Zonguldaklı şairler; Rüştü Onur (eşi Mediha Sessiz) ve Muzaffer Tayyip Uslu’yla ilgili olarak çeşitli sanat, edebiyat dergileri, kitaplar, antolojiler ve internet sitelerinde yanlış bilgiler yer alıyor.

Bu yanlış bilgileri düzeltmeyi kendime bir görev bilerek doğrularının sanat ve sanatsever çevrelerinde bilinmesini istiyorum.

Şöyle ki:

-Rüştü Onur ile Mediha Sessiz hastanede (senatoryum) yatarken tanıştı.

Doğrusu: İstanbul-Zonguldak seferini yapan Anafarta Vapuru’nda tanıştı.

-Mediha Sessiz tifo’dan öldü.

Doğrusu: Karın Zarı İltihabı (apandisit patlaması)

-Mediha, Çingen kızıydı.

Doğrusu: Annesi Ünyeli, babası ise Bitlis Eşrefhanoğulları sülalesinden.

- Behçet Necatigil Mehmet Çelikel Lisesi'nde; Rüştü ve Muzaffer Tayyip’in öğretmeniydi.

Doğrusu: Rüştü Onur’un öğretmeni olmadı, dostuydu. Ama Muzaffer Tayyip Uslu’nun bir yıl öğretmenliğini yaptı.

Şunların da bilinmesini isterim:

-Rüştü’nün Çelikel Lisesi’ndeki edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil, Zonguldak’ta Kars Lisesi’nden atanmıştır. (1941)

-Mediha Sessiz, Kandilli Lisesi’ni bitirdikten sonra Beşiktaş’ta dokuma tezgahında çalışırken, memurluk sınavına girip kazanınca da Karabük Demirçelik Fabrikası’nda çalışmaya başlıyor.

-Karabük’teki memuriyetine başlamaya ailesiyle birlikte giderken İstanbul-Zonguldak seferini yapan Anafarta Vapuru’nda Rüştü Onur’la tanışıyorlar.

-Bu tanışma onları evliliğe kadar götürüyor.

-Rüştü Onur ile Mediha 7 Ağustos 1942 tarihinde Zonguldak’ta dayısının evinde nişanlandı.

-15 Ekim 1942 tarihinde Beşiktaş Evlendirme dairesinde nikahları kıyıldı ve Mediha’ların Beşiktaş’taki evlerine yerleşti.

-Mediha’ların bir sokak arkasında da Muzaffer Tayyip Uslu’nun evi bulunuyordu. Böylece Rüştü Onur ile Muzaffer Uslu’nun dostlukları ilerliyor.

-Evliliklerinin 18. gününde Mediha karın zarı iltihabından öldü (2 Kasım 1942). Onun ölümüne çok içerleyen Rüştü de ondan tam bir ay sonra 2 Aralık 1942 tarihinde ciğerlerinden gelen kanla boğularak (kayınpederinin Beşiktaş’taki evinde) yaşama veda etti.

-Evlilikleri 18 gün süren bu iki sevdalı, İstanbul Ortaköy Mezarlığı’nda “Boğaz’ın lacivert sularına bakan” bir sırtta yan yana yatmaktadır. Mezarları ünlü oyuncu, yönetmen Yılmaz Erdoğan tarafından yaptırıldı (onarıldı-2013)

-Rüştü’nün Mediha’ya yazdığı ve hiçbir yerde yer almayan 71 mektup, 7 şiir ve 20’ye yakın fotoğrafını Devrekli şair-yazar İbrahim Tığ günyüzüne çıkardı.

-İbrahim Tığ, 12 yıllık bir çalışma ile Rüştü Onur hakkında 4 kitap yazdı, bunlar;

[*]Rüştü Onur / Yaşamı, Sanatı, Eserleri (Araştırma-2010)

[*]Rüştü Onur / Mektubun Avucumda (Araştırma-2013)

[*]Rüştü Onur / Şiirleri, Yazıları, Mektupları ve Ardından Yazılanlar (Araştırma-2013)

[*]Rüştü Onur / Benim Şeker Yavrum (Araştırma-2015)

- Şehir dergisi / Rüştü Onur, 12 Eylül 1940'ta Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda, ‘Ey benim mektuplariyle huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.’diyordu. Ömrü yetmediği için bu dergiyi çıkaramadı.

Onun bu isteğini kendilerine bir vasiyet kabul eden şair ve yazarlar; İbrahim Tığ, Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu ‘Şehir’i çıkarmaya başladı. (Aralık 2004) Zonguldak’ın tek edebiyat dergisi olan Şehir bugün 98.sayısına ulaştı. Şiirin merkezde olduğu bir şiir dergisi anlayışıyla, bir derya olan Türk şiirine katkıda bulunmaya çalışıyor.

-Şair Rüştü Onur’un memleketi Devrek’te, Cumhuriyet Alanı’na bir büstü dikildi. Yine Devrekli şair-Yazar Müfide Güzin Anadol’un da aynı yerde büstü vardır.

-Rüştü Onur’un eserlerini yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Devrek’te İbrahim tığ’ın öncülüğünde “Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği” kuruldu. (2010)

Rüştü Onur’un ölümüyle ilgili olarak dostu Behçet Necatigil şu dizeleri yazmıştır:

“Bir şair yaşamıştı Zonguldak’ta

Adı Rüştü Onur’du

Bilseydi hatırlanacağını

Ölümünden sonra

Memnun olurdu.”

Muzaffer Tayyip Uslu’ya gelince; çeşitli internet sitelerinde, sanat ve kültür sitelerinde Muzaffer Tayyip Uslu’nun gözlüklü bir fotoğrafı yer alıyor. Bu fotoğraf Uslu’ya ait değil, uydurmadır. Uslu’nun yeğeni Tansev Boru (Uslu) tarafından şahsıma Muzaffer Tayyip Uslu’nun da yer aldığı (13 yaşlarındaki) bir aile fotoğrafı verilmiştir. Bu fotoğraf haricinde Uslu’nun hiçbir fotoğrafına ulaşamadık.

Tüm sanatçılara, yazın ustalarına ve sanatseverlere önemle duyurulur.

Editör: Pusula Gazetesi