Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 6-14 Ağustos 2016 tarihleri arasında Ses-ar adlı şirkete yaptırdığı Zonguldak anketinde çok ilginç sorular yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) için hazırlattığı özelleştirme taslağında ve Ses-Ar adlı şirkete yaptırdığı Zonguldak ve TTK anketinde çok ilginç sonuçlar yer aldı. “TTK yeniden yapılandırılacak olsa, en etkili model sizce nasıl kurulmalı?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 63,4’ü “devlet eliyle” dedi. Ankete katılan esnafın yüzde 20,5’i, “özel sektör eliyle” yanıtını verirken, “devlet-sendika eliyle” diyen STK’ların oranı ise, yüzde 14’te kaldı.

Ankette oranların belirlenmesi için yapılan sınıflandırmada, yerel halk, maden işletmesi-yöneticileri, STK’lar, kanaat önderleri, yerel medya mensupları, üniversite öğrencileri, maden işletmesi-çalışanlar ve esnaftan gelen yanıtlar dikkat çekiyor. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının sona erdirilmesi için yerel kaynakların daha fazla çıkarılması görüşü öne çıkarken, kurumun yeniden yapılandırılması gerektiği fikri de farklı kesimler tarafında kabul görmüş durumda.

Yapılan ankette, kurumun zararı hatırlatılarak, nedenleri üzerine de farklı sorular yöneltiliyor. “Size göre TTK’nın zarar etmesinin nedenleri nelerdir?” sorusuna verilen yanıt önemli. Ankete katılanların yüzde 40’ı, kurumun siyasi ve bürokrasi anlamında kötü yönetilmesinin ana etken olduğu görüşünde. Yüzde 9,4’ü, “siyasi nedenlerden dolayı”, yüzde 8,8’i, “az işçi çalıştırılmasından” dolayı, yüzde 7,6’sı ise, “verimli çalıştırılmamasından dolayı” kurumun zarar ettiğini düşünüyor.
İşte o anketin detayları:



Editör: Pusula Gazetesi