Hava kirliliği konusunda da bilgiler veren Vali Erdal Ata, asıl sorunun vatandaşın kalitesiz kömür kullanmasından kaynaklandığını söyledi.
Hava kirliliği konusunda denetimlerin yapıldığını fakat kazan kullanıcılarının mutlaka kömür yakımı konusunda eğitim almaları gerektiğini ifade eden Ata, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bizim hava kirliliğini ölçen aletlerimiz var. Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğümüz bunların takibini yapıyor. Ayrıca çevre müdürlüğümüzün ekipleri binalarda kontrollerde yapıyorlar. Ama bu tek başına yeterli değil. Yani biz vatandaş olarak her şeyi yanlış yapalım ama polis, jandarma veya devletin diğer kurumları bizi kontrol etsin mantığıyla hareket etme mantığı yanlıştır. O nedenle bu konuda vatandaşlarında duyarlı olması lazım. Kirletilen havayı buradaki insanlarımız teneffüs ediyor. Peki, kim kirletiyor? Burada yaşayan vatandaşlar. Vatandaşların kalitesiz, kaçak kömürü almaması gerekir.
Bizim ekiplerimiz denetimlerini yapıyorlar ama bu yeterli değil. Bugün merkez, Kozlu, Kilimli olarak baktığınız zaman 200 bine yakın vatandaşımız yaşıyor.
Yaklaşık 50 bin civarında da konut var. Bunların hepsini bizim 3-4 kişilik ekiple kontrol etmemiz mümkün değil. Ama insanlarımızda duyarlı olup 5 kuruş fazla alacağız diye kalitesiz kömür almasınlar. Kömürün sadece kaliteli olması da yetmiyor. Yakma teknikleri de çok önemli. Bu konuda bizim gerek Halk eğitim merkezimiz gerek İŞKUR´un, gerekse Çevre İl Müdürlüğünün zaman zaman düzenlediği eğitim programları var. Kömür kazanlarını yakan görevlilerin mutlaka katılıp sertifika alması lazım.
Yakma tekniklerini iyice öğrenmeleri lazım. Bunlar yapıldığı takdirde hava kirliliği kısmen de olsa azaltılabilir. Ama kömür yandığı müddetçe tamamen ortadan kaldırmakta mümkün değil.
İnsanın üzerine kurum yağıyor. Çünkü kömür yakılıyor. Arazi itibariyle de hava hareketinin çok fazla olduğu bir bölge değil."
Editör: Pusula Gazetesi