Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman ile Dedeman Otelcilik Kuzey Bölge Sorumlusu Adnan Hastürk inşaatı devam eden Dedeman Zonguldak oteli hakkında basını bilgilendirdiler.
Dedeman ile proje ortağı olan ve inşaatı yaptıran Demir Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Metin Demir´in organize ettiği İstanbul´daki randevuya Zonguldak´tan bazı gazeteciler ve genel yayın yönetmenleri katıldı.
Gazeteciler İstanbul Dedeman Otel´de Dedeman Otel´in kuzey sorumlusu olan Adnan Hastürk tarafından karşılandı. Görüşme Dedeman Holding´in 11. katındaki yönetim katında devam etti.


Murat Dedeman, soruları yanıtladı
Dedeman Holding´in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman 67 Kanal Z için Harun Ersoy ile yaptığı söyleşinin ardından Zonguldak´tan gelen diğer gazeteci grubu ile buluştu. Samimi ve esprili yaklaşımı ile dikkat çeken Dedeman, otelin tamamlanmasının ardından Zonguldak´a bakışın değişeceğini söyledi.
İş hayatına dededen madencilik sektörüyle başladıklarını belirten Murat Dedeman şunları söyledi; "Madencilikte biz krom, çinko, kurşun ağırlıklı çalışıyoruz. Bunların hepsi tamamiyle ihracata dönük. Yurt içinde mal üretip satma olmadığı için madencilik tarafımız bilinmiyor. Ama tabi göz önünde olan, herkesin gelip konakladığı, ziyaret ettiği, keyfini yaşadığı, düğününü derneğini, toplantısını yaptığı oteller. Tabiki ön plana çıkmış vaziyette.
Otelciliğimizde baya eski. 62 senelik madenciyiz ama otelde de 40 seneyi geçmiş vaziyetteyiz. Ankara Dedeman ilk otelimiz. O da 1966 yılında hizmete girdi. O dönemde Ankara´nın ilk ve en büyük 5 yıldızlı oteli idi. Tabi siyaset, ticaret, sanayi o zaman bütün Anadolu´ya hitap eden bir otel olduğu için çok ünlendi ve çok gelişti. Ardından da o tecrübeyi o zincirin genişletilmesi gereğiyle bizde bütün Türkiye´ye yayıldık. İnşallah önümüzdeki sene de Zonguldaktaki otelimizi de açacağız. Dedeman markası altında çalışan şu anda 22 tane otel var. Bunlardan 7 tanesi yurtdışında. 1 tanesi Kıbrıs. 2 tanesi Bulgaristan, 1 tane Özbekistan Taşkent´te, bu sene başında Suriye´de açtığımız 3 otelle toplam 7 otelimiz yurtdışında diğer 7 otelimiz Türkiye´nin çeşitli illerine dağılmış vaziyette. Biz ağırlıklı olarak şehir otelciliğinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tatil anlamında otel işine çok fazla girmedik. Sadece kayak merkezleri babında bizim Palandöken´de o zamanlar hiçbir yatırım olmadığı için biz orada bir öncülük yaptık ve bir kayak merkezi rizortu çalıştırıyoruz. Onun dışında bütün otellerimiz ağırlıklı olarak şehir merkezi otelleridir. Otellerimizde eskiden kendi yatırımlarımızla büyümeyi tercih ediyorduk ama bugün geldiğimiz noktada, kendi yatırımlarımızla büyümek değil markanın getirmiş olduğu güçten istifade ederek yatırım yapan yatırımcıların otellerini işletme kontratlarıyla alıp işletme şeklini de büyüme modelimizin içine katmış oluyoruz. Ayrıca kiralama yöntemi ile işletmekte olduğumuz özel idareden ya da yatırımcılardan kiralama şekliyle yürütmekte olduğumuz oteller de var. Dolayısıyla da zincirimizin büyümesini her şekilde devam ettiriyoruz. Yani yatırım, kiralama ve işletme anlaşmaları.


Çalışmak ibadettir
Dedeman son mesajında ise çalışmayı ibadet olarak gördüklerini belirterek; "Uşaklık ayrı bir şey, insanın insana hizmet etmesi apayrı bir şey. İnsanın insana hizmet etmesi Peygamberimiz tarafından da ibadet olarak kabul edilmiştir. Babamın da personeline zikrettiği bir sözdür bu. Bizim amacımız da hizmet etmektir. Güleryüzle hizmet etmektir, saygı ile hizmet etmektir. Bu hiçbir zaman insanın ne kendisine olan saygısını ne de başkalarının ona duyması gereken saygıyı yok etmez. Hizmet bir ibadettir anlayışıyla Zonguldak´a adım atıyor olmaktan, Zonguldaklılarla beraber olacak olmaktan, onlarla kucaklaşmaktan hele madenci bir aile ve bir şehre geliyor olmaktan dolayı apayrı bir mutluluk duyuyorum. Yaklaşmakta olan yeni yıldan dolayı da herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu yıllar diliyorum" dedi.
Dedeman Oteller Kuzey Sorumlusu Adnan Hastürk, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak otel inşaatı ve işletme sürecine ilişkin bilgi verdi. Hastürk, iki yıl önce başlayan inşaatın son küresel krizinde etkileriyle birlikte Demir Şirketler Grubu ile karşılıklı olarak Şubat - Mart dönemine kadar kısmen durdurulası kararını aldıklarını belirterek, bunun projeden vazgeçildiği anlamına gelmemesi gerektiğini hatırlattı. Otelin büyük bölümünün tamamlandığını ve iç dizaynının kaldığını belirten Hastürk krizle ilgili olarak; "Herkes önünü görmek istiyor. Zonguldak için önemli ve büyük bir yatırım. İki üç ay gelişmeleri değerlendirmemiz gerekiyor. Bu Dedeman olarak otelden vazgeçtiğimiz anlamına gelmesin. Daha bir ay önce oradaydım. İç dizayn konusunda neler yapılması gerektiğini inceledik. Tahmin ediyorum Mart ayından itibaren inşaat yeniden hızlanarak yıl sonuna kadar yetiştirilir. Hedefimiz Dedeman´ı önümüzdeki yıl bu zamanlar hizmete sokmak" dedi.
Demir Şirketler Grubu ile 2.5 yıl önce yapılan sözleşmenin aynen devam ettiğini belirten Hastürk, Dedeman´ın Zonguldak´a otel yapmaktan vazgeçtiği yolundaki söylentiler için; "Bizim 40. yılda 40 otel projemiz var. Zonguldak projemizde aynen devam ediyor. Zonguldak bizim için önemli bir merkez olacak. Zonguldak içinde bir fırsat olacak. Zonguldak Dedeman´ı değil, Dedeman Zonguldak´ı tanıtacak. Turizm ile ilgili yaptığımız tanıtın zincirlerine Zonguldak da dahil olacaktır. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin turizm ve otelcilik projeleri geliştirebiliriz. Öte yandan Dedeman´ın Otelcilik Akademisi var. Zonguldak´ta bunu gerçekleştirebiliriz. Otelin doluluk oranı ve geri dönüşümünde bir sorun olacağını beklemiyoruz. Rize´nin nüfusu 65 bin ama orada da otelimiz var. Zonguldak´ta Ereğli ve çevre beldelerle birlikte 200-250 bin nufus var. Kar marjı konusunda çok büyük beklentilerimiz yok. Biz planlarımızı on yıllık olarak yaparız. Diyarbakır´da ilk oteli açtığımız da "Burada otel olur mu?" demişlerdi. Erzurum´da da aynı şekilde. Bugün Erzurum´da ikinci oteli yapıyoruz. Palandöken´deki kayak merkezinin gelişmesini, burada uluslararası organizasyonlar yapıldığını gördüğümüzde ne kadar doğru bir yatırım yapıldığı ortaya çıkar. Dolayısıyla Dedeman Erzurum´un tanıtımında çok önemli bir rol oynadı. Zonguldak´ta da benzeri olacaktır. Oteller bu tür yerlere kültrün getirilmesinde önemli rol oynar. Biz Zonguldak´a yatırım konusunda vazgeçmeyi hiç düşünmedik. Kriz nedeniyle karşılıklı olarak biraz bekletilmesini istedik" dedi.
Demir Şirketler Grubu ile bir anlaşmazlık yaşamadığını aksine uyum ve güven içinde çalışmaya devam ettiklerini belirten Hastürk, kentteki dedikoduların kendilerine de geldiğini belirterek; "Bırakın konuşsunlar dedik. Çünkü bu da önemli bir reklam. Dedikodu yaparak aslında reklam yapıyorlar. Yarın otel açıldığında bu dedikoduların gerçek olmadığı anlaşıldığında reklamınızı da zaten yapmış oluyorsunuz. Dedikodu´nun reklam gücüne çok inanıyoruz" dedi.
Dedeman olarak sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini belirten Hastürk, Zonguldak´ta da bazı projeler içinde olabileceklerini belirtti. Otelin tüm işletme-sinin Dedeman Holding tarafından yapılacağını belirten Hastürk, Demir Grup&[#]8217;un kar ve zarar ortak olacağını kazanç durumundaki paylaşım oranının ise iki şirket ara-sında ticari sır olarak kalmasının doğru olacağını söyledi.


Dedeman Otel&[#]8217;de neler olacak?
Zonguldak Dedeman´ın her detayı ile yakından ilgilenen Dedeman Otelcilik Kuzey Sorumlusu Adnan Hastürk otelin teknik kapasitesiyle ilgili sorulara verdiği yanıtta şunları söyledi: "Dedeman olarak Anadolu´nun birçok şehrinde faaliyet göstermekteyiz. Şuan 22 tane otel var. Bunların 7 tanesi yurtdışında geri kalanı yurt içinde. Şu anda imza aşamasında bekleyen 15&[#]8217;e yakın projemiz var. Zonguldak´ta imzası yapılmış, açılışı bekleyen bir otelimiz var. Nasip olursa 2010 yılı sonunda Zonguldak Dedeman Otelimizi açacağız. Ben 4 defa oteli ziyarette bulundum. Burada, otelin iç mimarisi konusunda mimar arkadaşımla çalışıyoruz. Otel yaklaşık 200 odaya yakın olacak. İçerisinde sağlık merkezi, toplantı salonları, balo salonu, iki adet restorant, 2 adet barı olan bir otel. Bu bar ve restoranlar bu anlamda uluslararası standartlara sahip Zonguldak´ın ilk tesisleri olacak diye düşünmekteyiz. Tesisin yapım aşamasından itibaren biz yatırımcımız Demir Grubu ile beraber çalışıyoruz. Projelendirilmesi aşamasını hep beraber çalıştık. Burada başka arkadaşlarımızın emeği de geçti. Geçen sene başgösteren kriz nedeniyle ortak bir karar gereği biraz yavaşladık. Özellikle yavaşlamayı biz diğer iş ortaklarımıza da tavsiye ettik. Önümüzü görmemizde, herkesin önünü görmesinde fayda vardı.
Kısmet olursa 2010 yılı sonunda Oteli açacağız. Otelimiz değişik oda tiplerine sahip. Karadeniz´in güzel manzarasına sahip olacak. Plaja inişe bir asansör yapılacak. Kısmet olursa küçük yat limanı gibi bir proje de var Demir Grubu&[#]8217;nun yapmayı planladığı. Bunlar Zonguldak halkı için de hoş şeyler olacak. Oteller gittikleri yere de belli bir kültürü, uluslararası kültürü de taşırlar. Zonguldak Dedeman Otel sadece Zonguldak´a misafirliğe gelecek misafirlere hizmet edecek bir tesis değil. Zonguldaklılara da biz hizmet vereceğiz. Restoran, bar, düğün hizmeti vereceğiz, toplantılar olacak. Tahmin ediyorum Zonguldak Karaelmas Üniversitesi toplantı salonu konusunda sıkıntı çekiyor. Biz orada talebi de yönlendirebileceğimiz düşüncesindeyiz. Bu çercevede ZKÜ Rektörü ve birkaç Doçent arkadaşla görüşmeler yaptık. Salon yaklaşık 600 metre kare. Bu salon üçe bölünebiliyor. Salonun girişindeki alan denize bakıyor. Salon bu bölgede ve birçok şehirde aranan bir salon. Otelde her türlü ileri teknoloji kullanılmakta. Bu salonda düğün de olur, toplantı da olur. Her türlü organizasyon, lansmanlar, fuarlar, resim sergileri olur. Zonguldak´ın kıyı manzarasının bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Bunu da öğrenmiş oldum. Tabiki bunları ileride heryerde anlatmak, duyurmak bizim görevimiz olacak."
Editör: Pusula Gazetesi