-Ka Madencilik Yönetim Kurulu Üyelerinden Halit Demir´in Pusula´da yer alan açıklamalarının ardından kaçak ocaklar yeniden gündeme gelmiş, Demir yaptığı açıklamada; "Redevanslı saha sahipleri olarak sıkıntımız büyük. Devlet desteği alamadığımız gibi son teşviklerden de yararlanamadık. Üretim maliyetleri arttı. Bunun yanında kaçak kömürcüler redevansçının önünü kesti. Bu kömürler her tarafa rahatlıkla satılabiliyor. Bizim üretimlerimiz de satış fiyatları çok düştü. Bu durumda bir çok saha sahibi işçi çıkarmaya hazırlanıyor. Biz yıl sonunda bitecek satış sözleşmelerimizin tamamlanmasını bekliyoruz. Düzelme olmazsa yılbaşından itibaren 500 işçi çıkartacağız" demişti. Tartışmalar devam ederken bir açıklama yapan Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir ise kaçak kömürcülere vurgu yaparak tedbirlerin yetersiz olmasından şikayet etmişti. Redevanslı saha sahiplerinin piyasada yaşanan dalgalanmaların da etkisiyle yükselen seslerinin sonucu değiştirip değiştirmeyeceği merak ediliyor.
Editör: Pusula Gazetesi