TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan´ın da kalacağı İmralı´da yeni yapılan cezaevi ile ilgili, ´´Adı üzerinde hapishane, olabilecek en iyi şekillerde yapılmaya çalışılmış, bunun daha ötesinde bir şey olabileceğini düşünmüyorum´´ dedi.
Mumcu, çeşitli ziyaretler ve konferansa katılmak için geldiği Zonguldak´ta, CHP İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 75. yıl dönümü dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneğinin davetlisi olarak kente geldiğini söyledi.
Kadınların, seçme ve seçilme hakkının sadece seçme bölümünde yer aldığını belirten Mumcu, şöyle dedi:
´´Seçilme bölümünde yer almaları ve bu hakkın da onlarda olduğunu hiç unutmamaları gerektiğini söylemek istiyorum. Kadınların her konu için ´beyim bilir´ sözcüğünden uzaklaşmalarını diliyorum. Vatandaşlık bilinci olarak kadın da erkek de kendi özgür iradesiyle her şeyi en iyi düzeyde değerlendirecek yapıya sahiptir.´´

-İMRALI´DA YAPILAN CEZAEVİ-

Mumcu, bir gazetecinin, İmralı´da yeni yapılan cezaevi ve bu konudaki eleştirilere yönelik sorusu üzerine şunları söyledi:
´´Hapishanelerin koşulları belli. Gayet uygun koşullarda yapılıyor son zamanlarda. Şimdi yeni bir hapishane özellikle inşa edilmiş, yansıyan fotoğraflara baktığımızda koşullar gayet düzgün gibi görünüyor. Adı üzerinde hapishane, olabilecek en iyi şekillerde yapılmaya çalışılmış, bunun daha ötesinde bir şey olabileceğini düşünmüyorum.´´
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir´in ´´İmralı´da koşullar iyiyse Başbakan, CHP ve MHP liderleri 11 gün İmralı´da kalsın´´ şeklinde basına yansıyan sözlerini nasıl değerlendirdiğine yönelik soruyu Mumcu, ´´Sözleri uygun bulmuyorum. Kimse hapishaneye düşecek koşulda olmaması gerekir. Bunu da uygun değerlendirme olarak nitelemiyorum, temennisini de uygun görmedim´´ diye yanıtladı.
Mumcu, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk´ün, partisi hakkındaki kapatma davasıyla ilgili dünkü değerlendirme toplantısının ardından yaptığı konuşmanın hatırlatılması üzerine, ´´Bilemem, bakalım ne yapacaklar, onların takdiridir. Kendi sözleri, gereğini yerine getirirlerse o zaman değerlendirilir. Belki de vazgeçerlerse daha farklı bir boyut kazanır´´ dedi.
TBMM Başkanvekili Mumcu, daha sonra Zonguldak Barosunu ziyaret ederek, başkan Kerem Ertem´den çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı.
Mumcu, ´´son zamanlardaki yargıya yönelik baskıların kabul edilemeyeceğini´´ belirterek, ´´Bunları kınadığımızı belirtmek istiyorum. Hukukun üstünlüğü her zaman çok önemlidir. Hukuk, her zaman herkese lazımdır. Bunun altını bir kez daha çizmek istiyorum´´ diye konuştu.
Baro Başkanı Ertem de evinin önünde 16 yıl önce uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden eşi gazeteci-yazar Uğur Mumcu´nun duvarda asılı fotoğrafını bir süre inceleyen Mumcu´ya çeşitli hediyeler sundu.
Editör: Pusula Gazetesi