Ak Parti Zonguldak Milletvekili ve eski TBMM Başkanı Köksal Toptan´ın eşi Saime Toptan Çaycuma Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi´nde kendi yazdığı şiir kitaplarının tanıtım törenine katıldı. Programa Vali Erdal Ata´nın eşi Nazan Ata, Kaymakam Hasan yaman ve eşi Özlem Yaman, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk´ün eşi Gülgün Köktürk, CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk, Yurtbay Eğitim Vakfı Başkanı Emel Yurtbay, daire ve okul müdürleri katıldı.
Engeli öğrencilerinin şiirlerini okumasının ardından Oktay Olcay Anadolu Lisesi Müdürü Ayten İnaloğlu yaptığı konuşmada engellerin daha fazla topluma kazandırılması gerektiğini söyledi.
Yurtbay Eğitim Vakfı Başkanı Emel Yurtbay ise engellilerin sorunlarının başında eğitim geldiğini söyledi.
Yurtbay; "Eğitim konusunda hepimizin yapabileceği şeyler olduğunu düşünüyorum.
Sadece maddi olarak değil manevi olarak da elimizden birçok şey gelmelidir.
Sayın Toptan´a bugüne kadar yaptığı çalışmalardan ve böyle bir tanıtım için okulumuzu seçtiğinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Saime Toptan ise bir ilçede böyle bir etkinliğin yapılmasının gurur verici olduğunu söyledi. Hiç kimsenin engelli olmak istemediğini belirten Toptan; "Ne yazık ki doğum, doğum esnası ve sonrasında ya da başımıza gelen herhangi bir olayda engelli olabiliriz. Aileye engelli bir birey geldiğinde aileden vefat eden birisi olduğu zaman yaşanan acının aynısı yaşanır. Sanki her şey annenin elindeymiş gibi engelli doğumda anneleri suçlarız.
Buradaki öğrencilerimiz okula sınavla geldiler. Fakat hiçbir imkanı olmayan sıvalara katılamayan çocuklar var.
Onlar artık on beş yıl öncesine kadar daha şanslı. Engellerin hayatını sürdürme şansı olması için küçük yaşlardan başlayarak okul öncesi dönem ve diğer eğitimlerinde normal arkadaşlarıyla olabilmeleri çok önemlidir. Bir örnek verirsek; davn sendromlu Olcayto kendi yaşıtlarıyla beraber aynı okullarda okuyup üniversiteyi bitirdikten sonra şuan TBMM kütüphanesinde çalışmaktadır. Bu çocuklarımıza yıllar önce bu şansı verebilseydik, özel kurumlar yerine arkadaşlarıyla aynı yerde eğitim alsalardı şimdi birer meslek sahibi olarak aramızda olabilirlerdi. Engellilerde ilgili eğitimin hedefinde bu var. Asıl engel zorlukların önüne başka engel çıktığı için yaşanan durumdur" dedi.
Saime Toptan, konuşmasının ardından kendi yazdığı birkaç şiirini okudu. Daha sonra Çaycuma Özel İlkcan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri kendi yaptıkları seramik tabakları Saime Toptan ve Nazan Ata´ya hediye ettiler. Toptan son olarak kendi yazdığı "Şiirde Yaşamak" ve "Engelsiz Bir Hayat" adlı kitaplarını imzaladı.
Editör: Pusula Gazetesi