Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Merkez İlçe Danışma Meclisi Toplantısı, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Salonu'nda yapıldı. Toplantıya; CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, İlçe-Belde Başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları, Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri ile partililer katıldı. Toplantının Divan Kurulu Başkanlığını, İl Başkanı Ahmet Altun yaptı.

Ülkede ve Zonguldak'ta yaşanan sorunlar ile parti içinde yaşanan gelişmelerin ele alındığı toplantıda, kısmen de olsa eteklerdeki taşların dökülmesi dikkat çekti.

Özellikle son dönem Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Belediye Meclis üyeleri ile teşkilat arasında yaşanan sorunlar ve Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun'un, Akdemir'i eleştirdiği açıklamaların da gündeme geldiği buluşmada, Uzun’un konuşmaları öne çıktı.

“CHP’Lİ OLMAK İÇİN…”

Toplantı Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun'un konuşmasıyla başladı. CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, toplantının açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Siyaset iddia işidir, siyaset inanç, kavga ve bir ideal işidir. Siyasette bir duruşun, tavrın ve en önemlisi ilkelerin olacak. Olmazsa olmazların olacak, yürüdüğün yolda emeğin olacak, yaptığın kavgada emeğin olacak. Bu partinin çatısı altında siyaset yapıyorsan ya da yapmak istiyorsan ideolojin sağlam olacak. İdeolojik birliktelik, örgütsel bütünlüğü, disiplini ve gücü yaratır. İdeoloji yerine kişiler temelinde örgütlenen partiler ise kişilerin ömrü kadar yaşar. Kurumsallaşamaz, politika üretemez, halka güven veremez ve iktidar da olamaz. CHP, ne sadece bayrağında altı ok olan tarihi bir partidir, ne sadece sosyal demokrat bir partidir, ne de siyasi kimliğini arayan bir partidir. CHP bir ideoloji partisidir. Çünkü; köklerinde, ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık mücadelesi vardır. Emperyalist işgale karşı TBMM’de demokrasinin kuralları ile kurtuluş savaşı veren tek siyasi yapıdır. Antiemperyalisttir. TBMM’de demokrasinin kuralları ile cumhuriyet ilan ederek devlet kuran tek siyasi partidir. Devrimcidir. Bayrağındaki altı ok, demokratik laik cumhuriyetin ve sosyal hukuk devletinin temel ilkeleridir. CHP ideolojisinin temelinde; katılımcı ve sivil toplumcu bir demokrasi yönetimi olan cumhuriyetçilik, inanç ve etnik temelde ayrımcılık yapmadan herkesi, ulusun eşit haklara sahip bireyleri olarak kabul eden milliyetçilik, demokrasi ilkesini tanımlayan halkçılık, sosyal hukuk devleti temelinde dengeli, sağlıklı ve huzurlu bir topluma ulaşmada devleti kurumsal bir çatı olarak gören devletçilik, inançlara saygılı, ama dinin siyasal ya da kişisel çıkarlara alet edilmesine engel olan laiklik, ulusun çıkarı doğrultusunda değişen koşullara en çağdaş ve en ileri çözümleri üretmek olan devrimcilik ilkesi olduğu için CHP, Kemalist-Atatürkçü bir partidir. CHP ideolojisinin temeli olan bu ilkelerin, sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri olan; özgürlük, eşitlik, dayanışma, barış, emeğin yüceliği, hukukun üstünlüğü, dengeli kalkınma, doğanın ve çevrenin korunması ilkeleri ile örtüştüğü için aynı zamanda CHP, sosyal demokrat bir partidir. CHP’li olmak bireysel değil toplumsal, ulusal ve evrensel düşünmeyi gerektirir. Ben değil ‘biz’ olabilmeyi gerektirir.”

“CHP KENDİ KÖKLERİNDEN UZAKLAŞMAYA BAŞLAMIŞTIR”

“Bugün, ‘CHP’liyim’ diyen herkesin, kişisel çıkar ve beklentilerin ötesinde, tarihimize, ulusumuza ve geleceğimize karşı olan sorumlulukla CHP ideolojisi temelinde bir araya gelmesi ve ortak akla ulaşmanın çabası içinde olmaları gerekmektedir. CHP’de şimdiye kadar yapılan danışma kurulu toplantılarında kişiler etrafında ve kişiler üstünden yürüyen tartışmalar ve çözüm önerileri CHP’de hiçbir sorunun çözümüne yol açmamıştır. Genel Başkan değişmiştir, milletvekilleri değişmiştir, il ve ilçe başkanları değişmiştir, ama sorunlar hep aynı kalmıştır. Sadece sorunlar değil, başarısızlık da aynı kalmıştır… CHP’nin yaşadığı başarısızlık ve yenilgilerin bir nedeni ideolojik ve politik savrulmalarsa bir diğer nedeni de örgütsel çürümedir… CHP; kendi köklerinden ve ilkelerinden uzaklaşarak ‘başkalaşma’ yoluna girdikçe kendi seçmeninden kopmaya başlamıştır… CHP yönetimleri ise bu ideolojik ve politik savrulmalarda kendini ayakta tutmak için örgütsel yapılanmanın içini boşaltmıştır… Hal böyle olunca da CHP’nin AKP gibi bir partinin karşısında başarısızlığı kaçınılmaz olmuştur.”

“BU CHP’DEN BİRŞEY OLMAZ…”

“Bugün burada siz değerli üyelerimiz ile bir araya gelmemiz tam da bu sebepledir. Hepinizin tutacağı ışığa, aklına, fikrine, gücüne, nefesine ihtiyacımız var. 14 yıldır ülkeyi bu kadar kötü yöneten, ülkeyi yangın yerine çeviren, tel tel dökülen bir AKP gerçeği varken, artık AKP’liler bile sokakta partilerini savunamazken, bizlere düşen iç çekişmeleri bırakıp umudu ve cesareti örgütleyebilmektir. Bizler çoğunlukla Türkiye’de ‘nasıl iktidar oluruz’la değil de CHP’de ‘nasıl iktidar oluruz’la ilgileniyoruz, en tepeden mahalledeki üyeye kadar herkes parti içi iktidar için inanılmaz bir ‘enerji’ sarf ediyor. Mahalle delegeliği için bile gösterdiğimiz çabayı Türkiye’de iktidar olmak için harcasak, hiçbir parti CHP’nin karşısında duramaz… Seçim çalışmalarında bir gün olsun gelip katkı vermeyen insanları delege seçimlerinde bağırırken görebilirsiniz, hatta delege olmadığında ertesi gün istifaya geldiğine şahit olabilirsiniz. Delege olduğu zamanda partiye ne gibi bir katkı sunduğunu sorgulamaz, hatta sorgulatmaz… ‘Bu CHP’den bir şey olmaz’ der çıkar işin içinden. CHP’ye akıl veren çoktur, ama hepsinin ortak özelliği CHP’ye hiçbir katkılarının, desteklerinin olmayışıdır. Her koşulda, CHP’nin başarısı için çalışanlar… Kendisine haksızlık yapıldığında bile partisine küsmeden partisinin başarısı için çalışanlar… Parti yönetimlerinin ve genel merkezin politikasına ve anlayışına karşı olmasına rağmen, gece gündüz CHP için çalışanlar… Bugün burada söz hakkı, eleştiri hakkı ve sizindir.”

BELEDİYE BAŞKANLARINA NET MESAJ…

“CHP’yi müzmin muhalif çerçevesinden çıkaracak ve iktidar olduğunda başarılı olacağının garantisini halkımıza ispatlayacak elimizdeki tek kozumuz CHP’li belediyelerimizdir. Tüm belediye başkanlarımıza bu süreçte çok büyük sorumluluk düşmektedir belediyelerimizin hepsi CHP’ye ve ilkelerine yakışır hizmetler sunmakla mükelleftir. CHP’nin elinde AKP ile mücadelede edecek maddi bir güç yok, tek gücümüz belediyelerimiz. Belediye başkanlarımızın da işi çok zor biliyorum Çünkü sevgili başkanlarımızda muhalefet partisi temsilcisi olarak devletimizin üvey evlat muamelesi yaptığı para değil, sürekli müfettiş yolladığı buna rağmen hepsi kendi bölgesinde hizmet vermeye çalışan belediye başkanlarımız. Çok çalıştığınızı ve zorladığınızı biliyoruz ama genelde iktidarın yolu yerel yönetimdeki başarıdan geçiyor bu sebeple tüm belediyelerimizin özenilen hizmetler hayata geçirerek ve birbirleriyle dayanışma içinde olarak örgütlerinin başını dik gezdirmeleri lazım. 15 Temmuz’da yaşadığımız kabus hepinizin malumu ancak üstünden 3 gün geçmedi ki halkımızın en büyük sorunu toplanmayan çöpü, yapılmayan yolu, kaldırımıydı. Bu yüzden çok önemlisiniz, değerlisiniz sayın belediye başkanlarım bizler örgütleriniz olarak daima yanınızdayız.”

TURPCU DA AKDEMİR’E YÜKLENDİ

Toplantının basına kapalı bölümünde konuşan isimlerden CHP Milletvekili Şerafettin Turpcu, ülke ve kent gündemine ilişkin endişelerini paylaşarak, CHP’lilere daha fazla kenetlenme çağrısında bulundu. Turpcu’nun hedefinde olan isimlerden biri de Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir oldu. Zonguldak merkezde yeni bir cami tartışmalarını hatırlatan Turpcu, Akdemir’e yaptığı uyarıları hatırlatarak, bu sonucun birinci derece sorumlusu olduğunu söyledi.

Akdemir ise, kendisine yönelik eleştirilere sakin bir tonda yanıt verdi. Belediye olarak çektikleri sıkıntıları anlatan Akdemir, Turpcu ve Uzun’un sözlerine açık dille yanıt vermekten çekindi.

KOLTUK, BOZ VE FURAT DA ORADAYDI

Parti içi muhalefet kanadında yer alan isimlerden eski İl Başkanları Halil Furat ile Ertuğrul Koltuk da toplantıya katılarak konuşanlar arasındaydı. Furat ve Koltuk, yapılan açıklamalarla Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in zor duruma düşürüldüğünü ve bu açıklamaların doğru olmadığı yönündeki sözlerine tepki verenlerden biri Olcay Can oldu. Can konuşmasında, “Ülken zor bir süreçte geçiyor. Ülke içinde, parti içinde ayrıştırıcı değil, birleştirici yapıyı kurmak olmak görevimiz. Milletvekili ve belediye başkanının arasında girip huzursuzluk çıkarmak için arkadaşlar var. Bunların bu işi bırakmaları var. Eski İl Başkanları kendilerini temiz gibi göstermesin. Şu salona bir bakın, 40 yaş altı kaç arkadaş var? Tablo karşınız. Onun için bir salona bakın. Sadece İl Belediye Başkanımız var, diğer 10 belediye başkanı var. Kaçı salonda, bir sorgulanmalı” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi