Ereğli´nin, Niren Deresi yakınlarında taşkömürü bulunmasının 180. yılı sebebiyle tören düzenlendi. Program, Kestaneci Mahallesi´ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Şerafettin Bozkurt, Ereğli Belediyesi Başkan Vekili Turan Çınar ve Kaymakam Osman Ekşi, yaptıkları konuşmalarda, kömürün ülke ekonomisindeki yerini vurguladı, Uzun Mehmet´e şükranlarını sundu. Şerafettin Bozkurt, kömürün ülke genelinde çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen, yıllık 5 milyon ton kapasitesi olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu´nun kapasitesinin altında çalışması nedeniyle yıllık 2 milyon ton duşarıdan kömür alındığına dikkat çekti. Bozkurt, "Uzunmehmet, bundan 180 yıl önce sanayimizin gelişmesi için önemli yer altı zenginliklerimizden olan bölgemizde taş kömürünü buldu.
Bizler 160 yıldır taşkömürünü üretimi yapıyoruz. Bu süreç içinde yaklaşık 5 bin tane şehit verdik. Bugün de taşkömürü sanayinin vazgeçilmez ürünü olarak sahip olduğu durumu koruyor. Bölgemizde en az 100 yıl üretebilecek kömür rezervi var. Özellikle 1990 sonrası izlenen ekonomik politikalar nedeniyle üretim ekonomisinin tahrip edildiğini ve Türkiye´nin her alanda ithalata yönlendirildiğini artık hepimiz biliyoruz." dedi.
Ereğli Belediye Başkan Vekili Turan Çınar ise, "Uzunmehmet bundan 180 yıl önce tesadüf eseri, Köseağzı mevkiinde taşkömürüne rastladığında bölgesinin ve ülkesinin geleceği için çok önemli bir olaya imza attığının belki farkında bile değildi. Taşkömürü bu bölgenin gerçek anlamda bir sanayi kenti olarak kalkındırmasında ve Ereğli´nin kent kimliği kazanmasında en temel değerlerinden biridir. Ereğli´de taşkömürünün bulunuşu Zonguldak Türkiye´nin ilk sanayi şehri olmuştur. Ereğli bu yüksek enerjili cevher sayesinde bugün ERDEMİR´e ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin ve Ereğli´nin temelinde karaelmasın varlığı tartışılmaz. Ancak, sanayide kullanma teşvik edilirse, üretim koşulları modernize edilirse taşkömürü hak ettiği değere ulaşacaktır" ifadesini kullandı.
Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi de, madencileri saygı ile andığını dile getiren konuşmasında şunları söyledi: "Uzunmehmet´i andığımız bugünde, tüm madencileri saygıyla anıyorum. Maden zor iştir. Bunu Ereğli ve Zonguldaklılar çok iyi biliyor. Tüm madencilerim saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Kömür Ereğli için çok önemli. Ereğli´nin modern şehir olmasında kömür başrol oynadı. Demir çeliğin ilçemizde kurulması limanın suyun yanında kömürün de burada olmasına bağlıdır. Zonguldak´ın kurulmasında da kömür var. Bizim için yerel ölçekte ekmeği aşı olmuş bir sektör. Ama dünya üzerinde de kömür çok önemli bir enerji kaynağı. Maalesef görüyoruz ki bizi de çok yakından etkiledi. Kömür sektörü eski şah şalı görünümünden uzakta. Yöremizin her ailesine hizmet veren ülkemize çok önemli bir katkıda bulanan bu sektör istediğimiz boyutta değil. Ben umuyorum ki bu problemlerde hallolur. Gerek üretim gerek çalışanlar olarak daha potansiyeli yüksek bir işletmeye sahip olur. Gelişmeler gerek kişisel olarak insanları ekonomik faaliyetlerindeki çeşitlilik, gerekse enerji kaynaklarındaki alternatif çokluğu kömürün biraz daha geri planda kalmasına sebep oldu. Ülkemiz daha gelişmeler ülkelerle arasındaki mesafeye kapatmak durumunda. Kömür bizim öz kaynağımız. Öz kaynakları bugünde çok kullanmak durumundayız. Enerji kaynaklarımızın büyük bir bölümünü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz."
Törende, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibinin sergilediği halk oyunları sonrasında tören sona erdi. (CİHAN)
Editör: Pusula Gazetesi