Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde hidroelektrik santralinin yapımını üstlenen Reis Enerji’nin taşeron firması olarak 3 yıldır faaliyet gösteren Bayır Mühendislik işçileri, üç aylık maaş alacakları olmasına rağmen işten çıkarıldıklarını iddia ettiler.

Sabah çalışmak için şantiye gelen işçiler, ellerine verilen iş akdinin sonlandırıldığına dair belge ile şaşkınlık yaşadılar. Kendilerine hiç bir açıklama yapılmadan, alacakları olduğu halde işten çıkarılmasına tepki gösteren işçiler, haklarını aradıklarını ifade ederek, “2013 yılında Bayır Mühendislik’te iş başı yaptık. Üç aylık maaşımız içeride. Daha önceki maaşlarımız Reis Enerji tarafından ödeniyordu. Bizlere ödeme Reis Enerji tarafından yapılırken, bizlere daha sonra ‘sizler ödeme bundan sonra Bayır Mühendislik tarafından verilecek’ denildi. Bayır Mühendislik, hak edişleri alamadığı için ödeme yapamayacağını söyleyerek, bizleri Reis Enerji’ye gönderdi. Reis Enerji, ‘ben Bayır Mühendislik’e ödeme yaptım, ondan alacaksınız paranızı’ dedi. Yüklenici ana firma Reis Enerji. Fakat hiçbir bildiri ve açıklama olmadan gereksiz ve mazeretsiz 9 Eylül’de çıkışımız verilmiş. Şu an mağduruz. Burada 9 ay önce çalışanlarda aynı şekilde bizler gibi mağdur. Burada çalışan işçiler Çaycuma, Çaydeğirmeni ve Devrekli. Burası 3 yıldır faaliyet gösteriyor. Daha önce İŞKUR’a gereken şikâyetler yapıldı, ama hiçbir tedbir ve önlem alınmadı. Burada çifte vatandaşlık ayırımı yapıldı. Adana’dan gelen işçilerin maaşları ödendi, bizlere maaş verilmedi. Reis Enerji’ye buradan geçen arkadaşlar oldu. Onlar maaşlarını aldı. Bizlerin maaşları neden ödenmiyor. Bizler burada çalıştık, tozu-toprağı çektik. Hepimiz ev geçindiren insanlarız. Bu çıkış kâğıtları bizlere bugün verdiler. Eylül ayının 9’unda çıkışlarımız verilmiş. Ama bizlerin haberi yok. Biz o tarihten beri burada çalışıyoruz” dediler.

BAYIR: “REİS ENERJİ, TEK TARAFLI ANLAŞMAYI BİTİRDİ”

Bayır Mühendislik’in sahibi Nevzat Bayır ise, Reis Enerji’nin kendilerine ödeme yapmadığı için işçilere maaş veremediklerini söyledi. İşi gününde bitirmediklerini gerekçe göstererek Reis Enerji’nin tek taraflı olarak anlaşmalarını bitirdiğini iddia eden Bayır, “Reis Enerji’nin en son 2 Eylül 2016 tarihinde 120 kişinin birkaç aylık maaşlarına karşılık sadece 100 bin lira ödedi. Ben bu kadar parayla işçilerin maaşını nasıl öderim? Bana verdikleri ödeme makbuzları düzmece. Banka dekontunun üzerine elle ‘maaş ödemesi’ yazmış. Burada çalışan işçilerin maaşı 300 bin lira. Avukatlarım yarın buraya gelecek, Reis Enerji’ye gereken davalar açılacak. İşçilerin dava masraflarını da ben üstleneceğim. Reis Enerji’den Haziran ayından kalma alacağım var. Son kestiğimiz faturalardan bir kuruş ödeme alamadık. Ben işçilerime diğer yapmış olduğumuz işlerden aldığımız paralarla bayram harçlığı dağıttım. Bu işçilerden biri çıksın ‘yalan söylüyorsun’ desin. Ben yüzlerce işçiye maaş veriyorum. Bayram tatili bile yapmadım. Müslümanlığı kimseye bırakmazlar, Recep Tayyip Erdoğan’ın peşinden gidip Cuma namazı kılarlar. Ama işçinin hakkını ödemezler. Benim işçilerden hiçbir farkım yok. Bana da ‘iş akdini kestim’ diye ihbar çekiyor” diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi