Günlerdir etkili olan sağanak yağış Zonguldak merkezde sele neden olmuştu. Sel nedeniyle birçok esnaf zarar gördü. Zarar görenler arasında Zonguldak Belediyesi Özel Halk otobüsleri de var. Zonguldak Belediyesi Özel Halk otobüsleri sahibi Akın Kavi karşılaştığı zarar hakkında bilgi verirken Zonguldak Belediyesi’ne tepki gösterdi. Araçların motorlarının su nedeniyle çalışamaz duruma geldiğini belirten Kavi ve Erkan Kaymaz, zararlarının 120 bin lira olduğunu söyledi.

Kavi şunları söyledi;“Şikayetimiz tabii ki ilk olarak sel felaketi ile ilgili değil, tabii ki sel felaketi Allah tarafından gelen bir şey, mazgalların dolu olması gibi bahanelere sığınmıyoruz. Fakat bizim sıkıntımız hiç bir mahallede yol olmaması. Yani bir aracın şanzımanı düşüyor, motoru düşüyor, mekanik aksamlarını yaptırıyoruz 10 gün geçmeden tekrar arıza gösteriyor. Lastik alıyoruz arabaya, yol olmadığı için 6 ay gidecek olan lastik 6 hafta gitmiyor. Tek sıkıntımız yol, bir de hakkımız yeniyor.

Hakkımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Her gün 5 tane çalışanımı günlük parasını verip altlarına arabasını verip tespit edip kameraya çektirip, mahkemeye sunuyorum, artık mahkeme sonucunu bekleyeceğiz yapacak bir şeyimiz yok. Bizim elimizde Danıştay kararı var, yerel mahkemenin almış olduğu bir karar var, üstüne üstlük kendi belediyesinin oy birliği ile almış olduğu bir karar var. Bu bile uygulanmayıp kulak arkası ediliyor ise diyecek bir şey yok. En azından para kazanalım, yol iz bozuk bütçem yok diyorsun belki biz yaptırırız. Ama bizim bunu finanse edecek gücümüz kalmadı. Türkiye'nin hiç bir yerinde bu arabaların parçası yok. Biz Samsun'dan Kayseri'den sipariş veriyoruz. Çünkü Alman arabası bunlar arıza göstermiyor, bir tek arıza gösterdiği şehir Zonguldak. Türkiye'de daha bu arabaların motorları açılmadı, biz arabalarımıza ikinciyi yaptırıyoruz. Bu benim kusurum değil, belediyenin kusurudur. Yemeyelim, içmeyelim ama yolumuz yapılsın.Vatandaş beni arıyor, kardeşim bu mahalleye neden araba göndermiyorsun diyor, arabam yok ki neyi göndereyim. her gün 5 tane arabam arıza yapıyor, kendi ustalarım var, yedek depom içeride ama sanayi de dışarıda usta bulamıyoruz artık. Adamlar artık gülüyor, yeter biz senden para kazanmak istemiyoruz diyor. Bir arabaya makas yaptırıyoruz bir hafta geçmeden yine aynı sorun, bu malzemeler çelik, biz çeliği kırıyoruz.

Biz belediye ile konuşuyoruz sözleşmeniz var diyor. Biz at arabası değiliz ki bu arabaları çalıştıralım, yol olması lazım. 5 arabamız şuan yatıyor bizim yedek 2 aracımız var bu da demek oluyor ki ben 3 mahalleye araba gönderemiyorum. Ben ne yapıyorum en az kazandığım mahalleden çekiyorum arabamı diğer mahallelere vermeye çalışıyorum. Yolu olan mahalle yok. Gümüşhane, tepebaşı, rüzgarlı, İnağzı, yeşil mahalle, kırat, dilaver, Mithatpaşa, seksen sekiz, karaelmas hiç bir yer yok. Bir tane iki tane olsa diyeceğim ki biz bir şeyler yapalım beton döktürelim. Sana iller bankasından devlet her ay düzenli para gönderiyor, bu para nereye geliyor?

Vatandaşa hizmet edeceksin. İlk önce yolunu yapacaksın, diğerleri daha sonra. Zonguldak halkının bizi anlamasını istiyoruz, biz her gün 4 bin 500 kişi bedava taşıyoruz. Bize devletin verdiği para 13 bin 400 lira, ben ayda 250 bin liralık bedava yolcu taşıyorum ama devletin bana vermiş olduğu para zekatı bile değil. Bizim bu işi yapabilmemiz için belediyenin üzerine düşeni yapması lazım. Nasıl beni arayıp sözleşmemiz var ceza yazarım diyorsa, bende diyorum ki sözleşmemiz var bende ceza yazacağım, adliyenin önüne er yada geç yenecek bu cezalar. Avukatımız belgeli bir şekilde mahkemeye vermiş ama kimin parası gelecek bana vatandaşın vermiş olduğu, çöp parası, su parası bana tazminat olarak gelecek. Neden vatandaşın parası geldin. Orası kimsenin babasının çiftliği değil, seçimle geldiysen vatandaşa hizmet için geldin. Bu kadar yeter. Yapamıyorsan çek git. İnşallah düzelecek umudumuz o. Bir gün arızasız geçelim bir tane kurban keseceğim."

Ağır vasıta tamircisi Erkan Kaymaz da yaşanan sorunla ilgili olarak; “Araçlar yoğun yağmurdan dolayı hava filtresinden çekmiş olduğu suyu komple motorun içerisine aldı yaklaşık bir aracın 30 bin lira maliyeti var. 5 aracımızın 4'ü motor. Yoldan sudan kaynaklı bir problem. Bazı mahallelere araç gidemiyor aksıyor elimizden geldiği kadar acele etmeye çalışıyoruz ama olmuyor. Parçalar yurt dışından geliyor. Japon malzemesi olduğu için parçayı istediğimiz zaman bulamıyoruz. Sıkıntı yaşıyoruz. Yolların bozuk olması esnaf olarak işimize geliyor çünkü biz para kazanıyoruz ama araç sahibi ve şirkete yazık üzülüyoruz çünkü her gün 5-6 arabası burada. Ne makasımız kalıyor ne de diğer malzemeler, araçlar sürekli olarak dağılıyor. Biz de ödemelerde sıkıntı çekiyoruz, hiç birine yetişemiyor şirket. Bize de sıkıntı düşüyor. Şikayetimiz Belediyenin yollara ilgisiz kalması. Yollar yapılsa bizlerde rahat edeceğiz. Bizde müşteri ile sorun yaşıyoruz arabamı yeni yaptırdım niye böyle oldu diye soruyorlar. Verecek cevabımız olmuyor. Bu şekilde para kazanmak istemiyoruz” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi