Tarihi Kentler Birliği ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde “Doğal ve Kültürel Miras Açısından Karadeniz Bölgesi’ne Yeniden Bakış: Hedefler ve Uygulamalar” konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya, Zonguldak’tan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Raif Tokel de katıldı.

Ev sahipliğini Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaptığı toplantı, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yönettiği oturumda, ÇEKÜL Yüksek Denetleme Kurulu Üyesi Şehir Plancısı A. Faruk Göksu tarafından “Geliştirilen Kavramlar Işığında Karadeniz Bütününe Bakmak” konulu sunum gerçekleştirildikten sonra “Batı Karadeniz Bölgesi Sunumları”, “Orta Karadeniz Bölgesi Sunumları”, “Doğu Karadeniz Bölgesi Sunumları” konulu sunumlar yapıldı.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kent Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarafından yapılan “Bugüne Kadar Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi ve Önümüzdeki Dönem Yapılacak Çalışmalar Konusunda Öneriler” konulu değerlendirme konuşması ile toplantı sona erdi.

Toplantıyı değerlendiren ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Raif Tokel, “Tarihi Kentler Birliği ile ÇEKÜL Vakfı ülkemizin sahip olduğu doğal, tarihsel ve kültürel miras konusunda araştırma-inceleme, belgeleme, tanıtma çalışmaları yapmak yanında; bu değerleri koruma ve kullanma dengesi ilkeleri çerçevesinde işlevlendirerek, hizmete sunma gibi projeleri destekleyen bir kuruluştur. 22 Temmuz 2000 tarihinde Bursa’da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kurulan Tarihi Kentler Birliği’ne 2001 yılında Ereğli Belediyesi üye olduktan sonra Eylül 2015 tarihinde bizzat kaleme alıp sunduğum ‘Doğal, Tarihsel ve Kültürel Değerleriyle Çaycuma’ adlı dosya ile Çaycuma Belediyesi’nin; ‘Doğal, Tarihsel ve Kültürel Değerleriyle Devrek’ dosya ile Devrek Belediyesi’nin Tarihi Kentler Birliği’ne üyelik başvuruları kabul edilmiştir.

İlimizde ilgili kurum tarafından tutulan kayıtlara göre biri kentsel sit alanı, 56’sı arkeolojik sit alanı olmak üzere toplam 57 adet sit alanı; 8’i doğal mağara, 37’si anıt ağaç olmak üzere toplam 45 adet doğal varlık olarak tescil edilmiş doğal değer yanında biri hazire, 2’si kilise kalıntısı, 3’ü türbe, 12’si cami, 17’si mezarlık olmak üzere toplam 35 adet kültür varlığı tescil edilmiş, taşınmaz bulunmasına karşın; bu değerler Valimiz Sayın Ali Kaban’ın özel girişimleri ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) tanıdığı olanaklar dışında gereği gibi tanıtılmadığı gibi ‘koruma-kullanma dengesi’ kuralları içinde işlev kazandırılarak, hizmete sunulamamıştır. Sektörel çeşitliğin sağlanmasında 6 temel altyapı, 43 üstyapı yatırımlarını doğrudan ve dolayısıyla etkileyen turizm ve kültür yatırımlarının, artık ilimizde sektörel bir kimlik gerekir, düşüncesindeyim. Bu nedenle, Çaycuma Belediyesi ile Devrek Belediyesi’nin 433 üye belediyeden oluşan ‘Tarihi Kentler Birliği’ ailesi içinde yer alması konusunda girişimlerde bulundum” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi