Düzce'de 1999 yılında yaşanan deprem afetinde kiracı olarak yaşayan depremzedeler 17 yılın ardından evlerini inşa etmeye başladılar. Proje tasarım sürecinde kendilerine destek olan Düzce Umut Atölyesi bu defa inşaat çalışmalarına yardımcı olmak için Düzce'ye geldi.
Düzce Umut Atölyesi gönüllüleri, 15 - 16 Ekim Cumartesi ve Pazar günlerinde Düzce'nin Beyköy İlçesi'nde yer alan Düzce Umut Evleri Şantiyesine bir çalışma ziyaretinde bulundular. Mimarlık, şehir planlama, inşaat mühendisliği, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerden akademisyen ve öğrencilerin oluşturduğu gönüllüler grubu, mimari projesini Düzceli Evsiz Depremzedeler Konut Kooperatifi'nin dar gelirli üyeleri ile birlikte hazırladıkları 234 konutun inşaatlarında yine birlikte çalıştılar.
İstanbul'dan yola çıkan 50'den fazla gönüllü, kooperatif ortaklarıyla birlikte 2 gün boyunca inşaatların temel izolasyonlarında çalıştı, elektrik topraklamasına yardım etti, şantiye alanında çivi topladı, artık inşaat demirlerini geri dönüşüm için istifledi, permakültür atölyesi düzenledi.
Düzce Umut Atölyesi gönüllülerine Düzce Üniversitesi'nin Toplum Gönüllüleri'nden bir grup öğrenci daha katıldı. Gönüllüler çalışmalarını sürdürürken, Düzce Umut Evleri Projesi'nin potansiyel yeni üyeleri de Kooperatif yöneticileri ve tasarım ekibinden proje hakkında bilgi aldılar.
Türkiye'nin ilk kiracılar hareketinin 1999 Depremi'nden bu yana sürdürdükleri ısrarlı hak arama sürecinin başarılı bir sonucu olan Düzce Umut Evleri Projesi'nin Türkiye'de başka bir örneği bulunmamakta. Mimari tasarımından şantiye sürecine tüm aşamalarında kullanıcıların katılımının merkezde olduğu bu konut projesinin tüm ülke için iyi bir örnek, Düzce için ise büyük bir gurur teşkil ettiği bilincinle hareket eden gönüllüler, çalışma ziyaretlerini tekrarlama sözüyle Düzce'den ayrıldılar.
Editör: Pusula Gazetesi