Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, eski terminalin yeniden rehabilite edilerek hizmete devam edeceğini ve aynı zamanda eski Demir Ambarları´nın olduğu bölgeye de yeni bir terminal yapılacağını söyledi.
Zonguldak´ın hem doğusunda hem de batısında terminali olacağını belirten Başkan Eşref, bu sayede trafik sıkışıklığı da biraz olsun ortadan kalkacağını ifade etti. Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref açıklamasına şöyle devam etti:
"Şu andaki mevcut terminalimiz 29 yaşında. Yani artık köhnemiş durumda, çatısı akıyor, dikiş tutmuyor, her yeri kirlenmiş durumda. Bu terminal Zonguldak´ımıza yakışmıyor. Ancak yeni yapılacak terminalle ilgili de çok spekülasyonlar var. Ama her ne olursa olsun olması lazım. Belediye meclisimizde itirazlarında değerlendirilmesiyle Ankara istikametindeki demir ambarlarının bulunduğu yerde, yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda yeni terminal yapılabilecek yerimiz var.
Yer bizim değil. İmar düzenlememiz vardı ve bugün (dün) meclisten çıktı. Bugünde Türkiye Taşkömürleri Kurumuna satın alma talebimizi ileteceğiz. Genel Müdürlükte bunu biliyor. Çünkü o alan Devlet Planlama Teşkilatına anlatırken hep Belediyeye terminal alanı verilecek diyerek yazışmalar yapıldı. Biz orayı almak istiyoruz. Aldıktan sonrada orada mutlaka bir belediye terminali olmalı. Çok büyük ve terminale yakışır bir alan. Mevki olarak ters olduğu söyleniyor ama hiçte ters değil. Şehre de çok uzak bir alan değil. Projemiz iki safhadan oluşuyor. Birincisi mevcut alanı, yani bugün terminal olarak kullandığımız alanı iyileştirmemiz gerekiyor. Çatısını döküp yeniden yapıp ve içini de düzenleyerek yenilememiz gerekiyor. Oraya çok şık bir bina yapabiliriz. Yani yeni binayı yıkmadan restore edebiliriz. Diğer terminalimizi de demir ambarlarının oraya yapmak zorundayız. Çünkü bugün kullandığımız alan yetersiz kalıyor. ´Niye iki terminalimiz olsun ki´ diye bakılabilir.
İki terminalimiz olsun ne olacak. Biri doğu yakasından diğeri batı yakasından hizmet verir. Biri ana terminal diğeri de şube gibi olur. Trafik rahatlamasına da neden olacaktır. Ankara istikametine gidecek olanlar hiç şehir içine girmeden kendi istikametine, İstanbul Ereğli istikametine de mevcut terminalden olur diye düşünüyorum. Nitekim her ikisi de olmalı.

İkisinden de vazgeçemeyiz."

Oto galerilerde taşınıyor
Yeni terminal alanının olduğu bölüme oto galerileri de taşıyacaklarını söyleyen Başkan Eşref; "Oto galericilerde terminalin yanında olacak. galerici arkadaşlarımız hep deniz kenarında veya göz önünde bir yer istiyorlar ama artık öyle bir yer yok. Yani iş yerlerinin şehir merkezinde yeri yok. Olmasına da izin vermeyeceğiz. Kozlu Sahil Yolu düşünülmüştü. Kozlu Belediye Başkanı bu konuda hem sözlü hem de yazılı bilgi verdi. ´Benim öyle bir yerim yok´ dedi. O nedenle galerileri de bir arada toplamak lazım. Terminal ve oto galericileri bir arada tutmayı hedefliyoruz. Galeri sahipleri de terminal gelirse bizde geliriz diyorlar" dedi.

Vatandaş artık yol değil, kanalizasyon istiyor
Mahalle gezilerini tamamlamak üzere olduklarını ve artık vatandaşın kendilerinden yol değil kanalizasyon sorunun ortadan kaldırılmasının istendiğini belirten Belediye Başkanı İsmail Eşref: "19 mahallenin hem ihtiyaçlarını tespit etmek anlamında hem de ihtiyaçları yerinde görme anlamında mahallelerimizde yapmış olduğumuz gezileri tamamlamak üzereyiz.
15 mahallemizi gezdik ve şu anda mahallelerimizin acil olan sorunları önümüzde listelenmiş durumdadır. Eskiden vatandaşımız bizden yol isterdi ama artık kanalizasyon sorununun çözülmesini istiyor. O nedenle şu anda Zonguldak´ın en önemli sorunu da kanalizasyondur. Biz kanalizasyon projesi konusunda son noktaya geldik. Kısa zamanda da kanalizasyon şebeke çalışmalarımızı tamamlayacağız. Fakat tüm ihtiyaçların giderilmesi yani artık deniz suyumuzun kanalizasyondan arınmış, tertemiz olmuş hali yaklaşık 3 yıl gibi bir zaman alacaktır.
Asfalt konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Parke siparişlerimizi verdik. Beton, parke ve asfalt yol çalışmaları önümüzdeki yıl tamamıyla bitmiş olacak. Asfalt konusunda çok fazla bir sıkıntımız yok" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi