Zonguldak Tarım İl Müdürü Yusuf Akın, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap aşılama kampanyasının başlatıldığını söyledi.
Zonguldak genelinde aşılama kampanyalarına başlanıldığını söyleyen Tarım İl Müdürü Yusuf Akın, ülkesel bazda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap aşılama sonbahar dönemi kampanyasının başladığını kaydetti. Kaliteli yem ve kaliteli çiğ süt üretimi için çalışmaların sürdüğünü belirten Akın, hayvan varlığının arttırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çiftçiye yönelik yapılan çabaları anlatan Akın şunları kaydetti:
&[#]8220;Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap aşılama sonbahar dönemi kampanyası ülkesel bazda belirli tarih itibariyle başlatılmış bulunmaktadır. Bizde il genelinde aşılama kampanyalarına ulaştık. Üzüntü verici bir husus hayvan varlığımızın giderek azalmakta olduğunu göstermektedir. Bu nedenle Bakanlığımızın, İl Müdürlüğümüzün, özellikle İl Özel İdaresi kaynaklarıyla hayata geçirmeye çalıştığımız kaliteli kaba yem üretiminin giderek arttırılması hayvanlarda sürdürülebilir yetiştiriciliğin sağlanması açısından çok önemli görülmektedir. Biz tarım teşkilatı ve İl Özel İdaresi olarak kaliteli kaba yem üretiminin devamını sürdüreceğiz. Bu çerçevede maliyetleri düşürücü diğer tedbirlerin alınması halinde hayvan varlığımızdaki düşüşün en azından kısa dönemde duracağını orta vadede de artış olacağını ön görüyoruz. Bunun en somut göstergesi olarak da bugüne kadar çiftçimizin sütü ederi fiyatına satamamış olması çok önemliydi. İl Özel İdaresi kaynakları, Sosyal Yardımlaşma Vakfı kaynakları ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği organizasyonuyla Tarım İl Müdürlüğümüz marifetiyle kaliteli çiğ süt üretimine yönelik çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Bu çerçevede 10-15 sene öncesine kadar atıl vaziyette bulunan taşıma ve soğutma tanklarını belli bir zincir dahilinde Çaycuma merkezi ağırlıklı olmak üzere köylerimize yerleştirmiş ve Çaycuma merkezde de 22 ton kapasiteli soğutma ünitesi olan toplama merkezini toplamış bulunmaktayız. Bu zinciri giderek arttırmakta ve kapasiteyi yükseltmeye çalışmaktayız. Bu tesisi kurmamızla birlikte 35-40 kuruş olan süt fiyatları 60 kuruşa çıkmış vaziyettedir. Bu güzel bir gelişmedir. Dolayısıyla çiftçi eline geçen fiyatlarla, çiftçinin hayvancılıktaki giderlerini karşılaması ve artıya geçmesi söz konusu olacağı için hayvancılığın eskiden olduğu gibi tarım sektörü içerisinde alt sektör olarak gelişmesini ve sürdürmesini bekliyoruz. Çiftçimizden beklentimiz kaliteli çiğ süt üretimi gayretimize ve çabamıza ortak olmalarını yeğliyorum. Bize destek vermeleri halinde kendilerine de destek verilmiş olunacağını söylüyorum.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi